Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Washington Post: Τρόπους παραπλάνησης αλγορίθμων χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές των Παλαιστινίων

Washington Post: Τρόπους παραπλάνησης αλγορίθμων χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές των Παλαιστινίων

Οι χρήστες προσπαθούν να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη διαγραφή αναρτήσεων κατά του Ισραήλ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φιλοπαλαιστινιακοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες ορθογραφίες, φράσεις και λέξεις για να παραπλανούν τους αλγόριθμους. Από το «terrier» έως το «P*les+in1ans», οι χρήστες αλλάζουν τη γλώσσα τους με «algospeak» για να αποφύγουν τους κανόνες περιεχομένου.

Από τότε που το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο, οι δημιουργοί φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το «algospeak» για να αποτρέψουν την αφαίρεση των αναρτήσεών τους από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η κωδικοποιημένη γλώσσα μπορεί να καταστήσει λιγότερο πιθανό το βίντεο να διαγραφεί λόγω παραβίασης των κανόνων κατά της ρητορικής μίσους

Ορισμένοι χρήστες προσθέτουν ήχους για να μεταμφιέσουν τις φωνές τους, ενώ άλλοι αλλάζουν την ορθογραφία κοινών αγγλικών και αραβικών λέξεων όπως Παλαιστίνη, γενοκτονία και Χαμάς για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Πολλοί δημοφιλείς δημιουργοί καθοδηγούν απλούς Παλαιστίνιους χρήστες να υιοθετήσουν παρόμοιες τακτικές και να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας κατεβάζουν ή καταστέλλουν το περιεχόμενο, αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post.

«Αρχίσαμε να αφαιρούμε τελείες» σε αναρτήσεις στα αραβικά, δήλωσε ένας Αιγύπτιος χρήστης. «Ανακατεύουμε αγγλικά γράμματα με αραβικά».

Παρ’ όλα αυτά, τέτοια τεχνάσματα δεν αποδίδουν πάντα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο deBuys δήλωσε ότι το TikTok αφαίρεσε τον ήχο από ένα σατιρικό βίντεο που δημοσίευσε, στο οποίο υποδυόταν μέλη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που εκτελούσαν εντολές για επίθεση στη Γάζα.

Αφού το βίντεο συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές, το TikTok αφαίρεσε τον ήχο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις οδηγίες της εταιρείας για την κοινότητα, είπε.

Emojis που απεικονίζουν τεριέ και βιολιά

Όταν ο 37χρονος Rathbone deBuys, μουσικός με έδρα τη Λουιζιάνα, δημοσιεύει βίντεο στο TikTok που ασκούν κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμο με τη Χαμάς, χρησιμοποιεί κοινές στρατηγικές για να αποφύγει τον εντοπισμό και τη διαγραφή των βίντεο από τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στους υπότιτλους χρησιμοποιεί emojis που απεικονίζουν τεριέ και βιολιά αντί για τις λέξεις «τρομοκράτης» και «βία».

Στο κάτω μέρος των βίντεο, τα οποία λαμβάνουν εκατομμύρια likes, προσθέτει μια δήλωση αποποίησης ευθυνών τονίζοντας ότι η ανάρτηση έχει «εκπαιδευτικούς» σκοπούς.

Η αλλαγή των λεζαντών μπορεί να καταστήσει λιγότερο πιθανό το βίντεο να διαγραφεί επειδή θα θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες του TikTok κατά της ρητορικής μίσους ή του βίαιου περιεχομένου, δήλωσε ο deBuys.

«Πολλοί παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ και θέλουν να ακούσουν τι έχουν να πουν κάποιοι άνθρωποι», δήλωσε ο deBuys, ο οποίος δημοσιεύει παρόμοια βίντεο στο Instagram. «Αλλά την ίδια στιγμή, υπήρχαν περιπτώσεις λογοκρισίας».

Ισραηλινός παρακολουθεί στα social media την εξέλιξη με τους ομήρους. Ακτιβιστές πάντως έχουν κατηγορήσει τη Meta ότι αφαιρεί από τις πλατφόρμες της αραβικό περιεχόμενο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι εβραϊκές αναρτήσεις.

To «algospeak» ως αναγκαία τακτική

Οι δημιουργοί που επικεντρώνονται στην Παλαιστίνη λένε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μοιραστούν μια οπτική για τον πόλεμο που διαφέρει από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και η «κωδικοποίηση» είναι μια αναγκαία τακτική για να διασφαλίσουν ότι το μήνυμά τους θα φτάσει εκεί που πρέπει.

Ακτιβιστές έχουν επικρίνει εδώ και καιρό τη Meta για το γεγονός ότι καταπνίγει την ελευθερία έκφρασης των Παλαιστινίων χρηστών, αφαιρώντας το αραβικό περιεχόμενο σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις εβραϊκές αναρτήσεις. Την έχουν κατηγορήσει, όπως και το YouTube και το TikTok, ότι δεν έχουν επενδύσει σε συστήματα προστασίας των Παλαιστινίων χρηστών από ρητορική μίσους και βίαιες απειλές.

«Αποτελεί διαρκές πρόβλημα εδώ και χρόνια», δήλωσε η Jillian York, διευθύντρια για τη διεθνή ελευθερία της έκφρασης στο Electronic Frontier Foundation. «Εφαρμόζουν άνισα πρότυπα σε διάφορα μέρη του κόσμου και δεν έχουν πάντα τοπική τεχνογνωσία» ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο.

Η Meta ανέφερε σε μια ανάρτηση στο blog της αυτή την εβδομάδα ότι η εταιρεία είχε διορθώσει σφάλματα που εμπόδιζαν ορισμένες αναρτήσεις χρηστών δηλώνοντας ότι οι δυσλειτουργίες «επηρέασαν εξίσου λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο – όχι μόνο ανθρώπους που προσπαθούσαν να δημοσιεύσουν για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και τη Γάζα – και δεν είχε καμία σχέση με το θέμα του περιεχομένου».

Όμως, οι εξηγήσεις της Meta δεν ικανοποίησαν όλους τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται με την Παλαιστίνη. Ο Ameer Al-Khatahtbeh, κάτοικος Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος διαχειρίζεται τον ειδησεογραφικό λογαριασμό Instagram Muslim, δήλωσε ότι οι αναρτήσεις του έχουν δει μειωμένες προβολές.

«Οι Παλαιστίνιοι βιώνουν αυτή την καταστολή από το 2021», είπε. «Βλέπουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα να συμβαίνει και τώρα».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024