Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος αρχιδιαιτητής, ο παλιός «αντιπρόεδρος»  και όταν απλά δεν έχεις τίποτα να περιμένεις…

Ο νέος αρχιδιαιτητής, ο παλιός «αντιπρόεδρος» και όταν απλά δεν έχεις τίποτα να περιμένεις…

Με το καλημέρα του Πίτερ Φρόιντφελντ τα… παρατράγουδα με τον ορισμό του ντέρμπι. Και ο ήλιος που βγαίνει από την Ανατολή

Καμιά φορά το timing έχει τη σημασία του, γιατί ο διάβολος έχει τη συνήθεια να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Χθες το μεσημέρι για παράδειγμα η ΕΠΟ αποφάσισε να ανακοινώσει επίσημα τη συμφωνία της με τον Πίτερ Φρόιντφελντ για την θέση του προέδρου της ΚΕΔ: Τον 60χρονο Σουηδό που ο Τάκης Μπαλτάκος (τον) κάθισε ουσιαστικά με το έτσι θέλω στην καρέκλα του αρχιδιαιτητή, αγνοώντας κάθε νόμιμη και λογική διαδικασία.

Γιατί όμως χθες η ανακοίνωση μιας συμφωνίας που ήδη μετρά καμιά δεκαριά μέρες; Γιατί όχι σήμερα ή πριν από τέσσερις πέντε μέρες; Οι κακές γλώσσες περιγράφουν μια επιλογή «στρατηγικού» χαρακτήρα. Μια μέρα πριν από τον ορισμό των διαιτητών της 8ης αγωνιστικής της Super League. Της στροφής που ως γνωστόν περνά από το Φάληρο και τη συνάντηση Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Αναλαμβάνοντας και επίσημα από την Τετάρτη ο Φρόιντφελντ, ουσιαστικά προσέφερε από την πρώτη στιγμή τρία ενδιαφέροντα δεδομένα.

Το πρώτο ότι το ευρύ κοινό σχηματίζει αυτόματα την εντύπωση πως εκείνος διάλεξε τους διαιτητές της αγωνιστικής.

Το δεύτερο ότι προφανώς και δεν τους διάλεξε. Ότι ο ορισμός έγινε από τον Σταύρο Μάνταλο που συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

«Αντιπρόεδρος» του Στιβ Μπένετ, «αναπληρωτής πρόεδρος» μετά την παραίτηση του Άγγλου, πιθανότατα ξανά «αντιπρόεδρος» τώρα που βρέθηκε ο επόμενος.

Και το τρίτο; Ότι οι ορισμοί των διαιτητών από τη στιγμή που έγιναν σήμερα, την πρώτη μέρα στη δουλειά φέρουν την υπογραφή του!

Τυπικά δηλαδή εκείνος ανέλαβε την ευθύνη για την επιστροφή του Μάρκο Πιτσινίνι στο «Καραϊσκάκης» έπειτα από εκείνη τη βραδιά του Απρίλη, στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ των playoffs όταν δεν είδε από το δωμάτιο του VAR όσα είδε και σχολίασε ολόκληρη η Ελλάδα. Θα είναι ξανά στο VAR ο Ιταλός και θα φυλάει τα νώτα ενός συμπατριώτη του (Φάμπιο Μαρέσκα) που αν και β΄ (άρα τρίτης) κατηγορίας επιλέχθηκε για τον αγωνιστικό χώρο.

O Πιτσινίνι δεν είναι κάποια… ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο της διαιτησίας, δεν είναι καν διεθνής. Είναι μια επιλογή της «σειράς» που ούτως ή άλλως δεν ταιριάζει με το προφίλ του VARίστα που θα έπρεπε η ΚΕΔ να ορίσει για μια παρτίδα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Ακόμη όμως και ο καλύτερος του κόσμου να ήταν, η επιλογή του θα συνιστούσε αυτομάτως πρόκληση για το κοινό του «Καραϊσκάκης» από την στιγμή που τον έχει συνδέσει με τα γεγονότα του Απριλίου. Και δεν γίνεται αυτό να το αγνοεί ακόμη και κάποιος σαν τον Σταύρο Μάνταλο που η δουλειά του στην ΚΕΔ είναι να διαλέγει τους διαιτητές για τα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Τα ενδιαφέροντα σε αυτή την ιστορία δεν σταματούν εδώ. Διότι ο Πιτσινίνι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα ήταν ο VARίστας στο τελευταίο περσινό εντός έδρας ντέρμπι για τον Ολυμπιακό με κόσμο μιας και οι Ερυθρόλευκοι τιμωρήθηκαν για αυτό το ματς και έπαιξαν «κεκλεισμένων των θυρών» το επόμενο με τον Παναθηναϊκό. Και τώρα θα είναι ο VARίστας και στο πρώτο φετινό ντέρμπι στο Φάληρο. Εκεί όπου μετά τον Παναθηναϊκό, στο αμέσως επόμενο «εντός έδρας» της Super League, κατηφορίζει ο ΠΑΟΚ (10η).

Και όσο για το κερασάκι στην τούρτα; Εκείνο το έχει τοποθετήσει εδώ και εβδομάδες ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA. Όταν ο Μπένετ είχε αρχίσει ξανά τα «δικά» του, ότι δήθεν δεν μπορεί να βρει ξένους διαιτητές, o Αλεξάντερ Τσέφεριν ζήτησε από τις ομάδες να αναλάβουν οι ίδιες την ευθύνη για την ασφάλεια των διαιτητών προκειμένου να βοηθήσει.  Οι ομάδες φυσικά δεσμεύτηκαν, αλλά η ΕΠΟ δεν ζητά την βοήθεια του Τσέφεριν. Αγνόησε την UEFA στην επιλογή του αρχιδιαιτητή. Την αγνοεί και στους ορισμούς εξ ου και ότι τα ντέρμπι αντί να τα σφυρίζουν διαιτητές elite, τα αναλαμβάνουν τύποι σαν τον Μαρέσκα και τον Πιτσινίνι.

Πότε ενδεχομένως θα τον θυμηθεί; Την επόμενη φορά που μπορεί η αντίδραση του κοινού η κάποιο περιστατικό να προκαλέσουν συνθήκες για να γίνει πράξη το όνειρο του Τάκη Μπαλτάκου (και όχι μόνο): Να επιστρέψουμε στην εποχή που τα ντέρμπι τα σφύριζαν Έλληνες

Φυσικά όλα τα παραπάνω για τους μυημένους δεν αποτελούν δα και έκπληξη. Είναι πολλά τα χρόνια πλέον που ουσιαστικά όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Και έτσι θα πάει, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Που το έχει παρατημένο στα χέρια ενός ανθρώπου, που η ίδια χρόνια πριν έδιωξε κακήν κακώς από την πολιτική σκηνή της χώρας ως «επικίνδυνο».

Δεν μπορείς και φυσικά δεν έχεις να περιμένεις κάτι καλύτερο, υπό αυτές τις συνθήκες.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024