Παρασκευή 24 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συρίγος για χερσαία εισβολή στη Γάζα: Στα πρόθυρα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου εάν εμπλακεί το Ιράν

Συρίγος για χερσαία εισβολή στη Γάζα: Στα πρόθυρα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου εάν εμπλακεί το Ιράν

«Η σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς δεν είναι ένα θέμα τοπικό».

Τον κίνδυνο η προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, να αποτελέσει το έναυσμα ώστε ο πόλεμος να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, επισήμανε ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ, τις συνεχείς δηλώσεις από τον ισραηλινό στρατό για μεγάλη εισβολή στην Γάζα, όπου η Λωρίδα είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου μετά το Χονγκ Κονγκ, ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για ψυχολογική επιχείρηση, ενώ τόνισε πως  «οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί όποιος μπει μέσα πρέπει να πηγαίνει στοχευμένα και όχι με πιθανότητα να δημιουργήσει πολλούς άμαχους νεκρούς».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η Χαμάς θέλει τον ισραηλινό στρατό να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας όπου η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δυσμενής για τον επιτιθέμενο.

«Εάν μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ μπορεί να μπει και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη ενώ σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής του Ιράν ο πόλεμος θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις»

Διασώστης μεταφέρει ένα παιδί που έχασε τη ζωή του στο σημείο των ισραηλινών βομβαρδισμών σε σπίτι, στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας

Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου και την αναφορά σε Χαμάς και Πούτιν δήλωσε ότι έγινε για να περάσει το μήνυμα ο Τζο Μπάιντεν ότι θα συνεχίσει τη βοήθεια και προς το Ισραήλ και την Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Αμερική από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι αυτό (η σύγκρουση) μπορεί να διαχυθεί στην περιοχή και το ενδεχόμενο να μπει η Χεζμπολάχ στον πόλεμο».

Η Χεζμπολάχ, όπως είπε, «περιμένει να δει ποια είναι η έκταση της χερσαίας επιχείρησης. Αν μπουν τα τεθωρακισμένα περικυκλώνουν την πόλη και ομάδες στρατιωτών μπαίνουν μέσα για να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους».

Και όπως τόνισε εάν μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ μπορεί να μπει και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη με τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στο Ιράν που σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής του ο πόλεμος θα πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Κοντά σε τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο εάν εμπλακεί το Ιράν

«Αυτή τη στιγμή το Ιράν επηρεάζει άμεσα τρεις περιοχές εκτός από τη Χεζμπολάχ. Επηρεάζει το Ιράκ το οποίο ελέγχει ουσιαστικά, επηρεάζει τη συριακή κυβέρνηση και επηρεάζει και τους αντάρτες της Υεμένης. Επομένως, μιλάμε για συνολική ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί, βλέποντας όλα αυτά, έσπευσαν να στείλουν κατευθείαν δύο αεροπλανοφόρα τους. Και έσπευσαν, επίσης, να στείλουν και τον υπουργό Εξωτερικών τους να κάνει περιοδεία σε όλα τα κράτη», σχολίασε ο κ. Συρίγος.

Αναλύοντας τις επιπτώσεις από μια γενίκευση της σύρραξης δήλωσε πως «επηρεάζεται η παγκόσμια αλυσίδα πετρελαίου. Και το Ιράν είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρότατα όπλα. Μπορεί να μην είναι τελευταίας τεχνολογίας, άλλα είναι απολύτως καταστροφικά και ισχυρά όπλα. Θα αναφλεγεί όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής» είπε προσθέτοντας ότι εάν συμβεί αυτό «πλησιάζει κοντά στην ιστορία ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δηλαδή, το Ιράν δεν προμηθεύει αυτή τη στιγμή πετρέλαιο τη Δύση, αλλά προμηθεύει με πετρέλαιο την Κίνα και τη Ρωσία. Εάν κοπεί η τροφοδοσία της Κίνας από το πετρέλαιο του Ιράν, αυτό θα προκαλέσει παρέμβαση της Κίνας».

Ισραηλινά άρματα μάχης σε δρόμο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας

Όπως είπε δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και η σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς δεν είναι ένα θέμα τοπικό. «Από τη δεκαετία του ’90 και μετά το Παλαιστινιακό έχει πάψει να είναι μόνο ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Έχει πάρει διαστάσεις σύγκρουσης του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τη Δύση. Η διεθνής τρομοκρατία θα τιναχθεί στα ύψη».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι «δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο νοσοκομεία. Δεν μπορείς να βάζεις ως στόχο σημεία στα οποία οι άμαχοι θα είναι πολλαπλάσιοι των ανθρώπων που είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις παρατεταμένους αποκλεισμούς περιοχών. Όλα εξαρτώνται από τον χρόνο. Ναι στο δικαίωμα της αυτοάμυνας, απόλυτος σεβασμός όμως στο ανθρωπιστικό δίκαιο», ανάφερε.

Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου – Η στάση της Τουρκίας

Από την πλευρά του διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος τόνισε ότι «οι Ισραηλινοί προετοιμάζουν με μεγάλη λεπτομέρεια επιχειρησιακά σχέδια γιατί αντιμετωπίζουν μία καινούργια κατάσταση, γιατί υπάρχουν οι όμηροι». Και όπως είπε δεν θέλει στα 1.400 φέρετρα να προσθέσουν άλλα 200. «Αυτή η επιχείρηση θα έχει πολλές ιδιαιτερότητες», πρόσθεσε αναφορικά με τους άλλους εμπλεκόμενους στην περιοχή.

«Όλα αυτά τα κράτη θα μπουν στο παιχνίδι εάν η επιχείρηση του Ισραήλ διαρκέσει επί μακρόν και αν έχουν πολλές εικόνες από θύματα, κυρίως μεταξύ των γυναικόπαιδων», πρόσθεσε ο κ. Παπαφλωράτος εκτιμώντας, όπως αναφέρει η ertnews, ότι «το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ θέλει να είναι ταχεία η επέμβαση, να είναι αποτελεσματική και να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι για να μπορέσει να τους δείξει στην εσωτερική κοινή γνώμη».

«Αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Κύπρος είναι τα ακραία προπύργια μιας ζώνης ειρήνης απέναντι σε μια περιοχή που βυθίζεται προς την άβυσσο του πολέμου»

Αναφορικά με τη στάση της χώρας μας ο κ. Συρίγος επανέλαβε ότι η επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς,  είναι υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. «Στηρίζουμε απολύτως τις συμφωνίες του Όσλο και πιστεύουμε ότι η μόνιμη ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επέλθει μόνον από τη συνύπαρξη αυτών των δύο κρατών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Κύπρος είναι τα ακραία προπύργια μιας ζώνης ειρήνης απέναντι σε μια περιοχή που βυθίζεται προς την άβυσσο του πολέμου».

Σε αντίθεση η Τουρκία του Ερντογάν έχει ένα άλλο ρόλο τον οποίο ανέλυσε στην  ΕΡΤ ο κ. Παπαφλωράτος.

«Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε κρατώντας αρχικά χαμηλούς τόνους, στην πορεία όμως, επειδή ηγείται ενός ισλαμιστικού κόμματος και έχει παίξει πάρα πολλές φορές το χαρτί του αραβικού κόσμου, θα ήθελε πολύ να ηγηθεί όλου του μουσουλμανικού κόσμου, ξεχνώντας ότι οι Τούρκοι δεν είναι άραβες» είπε.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ότι δεν μπορεί να παίξει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που θα ήθελε, όπως αντίστοιχα και στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθεί να να υπερκεράσει την Αίγυπτο,τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν και να πάρει τα ηνία.

«Ουσιαστικά ταυτίζεται με τους πιο σκληροπυρηνικούς, λέγοντας δεν πρέπει καν να διεξαχθεί επιχείρηση εις βάρος των Παλαιστινίων. Αυτό βεβαίως τον απομακρύνει έτι περαιτέρω από τη Δύση και κυρίως από το Ισραήλ, για το οποίο έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να το προσεγγίσει. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν» ανέφερε ο κ. Παπαφλωράτος.

Sports in

Super League: Πότε ξεκινάει το πρωτάθλημα για τη σεζόν 2024/2025

Οι αποφάσεις που πήρε το Δ.Σ της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Μαϊου 2024