Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ενας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος επενδύει σε πρωτεΐνη εντόμων

ΗΠΑ: Ενας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος επενδύει σε πρωτεΐνη εντόμων

Η φιλόδοξη εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί ζωικά απόβλητα για εκτροφή μαύρων μυγών, που στη συνέχεια θα μετατραπούν σε τροφή για κατοικίδια, πουλερικά και ψάρια

H Tyson, ένας σημαντικός παραγωγός βόειου κρέατος, χοιρινού και κοτόπουλου στις ΗΠΑ, ποντάρει σε πρωτεΐνη που προέρχεται από έντομα.

Η εταιρεία επεξεργασίας κρέατος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει επενδύσει στην Protix, μια εταιρεία παραγωγής συστατικών εντόμων με έδρα την Ολλανδία.

Η Tyson όχι μόνο απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία, αλλά συνεργάζεται με την εν λόγω εταιρεία για να χτίσει ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Αυτή η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί ζωικά απόβλητα για εκτροφή μαύρων μυγών, οι οποίες στη συνέχεια θα μετατραπούν σε τροφή για κατοικίδια, πουλερικά και ψάρια.

Η Tyson δεν αποκάλυψε τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Αυτές οι μύγες δεν μπαίνουν στην ανθρώπινη τροφή, σε αυτό το σημείο. «Σήμερα, εστιάζουμε περισσότερο σε μια εφαρμογή για παραγωγή συστατικών με πρωτεΐνη εντόμων και δεν απευθυνόμαστε στους καταναλωτές», δήλωσε στο CNN, ο John R. Tyson, οικονομικός διευθυντής της Tyson Foods.

Η πρωτεΐνη εντόμων, η οποία από καιρό χαιρετίζεται ως βιώσιμη πηγή τροφής, δεν αποτελεί – για την ώρα- κάποιο κυρίαρχο ρεύμα στην κατανάλωση τροφίμων. Όμως τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τα έντομα ως συστατικά ζωικής τροφής αυξάνεται.

Μια έκθεση του 2021 από τη Rabobank σημείωσε ότι «η ζήτηση για πρωτεΐνη εντόμων, κυρίως ως ζωοτροφή και συστατικό τροφής για ζώα συντροφιάς, θα μπορούσε να φτάσει το μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους μέχρι το 2030, από τη σημερινή αγορά των περίπου 10.000 μετρικών τόνων». Εκείνη τη χρονιά, η Mars κυκλοφόρησε μια σειρά τροφών για γάτες από έντομα, που ονομάζεται LoveBug.

Η Tyson με έδρα το Springdale του Αρκάνσας δεν φτιάχνει τροφές για κατοικίδια, αλλά πουλάει τα ζωικά υποπροϊόντα της για χρήση στην αγορά τροφών για κατοικίδια και υδατοκαλλιέργειες, η οποία τρέφει ψάρια. Υποπροϊόντα όπως ζωικά λίπη, δέρματα και μη βρώσιμες πρωτεΐνες, εάν δεν χρησιμοποιηθούν ή μειωθούν, μπορούν να καταλήξουν σε χωματερές.

Σε αυτή την περίπτωση, η Tyson μπορεί να στείλει ό,τι υπάρχει στο στομάχι των βοοειδών που έχει επεξεργαστεί σε μια εγκατάσταση της Protix, όπου γίνεται τροφή για έντομα. Για την εταιρεία, η δημιουργία μεγαλύτερης αγοράς για αυτού του είδους τα απόβλητα μπορεί όχι μόνο να μειώσει τα απόβλητα αλλά να προσφέρει μεγαλύτερη ροή εσόδων.

Μια επιχειρηματική ευκαιρία

«Ένα χαρακτηριστικό του να είσαι στον κλάδο των ζωικών πρωτεϊνών είναι να πρέπει να βρεις… πώς να αντλήσεις αξία από τα απόβλητα», είπε ο Tyson. «Το είδαμε αυτό ως επέκταση της υπάρχουσας επιχείρησής μας», είπε σχετικά με τη συνεργασία με την Protix, προσθέτοντας ότι η αγορά συστατικών εντόμων έχει «πραγματικά ελκυστικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη την Tyson».

Η αγορά για τα συστατικά των εντόμων «αναπτύσσεται σίγουρα με εκθετική ταχύτητα», δήλωσε η Christine Johanna Picard, καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα – Πανεπιστήμιο Περντού της Ιντιανάπολης Σχολή Επιστημών. Η Picard βοήθησε στη δημιουργία του Κέντρου για την Περιβαλλοντική Αειφορία μέσω της Εκτροφής Εντόμων, μια συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και μελών της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των Tyson και Protix.

«Υπάρχουν όλο και περισσότερες startups που έρχονται στον χώρο επειδή υπάρχει τόση ζήτηση για πρωτεΐνη εντόμων», είπε.

Η συνεργασία με την Tyson θα βοηθήσει την Protix να αναπτυχθεί, σημείωσε ο Kees Aarts, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. «Αυτές οι συνεργασίες είναι πραγματικά απαραίτητες για να φέρουν λύσεις σαν τη δική μας στο διεθνές προσκήνιο», είπε.

Γιατί τα έντομα είναι καλύτερα για τον πλανήτη

Η βιομηχανία κρέατος επιβαρύνει τον πλανήτη, εν μέρει λόγω της γης, του νερού και της ενέργειας που χρειάζεται για να αναπτυχθούν καλλιέργειες που ταΐζουν τα ζώα που τρώμε. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ζωοτροφών μπορεί να βοηθήσει να γίνει το σύστημα πιο βιώσιμο.

Η παρασκευή τροφής από έντομα είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό: Τα ζωύφια καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και συντηρούνται με απορρίμματα που διαφορετικά θα απορρίπτονταν.

Η μαύρη μύγα «μπορεί να αναπτυχθεί σε σχεδόν κάθε είδος υπολειμμάτων τροφής και υποπροϊόντος που μπορείτε να φανταστείτε», είπε ο Aarts.

Αυτή η διαχείριση των απορριμμάτων δίνουν μια απάντηση στο ερώτημα πώς τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα βοοειδή και άλλα ζώα στον πλανήτη, δήλωσε ο Reza Ovissipour, επίκουρος καθηγητής σε συστήματα βιώσιμων τροφίμων στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Οι μύγες τρώνε απόβλητα από διαφορετικούς τύπους ζώων και τα μετατρέπουν σε «ένα συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο θα είναι η πρωτεΐνη ή το λίπος από τα έντομα», είπε.

Όταν τα έντομα τρώνε ζωικά απόβλητα, ουσιαστικά χρησιμεύουν ως «μίνι βιοαντιδραστήρες», είπε. «Και αυτοί οι μίνι βιοαντιδραστήρες, είναι πολύ φθηνοί», πρόσθεσε. «Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τόση ενέργεια. Είναι πολύ βιώσιμο».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024