Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Η πιθανότητα επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων είναι πολύ μεγάλη

Κουτσούμπας: Η πιθανότητα επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων είναι πολύ μεγάλη

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει την αναγκαιότητα «εύστοχης και συνεχούς ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης των δυνάμεών μας και με σχέδιο κλιμάκωσης στο εργατικό - λαϊκό κίνημα»

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» (Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 – Κυριακή 22 Οκτωβρίου ) με τίτλο «Για την πολεμική σύγκρουση Ισραήλ -Παλαιστίνης και τις εξελίξεις στην περιοχή» αναφέρεται καταρχήν λεπτομερώς στις «περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις-καπιταλιστικά κράτη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», τις οποίες εντάσσει σε τέσσερις κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα την κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία και συγκεκριμένα αναφέρει ότι στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται: «Οι ανοιχτοί υποστηρικτές του Ισραήλ: Κυρίως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, οι ηγετικές δυνάμεις και εν γένει τα μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Τουρκίας, επίσης οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία) και εν γένει τα κράτη – μέλη της ΕΕ με διαβαθμίσεις μεταξύ τους (π.χ. αντίδραση Ισπανίας, Δανίας, Λουξεμβούργου στην αρχική ανακοίνωση για οικονομικό εμπάργκο στην Παλαιστινιακή Αρχή κ.λπ.). Επίλεκτο ρόλο για την περιοχή σε αυτό το ευρωατλαντικό μπλοκ επιδιώκει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση».

«Bαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον οικονομικό – ενεργειακό πόλεμο»

Ο Δ. Κουτσούμπας στο άρθρο του επισημαίνει μια σειρά παράγοντες λόγω των οποίων «η πιθανότητα επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων και επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλη».

Αναφέρεται στην «μεγαλύτερη εμπλοκή» της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση και τονίζει: «Ειδικά για τον ελληνικό λαό και τις επιπτώσεις στη χώρα μας, συνυπολογίζουμε ότι: Εκτός από την ήδη μεγάλη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εμπλοκή η οποία εκφράζεται και συγκεκριμένα, μαζί με την πολιτική και διπλωματική στήριξη του Νετανιάχου και συνολικά του κράτους – δολοφόνου Ισραήλ και με αποστολή φρεγατών, π.χ. τα «Ψαρά», με την αξιοποίηση και όλων των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα κ.λπ., θα υπάρξουν και εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας σε μια πορεία, όπως π.χ. θα είναι:

– Η παραπέρα όξυνση του Προσφυγικού

– Η μεγάλη ακρίβεια και εξαιτίας της αύξησης της τιμής της Ενέργειας κ.λπ.

– Ο «ανορθόδοξος’ πόλεμος όπως ονομάζεται και για τον οποίον το αστικό κράτος και η κυβέρνηση παίρνει ήδη μέτρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με φύλαξη στόχων, με πύκνωση περιπολιών κ.λπ.

«Εύστοχη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση σημαίνει άμεση απάντηση στα ιδεολογήματα»

– Αλλά και η ίδια η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και με τη συνεργασία κατασκευής στρατιωτικών συστημάτων, αλλά και ειδικά η προώθηση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» που συζητά η Ελλάδα με Γαλλία και Ισραήλ, ειδικά μετά την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ το καλοκαίρι στο Ισραήλ και την παρουσίαση εκεί του συστήματος, το οποίο βέβαια, εν τω μεταξύ κατάφερε να αποδιοργανώσει η «Χαμάς» την πρώτη μέρα της σύγκρουσης, όπως μετέδωσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης κ.ά..

Επίσης, αφορά και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον οικονομικό – ενεργειακό πόλεμο. Π.χ. Ισραήλ και ελληνική πολεμική βιομηχανία, λιμάνια και μεταφορά ισραηλινού LNG ως μελλοντικό σχέδιο, η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.. Αφορά οπωσδήποτε και τις συνέπειες του πολέμου π.χ. στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην ακρίβεια τροφίμων, στον τουρισμό, στη νέα όξυνση πολλών λαϊκών προβλημάτων».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει την αναγκαιότητα «εύστοχης και συνεχούς ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης των δυνάμεών μας και με σχέδιο κλιμάκωσης στο εργατικό – λαϊκό κίνημα».

Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, «εύστοχη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση σημαίνει άμεση απάντηση στα διάφορα ιδεολογήματα και επικίνδυνες γενικεύσεις που εφευρίσκει η προπαγάνδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου» τα οποία επισημαίνει και αναλύει εκτενώς στις διάφορες διαστάσεις τους στο άρθρο του, ενώ προσθέτει ότι «όλα αυτά τα ιδεολογήματα έχουν καταρριφθεί με σχετική αρθρογραφία στον ‘Ριζοσπάστη’ και την ‘Κομμουνιστική Επιθεώρηση’».

«Δίνουμε το βάρος στη στάση της Ελλάδας και τι πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός απέναντι σε αυτήν την πολεμική σύγκρουση»

Επισημαίνει ακόμα, ότι «η έντονη ιδεολογική – πολιτική προετοιμασία και αντεπίθεση προϋποθέτει ταυτόχρονα συνεχή μαζική δράση» και «άνοιγμα της συζήτησης σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, τα σωματεία, τους χώρους των πανεπιστημίων, των σχολείων, τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων, τις πόλεις και τα χωριά της υπαίθρου. Δίνουμε το βάρος στη στάση της Ελλάδας και τι πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός απέναντι σε αυτήν την πολεμική σύγκρουση».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, γιατί το κράτος του Ισραήλ και η κυβέρνησή του τον δολοφονούν εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, πραγματική γενοκτονία, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με απαρτχάιντ και αποκλεισμούς όπως στη Γάζα, με φυλακίσεις, βασανισμούς και τόσα άλλα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας την ίδια ώρα στον ισραηλινό λαό που και αυτός υποφέρει από το ίδιο το κράτος του Ισραήλ, την αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου, που τον σέρνει συνεχώς σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές ενάντια σε γειτονικούς λαούς και γίνεται έτσι και ο ίδιος θύμα μιας συνολικά βάρβαρης πολιτικής» υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των αιτημάτων των αγώνων και των πολύμορφων κινητοποιήσεων του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ο Δ. Κουτσούμπας σημειώνει:

«- Αναδεικνύουμε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

– Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

– Με άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

– Να αποσυρθεί η φρεγάτα ‘Ψαρά’ από την περιοχή και να μην αντικατασταθεί από άλλο πολεμικό πλοίο και να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

– Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ και να προχωρήσει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του ελληνικού Κοινοβουλίου».

«’Πάνω στις πλάτες’ του λαού της Παλαιστίνης παίζεται ένα γεωπολιτικό ‘σκάκι’, που μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου»

«Ιδιαίτερα, χρειάζεται ακόμα πιο πλατιά, ευρύτερα, να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία ότι ‘πάνω στις πλάτες’ του λαού της Παλαιστίνης παίζεται ένα γεωπολιτικό ‘σκάκι’, που μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου και σαφώς συνδέεται με την προσπάθεια των αστικών τάξεων της περιοχής να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και μπορεί να συνδεθεί ή ήδη συνδέεται με τη μεγάλη ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα» υπογραμμίζει.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει ακόμα, την ανάγκη ανταπόκρισης «στο αίτημα της παλαιστινιακής πρεσβείας, για συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων κ.λπ. Να ασκηθεί πίεση προς τους αρμόδιους για εύρεση τρόπων μεταφοράς στον προορισμό τους». Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Κουτσούμπα εδώ.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024