Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Η λίστα των ομήρων της Χαμάς

Ισραήλ: Η λίστα των ομήρων της Χαμάς

Περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονται στον κατάλογο των ομήρων που συγκεντρώνει το BBC - Από βρέφη 9 μηνών έως και ηλικιωμένοι 85 ετών στα χέρια των ενόπλων στρατιωτών της Χαμάς

Σε καθεστώς ομηρίας βρίσκονται σχεδόν 210 άνθρωποι που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς κατά την εισβολή στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Η Χαμάς ισχυρίζεται πως οι αιχμάλωτοί της είναι κρυμμένοι στη Λωρίδα της Γάζας σε «ασφαλή σημεία και σε σήραγγες».

Ο στρατός του Ισρσήλ υποστηρίζει ότι μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται 20 μικρά παιδιά, ενώ υπάρχουν και μεταξύ 10-20 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Το BBC συγκεντρώνει σε μία μακρά λίστα τις ιστορίες των ανθρώπων που επιβεβαιώνει ότι έχουν πράγματι απαχθεί από τη Χαμάς.

Σηγμειώνεται πάντως πως της Παρασκευή (20/10) δύο Αμερικανίδες όμηροι -μητέρα και κόρη- αφέθηκαν ελεύθερες.

Η λίστα

Η Doron Asher με τις κόρες της Raz και Aviv πιάστηκαν αιχμάλωτες, ενώ έμεναν σε συγγενείς τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ο σύζυγος της, Yoni, είδε ένα βίντεο με τη γυναίκα και τις κόρες του -ηλικίας 5 και 3 ετών- να φορτώνονται σε ένα φορτηγό με άλλους ομήρους. Επίσης, το στίγμα του κινητού της τηλεφώνου εντοπίστηκε στη Γάζα.

Η Meirav Tal, ο σύντροφός της Yair Yaakov και τα παιδιά του Yagil 12 και Or 16 ετών αναφέρονται μεταξύ των ομήρων. Η βιολογική μητέρα των παιδιών, ήταν στο τηλέφωνο μαζί τους όταν έφτασε η Χαμάς και άκουσε τον μικρότερο γιο της να κλαίει: «Μη με πάρεις, είμαι πολύ μικρός!». Ένα βίντεο φαίνεται επίσης να δείχνει τον Yair και την Meirav με τους απαγωγείς τους.

Η Margalit Mozes, 78 ετών, εθεάθη σε ένα βίντεο να απομακρύνεται από το σπίτι της στο Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα, είπε ο αδελφός της στο CBS. Εξήγησαν πως έχει προβλήματα υγείας που απαιτούν σχεδόν συνεχή ιατρική φροντίδα.

Ο 85χρονος Amiram Cooper και η σύζυγός του Nurit, 80 ετών, μεταφέρθηκαν από το σπίτι τους στο Νιρ Οζ, είπε η νύφη τους στο BBC. Μίλησαν τελευταία φορά με το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, όταν το ζευγάρι βρισκόταν στο ασφαλές δωμάτιό του. Η οικογένεια αργότερα εντόπισε το τηλέφωνο τους στη Γάζα.

Η Judith Weinstein Haggai 70 ετών, και ο σύζυγός της Gad 73 ετών, αγνοούνταν επίσης από το Νιρ Οζ μετά την επίθεση της Χαμάς. Δέκα ημέρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε στην οικογένειά τους ότι κρατούνταν ως όμηροι, ανέφερε το CTV News του Καναδά.

Η Adina Moshe 72 ετών, αναγνωρίστηκε από την οικογένειά της σε ένα βίντεο που την δείχνει να επιβαίνει σε ένα μηχανάκι ανάμεσα σε δύο μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι προφανώς την πήγαιναν στη Γάζα. Είχε επίσης απαχθεί από το Νιρ Οζ, είπαν οι συγγενείς της στο CNN.

Ο Alex Danzig 75 ετών, μελετητής και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, βρισκόταν στο σπίτι του στο Νιρ Οζ, όταν δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Ξέρουμε σίγουρα ότι απήχθη», είπε ο γιος του στο BBC. Ο Alex -του οποίου η μεγαλύτερη αδερφή Edith είναι επιζήσασα του Ολοκαυτώματος- έχει περάσει τα τελευταία 30 χρόνια δουλεύοντας για το Yad Vashem, το κέντρο μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ. Η εξαφάνισή του πυροδότησε μια εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Πολωνία, τη χώρα της γέννησής του.

Η Hagar Brodutch 40 ετών, η κόρη της Ofri 10 ετών, και οι γιοι της Yuval 8 και η Oria 4 ετών, βρίσκονταν στο Kfar Aza, ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όταν η Χαμάς χτύπησε, σύμφωνα με τον Avichai Brodutch, τον σύζυγό της και πατέρα των παιδιών Hagar. Είπε στο ABC News ότι αρχικά πίστευε ότι ήταν νεκροί, αλλά στη συνέχεια έλαβε ένα μήνυμα από το κιμπούτς ότι τους είχαν δει ζωντανούς να τους απομακρύνουν.

Ο Ρον Σέρμαν, ένας 19χρονος Ισραηλινός στρατιώτης, απήχθη σε συνοριακό πέρασμα, είπε η μητέρα του στο ισραηλινό κανάλι ειδήσεων i24. Αργότερα τον αναγνώρισε σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς, είπε.

Οι Shiri, Yarden, Ariel και Kfir Bibas πιστεύεται ότι απήχθησαν από το κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ όπου ζούσαν και όπου η Shiri ήταν νηπιαγωγός. Φάνηκε σε εικόνες να κρατά την Ariel ηλικίας 3 ετών και τον 9 μηνών Kfir, περικυκλωμένη από ένοπλους της Χαμάς. Ο Yossi και η Margit Silberman, οι γονείς της Shiri, αγνοούνται επίσης και πιστεύεται ότι είχαν συλληφθεί.

Η Daphna Elyakim 15 και η αδερφή της Ella 8 ετών, εθεάθησαν σε βίντεο να κρατούνται στο σπίτι τους στο κιμπούτς Nahal Oz, είπαν συγγενείς. Ο πατέρας των κοριτσιών Noam Elyakim, η σύντροφος του Noam Dikla Arava και ο 17χρονος γιος της Tomer σκοτώθηκαν. Συγγενείς είπαν ότι η Ella και η Daphna εμφανίστηκαν σε φωτογραφίες που δημοσίευσε η Χαμάς.

Η Karina Ariev, μια 19χρονη στρατιώτης, υπηρετούσε σε στρατιωτική βάση κοντά στη Γάζα όταν την απήγαγαν. Η αδερφή της είπε στο BBC ότι άκουσε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αργότερα είδε ένα βίντεο που έδειχνε την Karina να μεταφέρεται σε ένα όχημα από αγνώστους.

Ο Ofer, ο Erez και ο Sahar Kalderon πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο κιμπούτς Νιρ Οζ. Ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει τον 12χρονο Erez να οδηγείται από ένοπλους προς τη Γάζα, είπε συγγενής τους στο BBC. Δύο άλλοι συγγενείς, η 80χρονη Carmela Dan και η εγγονή της, Noya 12 ετών, πιστεύεται ότι συνελήφθησαν, αλλά οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν αργότερα ότι βρέθηκαν νεκροί.

Η Mia Shem 21 ετών εμφανίστηκε στο πρώτο βίντεο με ομήρους που κυκλοφόρησε η Χαμάς λέγοντας ότι είχε απαχθεί από ένα πάρτι. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι είχε κρατηθεί ως όμηρος και είπαν ότι είχε επικοινωνία με την οικογένειά της, η οποία συμφώνησε να προβληθούν εικόνες από το βίντεο.

Η Channah Peri 79 και ο γιος της Nadav Popplewell 51 ετών πιάστηκαν όμηροι από τη Hamas, είπε η κόρη της, η οποία τους μιλούσε στο τηλέφωνο όταν εισέβαλαν οι ένοπλοι. Είπε ότι οι απαγωγείς έστειλαν φωτογραφίες των δύο συγγενών της με οπλισμένους άνδρες στο βάθος.

Ο Omri Miran 46 ετών απήχθη όταν η οικογένειά του άνοιξε την πόρτα του ασφαλούς καταφυγίου τους σε ένα Ισραηλινό παιδί, το οποίο είπε ότι έπρεπε να το αφήσουν να μπει αλλιώς θα τον σκότωναν. Η σύζυγος του Omri, Lishay Lavi, είπε ότι τον είδε να τον παίρνουν με χειροπέδες μαζί με άλλους τρεις ομήρους από το κιμπούτς Nahal Oz.

Η Liri Elbag 18 ετών είχε μόλις ξεκινήσει στρατιωτική εκπαίδευση για επιφυλακή του στρατού κοντά στα σύνορα της Γάζας όταν η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεση, είπε ο πατέρας της στο Associated Press. Την είδε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα από τη Χαμάς, γεμάτο με άλλους ανθρώπους στο πίσω μέρος ενός στρατιωτικού οχήματος που είχε κατασχεθεί από τους ένοπλους μαχητές.

Αυτή είναι η δεύτερη λίστα που περιλαμβάνει απαχθέντες από το μουσικό φεστιβάλ «Supernova» στο νότιο Ισραήλ

Η Moran Stela Yanai 40 ετών, σχεδιάστρια κοσμημάτων, πουλούσε τα προϊόντα της στο φεστιβάλ όταν έγινε η επίθεση. Αργότερα εθεάθη σε ένα βίντεο να κάθεται στο έδαφος και γύρω της να υποάρχουν γραμμένα στο έφαδος και στους τοίχους κείμενα γραμμένα στα αραβικά με υποτιμητικά σχόλια για τους Εβραίους, είπε ο αδελφός της στο Associated Press.

Ο Almog Meir Jan 21 ετών, προσπάθησε να φύγει από το φεστιβάλ. Αυτός και ένας φίλος του έφτασαν στο αυτοκίνητό τους, αλλά κατάφεραν να διανύσουν μόνο μια μικρή απόσταση πριν αναγκαστούν να σταματήσουν. Η οικογένεια του Almog λέει ότι έχει δει ένα βίντεο με ομήρους στο οποίο εμφανίζεται το παιδί τους. Δεν είναι γνωστό τι συνέβη με τον φίλο του Almog.

Ο Inbar Heiman, ένας φοιτητής ηλικίας 21 ετών, εθεάθη από δύο νεαρούς Ισραηλινούς να απομακρύνονται από το φεστιβάλ με μια μοτοσικλέτα. Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται το πρόσωπο του Inbar για λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν 23 ετών, από την Καλιφόρνια, εθεάθη να ανεβαίνει σε ένα φορτηγό, είπε η οικογένειά του στους Los Angeles Times. Ήταν σοβαρά τραυματισμένος. Το τελευταίο στίγμα για την τοποθεσία του τηλεφώνου του τον έδειξε στα σύνορα με τη Γάζα.

Η Maya Regev 21 και ο αδερφός της Itay 18 ετών πιστεύεται επίσης ότι συνελήφθησαν. Το πρωί της επίθεσης, ο πατέρας της Maya έλαβε τηλεφώνημα από την κόρη του η οποία φώναζε: «Μπαμπά με πυροβολούν, με σκοτώνουν». Η οικογένεια είπε ότι αργότερα είδε τον Itay με χειροπέδες στο πίσω μέρος ενός οχήματος σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Σχεδόν δύο μέρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε την οικογένεια ότι τόσο η Maya όσο και ο Itay είχαν απαχθεί.

Η Shani Louk, μια τουρίστρια από τη Γερμανία, θεωρείται ότι είναι μεταξύ των αιχμαλώτων. Η μητέρα της είπε ότι είχε δει ένα βίντεο της Shani μετά την αρπαγή της και αργότερα είπε ότι είχε πληροφορίες πως η Shani βρισκόταν στη Γάζα, με την υγεία της να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.

Η Noa Argamani, πολίτης του Ισραήλ κινεζικής καταγωγής, απήχθη επίσης από το φεστιβάλ. Βίντεο -που επιβεβαιώθηκε από τον πατέρα της στο Channel 12 του Ισραήλ- δείχνει την 25χρονη να παρασύρεται δεμένη στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας ουρλιάζοντας: «Μη με σκοτώσεις!».

Ο Bar Kuperstein 21 ετών, μίλησε για τελευταία φορά στην οικογένειά του νωρίς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, όταν έλαβε χώρα η επίθεση. Αργότερα την ίδια μέρα, η οικογένειά του λέει ότι τον αναγνώρισε σε βίντεο με Ισραηλινούς κρατούμενους, που δημοσίευσε η Χαμάς. Από τότε, λένε ότι δεν έχουν περισσότερες πληροφορίες.

Η Βίβιαν Σίλβερ 74 ετών, είναι γνωστή ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης. Η τελευταία της επικοινωνία ήταν με την οικογένειά της στο κιμπούτς Be’er όταν δέχτηκε την επίθεση.

Η Roni Eshel 19 ετών βρισκόταν σε μια στρατιωτική βάση στα σύνορα της Γάζας. Η οικογένειά της λέει ότι η τελευταία φορά που την άκουσαν ήταν το πρωί της επίθεσης της Χαμάς. Η βάση που βρισκόταν δέχτηκε επίθεση. Έστειλε μήνυμα στη μητέρα της γύρω στις 09:30 λέγοντας: «Μαμά, είμαι καλά, είμαι απασχολημένη, σε αγαπώ».

Η Jordan Roman-Gat, μια 36χρονη Γερμανοϊσραηλινή υπήκοος, απήχθη με τον σύζυγο και το 3χρονο παιδί της από τη Χαμάς από το κιμπούτς Be’eri. Αυτοί κατάφεραν προσωρινά να δραπετεύσουν όταν το αυτοκίνητο που τους μετέφερε έκανε στάση για μια στιγμή, αλλά η Τζόρνταν χωρίστηκε από τους άλλους, είπαν συγγενείς στο CNN, προσθέτοντας ότι φοβούνται ότι μπορεί να έχει συλληφθεί εκ νέου.

Ο Ohad και ο Ethan Vahalomy απήχθησαν από το κιμπούτς τους, σύμφωνα με τη μητέρα του Ohad. Είπε ότι η νύφη της και οι δύο από τις εγγονές της κατάφεραν να διαφύγουν όταν πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι τους, αλλά ο Ohad και ο 12χρονος Ithan αιχμαλωτίστηκαν.

Η Ditza Heiman 84 ετών, εθεάθη από μια γειτόνισσα στο κιμπούτς Nir Oz να μεταφέρεται από ένοπλους της Χαμάς, είπε η ανιψιά της.

Ο Dror Or, η σύζυγός του Yonat, ο γιος του Noam και η κόρη του Alma εθεάθησαν από έναν γείτονα να οδηγούνται έξω από το σπίτι τους στο κιμπούτς Be’eri, σύμφωνα με τον ανιψιό τους. Έκτοτε είπε πως δεν υπήρξε καμία επαφή. Ο Noam είναι 15 και η Alma 13 ετών.

Η Δρ. Shoshan Haran 67 ετών, η κόρη της Adi Shoham μαζί με τον σύντροφο Tal Shoham και τα παιδιά τους, Naveh 8 και Yahel 3 ετών, απήχθησαν από το σπίτι τους στο κιμπούτς Be’eri, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Fair Planet» της οποίας είναι ιδρύτρια. Ανακοινώθηκε ότι έχασαν την επαφή με την Δρ. Haran μετά την επίθεση από τη Χαμάς, αλλά το στίγμα του τηλεφώνου της εντοπίστηκε στη Γάζα και πιστεύουν ότι ολόκληρη η οικογένεια είναι υπό την ομηρία των μαχητών της Χαμάς. Ο Avshalom Haran – οικονομολόγος και πολίτης με διπλή υπηκοότητα Ισραήλ και Γερμανίας- είναι πλέον νεκρός, επιβεβαίωσε το BBC.

Η Sharon Avigdori 52, η κόρη της Noam 12, και η Lilach Kipnis 60 ετών, είναι συγγενείς της Δρ. Haran και πιστεύεται ότι απήχθησαν την ίδια στιγμή με εκείνη. Ο Eviatar Kipnis, ο οποίος ήταν 65 ετών και ο σύζυγος της Lilach σκοτώθηκε, ανέφερε η οικογένεια. Παράλληλα, αγνοείται και ο Paul Vincent Castelvi, φροντιστής της Eviatar Kipnis.

Ο Yaffa Adar 85 ετών, απήχθη από ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Η εγγονή της βρήκε ένα βίντεο με τη μεταφορά της στη Γάζα, περικυκλωμένη από τέσσερις ένοπλους άνδρες.

Οι γονείς της Sharone Lifschitz, μιας καλλιτέχνιδας με έδρα το Λονδίνο -που ζήτησαν να μην κατονομαστούν υπό τον φόβο των αντιποίνων- πιστεύεται ότι πιάστηκαν όμηροι από το κιμπούτς Nir Oz. Η κ. Lifschitz τόνισε ότι ο συνταξιούχος πατέρας της μιλάει αραβικά και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων οδηγούσε στο νοσοκομείο Παλαιστίνιους που χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη.

Η Ada Sagi 74 ετών πιστεύεται επίσης ότι απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Nir Oz. Ο γιος της είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν κηλίδες αίματος, αλλά κανένα άλλο ίχνος της μητέρας του, ενώ δήλωσε πως δεν ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην κοινότητα.

Η Efrat Katz και η Gadi Mozes, η μητέρα και η σύντροφος του Doron Asher αντίστοιχα, απήχθησαν επίσης κατά την ίδια επίθεση στο κιμπούτς Nir Oz, σύμφωνα με συγγενείς και την ισραηλινή υπηρεσία βοήθειας.

Ο Sagui Dekel-Chen, ένας Αμερικανο-ισραηλινός πολίτης, αγνοείται μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Nir Oz, δήλωσε ο πατέρας του στο BBC. Ο γιος του δεν βρέθηκε ανάμεσα στους νεκρούς και η «μόνη λογική εξήγηση» είναι ότι μεταφέρθηκε στη Γάζα.

Ο Anucha Angkaew, ένας Ταϊλανδός υπήκοος που εργαζόταν σε μια φάρμα στην περιοχή για σχεδόν δύο χρόνια, απεικονίζεται σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς και τον αναγνώρισε η σύζυγός τους όπως είπε στο BBC Thai.

Ο Boonthom Phankhong 45 και η Nattawaree «Yo» Moonkan 35 ετών, που είναι παντρεμένοι, εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο συσκευασίας μανιταριών κοντά στη Γάζα όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με αναφορές της Ταϊλανδικής τηλεόρασης.

Ο O-wat Suriyasri, πατέρας ενός παιδιού, καταγράφηκε σε εικόνα με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη, καθώς ένοπλοι άντρες στέκονταν απίο δίπλα, σε μια φωτογραφία που έστειλε ένας συνάδελφός του στην οικογένειά του, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ταϊλανδικής τηλεόρασης.

Ο Manee Jirachat, ο οποίος ταξίδεψε στο Ισραήλ για δουλειά πριν από τέσσερα χρόνια, απήχθη επίσης από τη Χαμάς μαζί με άλλους πέντε εργάτες, όταν όλοι μαζί προσπάθησαν να κρυφτούν από τους ένοπλους στρατιώτες, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο πατέρας του στην Ταϊλανδική τηλεόραση.

Ο Natthaporn Onkaew, ο Komkrit Chombua, ο Parinya Taemklang, ο Pattanayuth Tonsokri, ο Kiattisak «Top» Patee και ο «αποκαλούμενος» Mr Pongtorn, δηλώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ως όμηροι. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι συνολικά 14 υπήκοοί της βρίσκονται στα χέρια των ενόπλων στρατιωτών της Χαμάς.

Οι δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν

Δύο Αμερικανίδες, η Judith Raanan και η κόρη της Natalie, αφέθηκαν ελεύθερες στις 20 Οκτωβρίου από τη Χαμάς, αφού αιχμαλωτίστηκαν ως όμηροι από το κιμπούτς Nahal Oz, στο νότιο Ισραήλ πριν από 15 ημέρες.

Sports in

Σπουδαία κίνηση από τον Ντιέγκο Κόστα που βοηθά τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία

Ο διεθνής επιθετικός της Γκρέμιο, Ντιέγκο Κόστα, προχωρά σε μια σπουδαία κίνηση για να βοηθήσει τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024