Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Στους 17 οι νεκροί μετά τον βομβαρδισμό στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου

Γάζα: Στους 17 οι νεκροί μετά τον βομβαρδισμό στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου

Στην παλιότερη ελληνορθόδοξη εκκλησία της Γάζας είχαν βρει καταφύγιο χριστιανοί και μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι

Σε τουλάχιστον 17 ανέρχονται ο νεκροί μετά τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, ενώ στο σημείο βρίσκονταν 400 περίπου άτομα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, που είχαν βρει καταφύγιο στον ελληνορθόδοξο ναό.

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.

Οι αρχαίες αυλές και οι προστατευμένοι διάδρομοι της εκκλησίας προσφέρουν καταφύγιο τόσο στους μουσουλμάνους όσο και στους χριστιανούς, καθώς ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία

Επίσης όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Λίβανο, Ουαλίντ Ελίας, το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανακοίνωσε την κατάρρευση κτιρίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην κεντρική πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιδρομών, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ εκτοπισμένων που έβρισκαν καταφύγιο στην εκκλησία.

Φωτογραφία από το σημείο/ Al Jazeera

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Η στόχευση εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που προσφέρει για την προστασία αθώων πολιτών, ειδικά παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών σε οικιστικές περιοχές τις τελευταίες 13 ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Ο ιερέας του ναού φοβόταν για επίθεση

Λίγες ημέρες πριν ο πατέρας Ηλίας, ιερέας στον ναό, είχε δηλώσει στο Al Jazeera:

«Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει πολλούς χώρους καταφυγίων». Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίσει την εκκλησία», παρόλο που παρέχει καταφύγιο σε εκατοντάδες αμάχους.

Ο Άγιος Πορφύριος, που χτίστηκε μεταξύ των δεκαετιών 1150 και 1160 και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα, ιδίως σε περιόδους πολέμων.

«Οι αρχαίες αυλές και οι προστατευμένοι διάδρομοι της εκκλησίας προσφέρουν καταφύγιο τόσο στους μουσουλμάνους όσο και στους χριστιανούς, καθώς ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία», δήλωσε ο πατέρας Elias.

Μαζί ως Παλαιστίνιοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί».

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024