Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Οι ΗΠΑ πιέζουν να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ πιέζουν να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο αν ενθαρρύνει το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».

Πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα ώστε να επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Χαμάς και την παροχή βοήθειας στη Γάζα, ασκούν οι ΗΠΑ σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το CNN.

Η απελευθέρωση την Παρασκευή των δύο Αμερικανών που κρατούνται από τη Χαμάς σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 που πιστεύεται ότι έχουν απαχθεί από την οργάνωση μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πριν από δύο εβδομάδες.

«Η [κυβέρνηση] πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στο μέτωπο των ομήρων» και της ανάγκης να φτάσουν φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν σχολίασε άμεσα το σχετικό δημοσίευμα.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο αν ενθαρρύνει το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».

Το Κατάρ, που ενεργεί ως μεσάζων για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων από τότε που απήχθησαν από τη Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιλάμβαναν συζητήσεις σχετικά με τη χορήγηση της απαραίτητης βοήθειας στη Γάζα και την ανάγκη προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς δεν φαίνεται να έχει πάρει συγκεκριμένο αντάλλαγμα από την απελευθέρωση την Παρασκευή της Τζούντιθ Τάι και της Νάταλι Ράναν.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο ότι ήταν έτοιμοι να απελευθερώσουν δύο «κρατούμενους» τους οποίους προσδιόρισαν ονομαστικά. «Οι ίδιες διαδικασίες» που χρησιμοποιήθηκαν για την απελευθέρωση των Ραανάν θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα προτεινόμενη απελευθέρωση, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στον ισχυρισμό αυτό το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει την «ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψουν όλοι οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι στην πατρίδα τους».

Αξιωματούχος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε στο CNN την Παρασκευή, μετά την είδηση της απελευθέρωσης των Αμερικανών, ότι ίσως επρόκειτο για μια προσπάθεια της Χαμάς να μειώσει την ισχύ της ισραηλινής στρατιωτικής αντίδρασης.

«Αυτή η [στρατιωτική] πίεση δεν πρόκειται να μειωθεί επειδή απελευθερώθηκαν», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν θα αλλάξει την αποστολή, η οποία είναι η διάλυση της Χαμάς».

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024