Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παλαιστίνη: οι Χριστιανοί που αγωνίζονται για την ειρήνη

Παλαιστίνη: οι Χριστιανοί που αγωνίζονται για την ειρήνη

Οι Χριστιανικές κοινότητες στην Παλαιστίνη ζητούν και αυτές μια δίκαιη λύση που να φέρει ειρήνη

Ο βομβαρδισμός της Ιεράς Μονής του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, αποτέλεσμα τμήμα των συνεχιζόμενων Ισραηλινών επιχειρήσεων, που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο τουλάχιστον 18 αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί, ήρθε να υπενθυμίσει μια διάσταση του Παλαιστινιακού που συχνά προσπερνάμε.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποιμνίου των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Παλαιστίνη και τη Γάζα είναι Παλαιστίνιοι Άραβες. Άνθρωποι, που βιώνουν τα ίδια προβλήματα και την ίδια κατάσταση με υπόλοιπους Παλαιστινίους και που διαμαρτύρονται εξίσου για τη συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Μάλιστα, σε αυτές τις περιοχές οι Εκκλησίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πλέγματος αλληλεγγύης που επιτρέπει σε αυτές τις κοινωνίες να στέκονται όρθιες. Αυτό, άλλωστε, είχε υπογραμμίσει πριν από λίγες μέρες και ο Καθηγούμενος της Μονής του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξος που μάλιστα είχε δηλώσει ότι «μέχρι να υπάρχει τουλάχιστον ένας Χριστιανός στην επικράτεια της Γάζας, δεν θα πάω πουθενά, γιατί μπορώ να είμαι μια ελπίδα για αυτούς, οπότε θα μείνω στην επαρχία που πιστεύει σε μένα. Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο ως μερίδιο μου!».

Αυτή η ειδική σχέση των Χριστιανικών Εκκλησιών, με την Παλαιστινιακή κοινωνία, που συχνά την προσπερνάμε όταν σκεφτόμαστε τόσο την Παλαιστίνη όσο και ευρύτερα τον Αραβικό κόσμο, έχει οδηγήσει ιερωμένους να πρωτοστατούν στον αγώνα για την ειρήνη αλλά και για την αλλαγή του καθεστώτος διακρίσεων που εξακολουθούν οι υφίστανται οι Παλαιστίνιοι.

Μια χαρακτηριστική τέτοια προσωπικότητα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας Θεοδόσιος. Άραβας Παλαιστίνιος, με θεολογικές σπουδές στη Θεσσαλονίκη και τη Σόφια είναι ένας από τους πιο σθεναρούς επικριτές της Ισραηλινής πολιτικής στην Παλαιστίνη και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Μάλιστα, έχει σε διάφορες περιστάσεις συλληφθεί και κρατηθεί από τις Ισραηλινές αρχές.

«Κάθε ανθρώπινο ον είναι το ίδιο αγαπητό στα μάτια του Θεού»

Ο Αρχιεπίεσκοπος Σεβάστειας Θεοδόσιος

Το 2009 ο Σεβάστειας Θεοδόσιος ήταν από τους που συνέγραψαν το κείμενο της πρωτοβουλίας Kairos Palestine, μαζί με τον Μισέλ Σαμπάχ τον πρώτο μη Ιταλό Λατίνο Πατριάρχη των Ιεροσολύμων από το 1987 έως το 2008. Το κείμενο αυτό που εμπνέεται από τη Θεολογία της Απελευθέρωσης αλλά και τις πρακτικές των Χριστιανικών Εκκλησιών κατά του Απάρτχαϊντ στη Νότια Αφρική, είναι μια δριμεία καταδίκη της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι και ένα κάλεσμα στη μη βίαιη δράση ενάντια σε αυτό που περιγράφουν ως η Ισραηλινή κατοχή.

Με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα η πρωτοβουλία KAIROS εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζουν ότι θρηνούν όλα τα θύματα και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε ανθρώπινο ον είναι το ίδιο αγαπητό στα μάτια του Θεού», και επιμένοντας ότι ο όχι στον πόλεμο πρέπει να συνδυάζεται με το ναι σε δίκαιη ειρήνη.

Οργή και πόνος για τον βομβαρδισμό της Μονής Πορφυρίου

Μετά τον βομβαρδισμό της Ιεράς Μονής Πορφυρίου στη Γάζα η πρωτοβουλία εξέδωσε και νέα ανακοίνωση κατηγορούν πολλούς «δυτικούς Χριστιανούς» για την υποστήριξη που δίνουν στο Ισραήλ και την ανησυχία γιατί πολλοί εκκλησιαστικοί ηγέτες και θεολόγοι σιωπούν για τους Παλαιστίνιους που είναι θύματα της σύγκρουσης αλλά και την οργή τους γιατί ορισμένοι δυτικοί Χριστιανοί δεν καταδικάζουν την κατοχή της Παλαιστίνης.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024