Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
CPJ προς Ισραήλ: Αφήστε τους δημοσιογράφους του Al Jazeera να κάνουν τη δουλειά τους

CPJ προς Ισραήλ: Αφήστε τους δημοσιογράφους του Al Jazeera να κάνουν τη δουλειά τους

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, το Ισραήλ θα διακόπτει κάποια μετάδοση αν θεωρεί ότι αυτό βλάπτει την εθνική ασφάλεια ή χρησιμεύει για εχθρική προπαγάνδα.

Το Ισραήλ ενέκρινε την Τετάρτη νέους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για λογοκρισία του Al Jazeera, του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού που εδρεύει στο Κατάρ και μιας από τις λίγες διεθνείς εταιρείες μέσων ενημέρωσης με φυσική παρουσία τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στο Ισραήλ.

Το Al Jazeera, το οποίο ξεκίνησε το 1996 και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Κατάρ, έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ για μεροληψία και προπαγάνδα που βλάπτει την εθνική του ασφάλεια.

«Η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι απαραίτητη για να λογοδοτεί η εξουσία, ιδίως σε περιόδους πολέμου» λέει η CPJ

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών, Shlomo Karhi Karhi, ο οποίος πρότεινε τους νέους κανονισμούς, και ο γενικός εισαγγελέας, Gali Baharav-Miara, συμφώνησαν χθες Τετάρτη να τους θέσουν σε ισχύ.

Σύμφωνα με αυτούς, θα επιτρέπεται η διακοπή «κάποιας μετάδοσης και την κατάσχεση του εξοπλισμού, εάν η παραγωγή ενός πρακτορείου θεωρείται ότι βλάπτει την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή χρησιμεύει ως βάση για εχθρική προπαγάνδα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

CPJ: Ανησυχούμε βαθύτατα με τις εξελίξεις

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) απάντησε καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να μην απαγορεύσει το Al Jazeera λέγοντας ότι «η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι απαραίτητη για να λογοδοτεί η εξουσία, ιδίως σε περιόδους πολέμου».

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τις απειλές των ισραηλινών αξιωματούχων να λογοκρίνουν τη δημοσιογραφική κάλυψη της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ – Γάζας, χρησιμοποιώντας αόριστες κατηγορίες για βλάβη της εθνικής ασφάλειας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Sherif Mansour, συντονιστής της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η πάγια προσέγγιση του Ισραήλ είναι ότι σε περιόδους πολέμου υπάρχει στρατιωτική λογοκρισία», δήλωσε στην Washington Post ο Jon Alterman, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Εργαζόμενοι του Al Jazeera στα γραφεία του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στη Ντόχα του Κατάρ.

Ισραήλ: «Εργαλείο της Χαμάς, το Al Jazeera»

Το 2008 το Ισραήλ κατηγόρησε το Al Jazeera ότι είναι εργαλείο της Χαμάς και ξεκίνησε μποϊκοτάζ του σταθμού. Ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το 2017 το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει το γραφείο του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ και να αφαιρέσει τα διαπιστευτήρια των δημοσιογράφων του σταθμού. Τότε η εκτελεστική γραμματέας της Ένωσης Ξένου Τύπου του Ισραήλ, Glenys Sugarman, δήλωσε στο Reuters ότι «η αλλαγή του νόμου προκειμένου να κλείσει ένας οργανισμός μέσων ενημέρωσης για πολιτικούς λόγους είναι ένας ολισθηρός δρόμος».

«Η πάγια προσέγγιση του Ισραήλ είναι να υπάρχει στρατιωτική λογοκρισία σε περιόδους πολέμου», λέει ο Jon Alterman

Οι νέοι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ που εγκρίθηκαν την Τετάρτη φαίνεται να αποτελούν ένα βήμα προς αυτόν τον κατήφορο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εδώ και δεκαετίες μια τεταμένη σχέση με το Al Jazeera αλλά η σχέση δεν ήταν πάντα εντελώς ανταγωνιστική. Όπως δήλωσε ο Jon Alterman σε συνέντευξή του, το Ισραήλ έχει κατά καιρούς επωφεληθεί βαθύτατα από αυτόν τον σταθμό.

«Το Al Jazeera ήταν ένα από τα πρώτα δίκτυα που είχε τακτικά ισραηλινούς καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένου του Μπινιαμίν Νετανιάχου».

Σημείωσε επίσης ότι το αγγλόφωνο κανάλι του Al Jazeera, το οποίο είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαφέρει από το αραβικό προϊόν του Al Jazeera. «Ο χάρτης του Al Jazeera για το Ισραήλ αναφέρει το Ισραήλ ως Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη ως Δυτική Όχθη και τη Γάζα ως Γάζα. Έτσι, το Al Jazeera ξεκίνησε πρώτο να μην τα ονομάζει όλα Παλαιστίνη».

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024