Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης - Τι ρόλο έπαιξε το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη

Βρυξέλλες: Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης – Τι ρόλο έπαιξε το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη

Έληξε ο συναγερμός στις Βρυξέλλες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της, ωστόσο τα ερωτήματα γύρω από τα αίτια συνεχίζουν να υπάρχουν

Εφιαλτικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι των Βρυξελλών, μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (16/10) σε κεντρική λεωφόρο, με θύματα δύο Σουηδούς και δράστη τον 45χρονο τυνησιακής καταγωγής – κάτοικο Βελγίου, Λασουέντ Αμπντεσλάμ ο οποίος λίγες ώρες μετά έπεσε νεκρός από πυρά της Αστυνομίας.

Όλα ξεκίνησαν λίγες ώρες πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας που διεξαγόταν στη βελγική πρωτεύουσα.

Περίπου στις 19:15 (τοπική ώρα), ο ένοπλος εμφανίστηκε στη λεωφόρο Ίπρ, επιβαίνοντας σε ένα δίκυκλο και φορώντας ένα φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν. Βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες τον δείχνουν να κατεβαίνει από το δίκυκλο και να ανοίγει πυρ προς κάθε κατεύθυνση.

Έπειτα βάζει στο στόχαστρο δύο άντρες που φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας, αρχίζει να τους κυνηγά, μέχρι που και οι τρεις εισέρχονται σε ένα κτίριο. Τότε οι δύο φίλαθλοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή από τα πυρά του 45χρονου.

Σε μήνυμά του δήλωσε μέλος του Ισλαμικού Κράτους και καυχήθηκε για τις ενέργειές του

Ο δράστης έξω από το κτίριο όπου σκότωσε τους δύο άντρες

Σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών μέσων, ο δράστης μετά την θανάσιμη επίθεσή του φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», γεγονός που έκανε τις βελγικές Αρχές να ερευνούν την υπόθεση ως τρομοκρατική.

«Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν»

Ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του είχε δηλώσει μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, σύμφωνα με το Reuters.

Η διακοπή του αγώνα

Στο άκουσμα της τρομακτικής επίθεσης και την τραγική κατάληξη των δύο Σουηδών, ο αγώνας μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Euro 2024 διεκόπη οριστικά, αφήνοντας τους φιλάθλους εντός του γηπέδου, με κομμένη την ανάσα.

Ο αγώνας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η UEFA. Οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές ξεκαθάρισαν στην UEFA ότι δεν θα αγωνιζόντουσαν στο δεύτερο ημίχρονο μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο συμπατριώτες τους.

Η χώρα λίγες ώρες μετά τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντρ Ντε Κρόο ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Σημειώνεται πως η εκκένωση διήρκεσε αρκετές ώρες καθώς έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Οι φίλαθλοι εντός του γηπέδου

Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Τρομοκρατικές επιθέσεις και στην Τυνησία

Την ίδια στιγμή η Αστυνομία είχε ήδη εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος μάλιστα ήταν γνωστός στις Αρχές. Επιπλέον, σύμφωνα με τους Brussels Times είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν κατηγορίες για τρομοκρατία και συγκεκριμένα στην πατρίδα του, την Τυνησία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό του 45χρονου, το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στο ύψιστο επίπεδο (το «4»), στο υπόλοιπο Βέλγιο ανέβηκε (στο «3»). Ως συνέπεια, ανακοινώθηκε ότι τα σχολεία και πολλές υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστά.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός με μήνυμά του στο Χ (πρώην twitter), ζήτησε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε «επαγρύπνηση».

Λουλούδια έξω από το κτίριο όπου δολοφονήθηκαν τα δύο θύματα

Ο εντοπισμός, το όπλο και ο θάνατος

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, τα βελγικά μέσα σήμαναν τη λήξη του συναγερμού, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο 45χρονος δράστης πυροβολήθηκε από αστυνομικούς στο προάστιο των Βρυξελλών Σέρμπεκ, μέσα σε ένα καφέ. Αφού μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, έχοντας υποστεί 2 ανακοπές, τελικώς κατέληξε.

Νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών, Αννελίς Βερλίντεν είχε δηλώσει στο VRT Radio. «Μπορώ να σας πω τα καλά νέα, πως έχουμε βρει το ύποπτο».

Κατά τη διάρκεια των ερευνών που προηγήθηκαν οι αστυνομικοί βρήκαν αρκετά όπλα ενώ από το γραφείο του εισαγγελέα επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ανάμεσά τους είναι και ένα όπλο που μοιάζει με αυτό με το οποίο έγινε η φονική επίθεση.

«Το όπλο με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις βρέθηκε εκεί όπου εντοπίστηκε ο άνδρας. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να είναι ο δράστης. Παίρνουμε τώρα δακτυλικά αποτυπώματα για να είμαστε 100% σίγουροι» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου σύμφωνα με το VRT.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές ο δράστης ζούσε στο Βέλγιο από το 2016 και είχε υποβάλει αίτηση ασύλου το 2019, η οποία απερρίφθη το 2020 και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του.

Το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη

Η σουηδική κυβέρνηση φοβάται ότι το γεγονός που έστρεψε τον δράστη -που δήλωνε μέλος του Ισλαμικού Κράτους- εναντίον των Σουηδών, που βρέθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των δύο χωρών για τα προκριματικά του EURO 2024, ήταν το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με άρθρο της Le Soir.

Αν και η αναμέτρηση δεν θεωρήθηκε επικίνδυνη σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κανείς δεν σκέφτηκε ότι το κάψιμο του Κορανίου τον περασμένο Ιούνιο θα «όπλιζε» το χέρι του δράστη, που όπως φαίνεται περίμενε την παρουσία των Σουηδών φιλάθλων για να δράσει.

Έτσι, η σουηδική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι κάτοικοι του εξωτερικού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο άμεσο μέλλον, υπό το φόβο νέων πράξεων εκδίκησης εναντίον Σουηδών.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024