Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελβετία: Το ακραίο λαϊκό δεξιό κόμμα νικητής των εκλογών

Ελβετία: Το ακραίο λαϊκό δεξιό κόμμα νικητής των εκλογών

Οι φιλελεύθεροι, που κάποτε θεωρούνταν το φυσικό κόμμα της διακυβέρνησης, υπέστησαν το χειρότερο αποτέλεσμά τους, κερδίζοντας μόλις 14,5%!

Μια από τις μεγαλύτερες νίκες ετοιμάζεται να εξασφαλίσει το σκληροπυρηνικό συντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), καθώς οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν την πράσινη πολιτική εν μέσω φόβων για τη μετανάστευση και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι δεξιοί λαϊκιστές της Ελβετίας αναμένεται να ψηφιστεί από το 29,1% των ψηφοφόρων, μετά την ανακοίνωση του 95% των αποτελεσμάτων της περιφέρειας  κυριαρχώντας έναντι των πολιτικών του αντιπάλων με τη μεγαλύτερη νίκη του από το 2015, το προηγούμενο υψηλότερο σημείο του.

Το αποτέλεσμα είναι μια «σαφής διολίσθηση προς τα δεξιά», δήλωσε ο Τιερί Μπουρκάρτ, ηγέτης του φιλοεπιχειρηματικού φιλελεύθερου κόμματος FDP.

Οι φιλελεύθεροι, που κάποτε θεωρούνταν το φυσικό κόμμα της διακυβέρνησης, υπέστησαν το χειρότερο αποτέλεσμά τους, κερδίζοντας μόλις 14,5%.

Οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα «μήνυμα και μια εντολή», δήλωσε ο Burkart στην ελβετική τηλεόραση.

Τα πράσινα κόμματα οι μεγάλοι χαμένοι

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της βραδιάς ήταν τα δύο πράσινα κόμματα της Ελβετίας, το συνολικό ποσοστό των οποίων μειώθηκε από 21% σε 16%.

Παρόλο που το SVP αποτελεί εδώ και καιρό μια κυρίαρχη δύναμη στην ελβετική πολιτική και δεν έχει φιλοδοξίες να διαταράξει την υπάρχουσα πολιτική τάξη η ισχυρή παρουσία του αποτελεί ένδειξη δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος μετά από μια ταραχώδη τετραετία.

Το SVP αντιτάχθηκε στους περιορισμούς της πανδημιας και πιο πρόσφατα επέκρινε έντονα τη συμμετοχή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες, όπως λέει, τροφοδότησαν την αύξηση των τιμών της ενέργειας και έθεσαν σε κίνδυνο την ιερή παράδοση της γεωπολιτικής ουδετερότητας.

Οι εσωτερικές ανησυχίες κυριάρχησαν στην εκστρατεία. Οι αφίσες σε όλη τη χώρα υποσχέθηκαν να περιορίσουν τον πληθυσμό και να τον εμποδίσουν να φτάσει τα 10 εκατομμύρια άτομα. Η Ελβετία φιλοξενεί σήμερα 8,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Το κόμμα διεξήγαγε επίσης σκληρή εκστρατεία ενάντια σε αυτό που περιέγραψε ως «έμφυλη τρομοκρατία», αναφερόμενο στη συζήτηση για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ  και στη «ριζοσπαστική» πράσινη πολιτική για το κλίμα.

Οι εκλογές στην Ελβετία επιβεβαιώνουν την αναζωπύρωση των λαϊκιστών στις κάλπες σε όλη την Ευρώπη: στη Γερμανία νωρίτερα αυτό το μήνα, το αντιμεταναστευτικό AfD σημείωσε μεγάλα κέρδη στις εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση, μακριά από τα μακροχρόνια προπύργια του κόμματος στα ανατολικά. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, σημειώνοντας μια σειρά περιφερειακών νικών ενόψει των εθνικών εκλογών του επόμενου φθινοπώρου.

Η νίκη του SVP θα αντιστρέψει μια δραματική μετατόπιση της ελβετικής πολιτικής προς τα αριστερά που σημειώθηκε στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2019 και μπορεί να επηρεάσει μια σειρά από ευαίσθητα επερχόμενα διεθνή ζητήματα για τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ήδη τεταμένων σχέσεών της με την ΕΕ και της θέσης της σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024