Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοριοί: «Συναγερμός» για εισβολή τους στην Ελλάδα - Προσωρινό λουκέτο σε ξενοδοχείο για απεντόμωση

Κοριοί: «Συναγερμός» για εισβολή τους στην Ελλάδα – Προσωρινό λουκέτο σε ξενοδοχείο για απεντόμωση

Αναπόφευκτος μοιάζει να είναι ο ερχομός των κοριών στην χώρα μας, με τους ειδικούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα και τους πολίτες να ανησυχούν για τυχόν εισβολή στα σπίτια τους

Ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές για εμφάνιση κοριών στη χώρα μας, τη στιγμή που τα μικροσκοπικά ζωύφια έχουν καταλάβει το Παρίσι και το Λονδίνο, εντείνοντας τις ανησυχίες των ειδικών για παγκόσμια εξάπλωσή τους.

Θύμα της εισβολής κοριών φέρεται να έπεσε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο  στη νοτιοανατολική Αττική, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Εργαζομένων Επισιτισμού, Γιώργου Χοτζόγλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αποκάλυψη έγινε από υπάλληλο του ξενοδοχείου, ο οποίος προέβη σε καταγγελία, ενδεχομένως έπειτα από αναφορά πελάτη ή εργαζόμενου για τσίμπημα.

Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου δεν επιβεβαίωσαν την παρουσία κοριών στο κτίριο

Τα μικροσκοπικά έντομα έχουν κατακλύσει το Παρίσι

Στο ξενοδοχείο επικράτησε πανικός. Άμεσα μεταφέρθηκαν οι πελάτες σε άλλα δωμάτια, η εν λόγω πτέρυγα απολυμάνθηκε και πλέον βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν εξάπλωση τους.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω ξενοδοχείο φιλοξενεί συχνά τουρίστες από τη Γαλλία.

«Κάποιο ρούχο, κάποια αποσκευή είχε τα αυγά τους ή τα ίδια τα έντομα και μεταφέρθηκαν έτσι στο ξενοδοχείο» σημείωσε ο κ. Χοτζόγλου.

Σε επικοινωνία που είχε το LIVE NEWS με το ξενοδοχείο, οι υπεύθυνοι διαψεύδουν την ύπαρξη τέτοιου κρούσματος στις εγκαταστάσεις του. Οι επαγγελματίες του κλάδου συστήνουν ψυχραιμία, καθώς όπως λένε λαμβάνουν όλα τα μέτρα υγιεινής.

«Οι ξενοδόχοι αλλάζουν συνεχώς τα στρώματα τους και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε ο κ. Χοτζόγλου.

Δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας πρόσφατα στο Mega είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει λόγος πανικού στην περίπτωση μιας εισβολής των κοριών.

«Εκτός από την σπάνια περίπτωση να έχει κάποιος αλλεργία στον κοριό, ο κοριός είναι αισθητικό πρόβλημα, τοπικά δερματολογικό, δεν μεταδίδει νοσήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε μία νόσο αν μας τσιμπήσουν κοριοί, είναι μόνο μία ταλαιπωρία αισθητική. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ταξιδέψουν» οι κοριοί από τη Γαλλία, δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία ο κοριός, είναι ένα τοπικό φαινόμενο στο δέρμα».

Ποια είναι τα σημάδια της εισβολής κοριών;

Για μερικούς ανθρώπους, σπυράκια με φαγούρα και εξανθήματα που εμφανίζονται στο δέρμα είναι το πρώτο σημάδι ότι έχουν δαγκωθεί από κοριό. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν αρκεί να βασιζόμαστε σε αυτό ως τη μόνη επιβεβαίωση μιας προσβολής, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στα δαγκώματα. Ενώ τα τσιμπήματα προκαλούν ερεθισμό του δέρματος, συνήθως δεν οδηγούν σε άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας.

Τα τσιμπήματα κοριών μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ως πληγές που προκαλούνται από άλλα έντομα, σύμφωνα με το Enviromental Protection Agency (EPA), καθιστώντας μια προσβολή πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δίνοντας στα ζωύφια περισσότερο χρόνο για αναπαραγωγή.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν περιττώματα που μπορεί να μοιάζουν με σκοτεινές κηλίδες. Αυτά μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε έχει βρεθεί ένας κοριός, συμπεριλαμβανομένων χαλιών και στρωμάτων. Το EPA συνιστά να ελέγχετε τα κλινοσκεπάσματα για λεκέδες, αυγά και μικροσκοπικά τσόφλια αυγών, μαζί με περιβλήματα κελυφών που είναι συνήθως ανοιχτό κίτρινο.

Χρειάζονται 12′ για να τραφούν

Δεν μπορούν να πετάνε ή να πηδούν και τυπικά δεν μπορούν να κατοικήσουν στο ανθρώπινο σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλά τρέφονται και φεύγουν.

Εάν είστε αρκετά τυχεροί, ένας κοριός θα τελειώσει το γεύμα του (μπορεί να διαρκέσει από τρία έως και 12 λεπτά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος) και θα ξανακρυφτεί. Εάν δεν έχει τελειώσει, είναι πιθανό να το πάρετε μαζί σας.

Οι κοριοί ευδοκιμούν τους θερμότερους μήνες του χρόνου όταν είναι πιο δραστήριοι, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων. Αλλά τα κτίρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία χρησιμεύουν επίσης ως βιότοπος όπου τα έντομα μπορούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο.

Είναι πιο διαδεδομένα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου υπάρχει ταχεία εναλλαγή των κατοίκων, όπως πολυκατοικίες, ξενώνες και κατασκηνώσεις διακοπών. Τα τελευταία χρόνια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, βιβλιοθήκες, φυλακές και γραφεία από το Λονδίνο έως τη Νέα Υόρκη έχουν αναφέρει κρούσματα.

Από πού προέρχονται;

Η εισβολή από κοριούς δεν αποτελεί αντανάκλαση κακής υγιεινής, σημειώνουν οι ειδικοί. Τα κρούσματα ξεκινούν συνήθως από ένα άτομο που έχει έρθει σε επαφή με τα έντομα μέσω ταξιδιού ή έκθεσης σε αντικείμενα που έχουν μολυνθεί.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η προσβολή από κοριούς στα ανθρώπινα περιβάλλοντα «έχει αυξηθεί δραστικά», σύμφωνα με το Diagnostics, ένα διεθνές περιοδικό για την ιατρική διάγνωση.

Πώς μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε;

Η αντιμετώπιση των κοριών είναι μια «σύνθετη» διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες, λέει το Enviromental Protection Agency. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ειδική βοήθεια ανάλογα με την έκταση της προσβολής.

«Η πιθανότητα επιτυχίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσους κοριούς έχετε, πόση ‘ακαταστασία’ είναι διαθέσιμη για κρυψώνες και εάν οι γείτονές σας έχουν κοριούς», ανέφερε το πρακτορείο.

Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές:

Το πλύσιμο των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων που έχουν εκτεθεί σε κοριούς είναι ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας εκρίζωσης. Η στροφή του στεγνωτηρίου σε υψηλή θερμοκρασία για 30 έως 45 λεπτά είναι αυτό που οι ειδικοί θεωρούν ως θανατική ποινή για τα έντομα.

Το στεγνό καθάρισμα μπορεί επίσης να είναι ένα άλλο μέσο για να σκοτώσετε τα έντομα. Ο καθαρισμός με ατμό με τουλάχιστον 130 βαθμούς (54 βαθμοί Κελσίου) μπορούν να βοηθήσουν στην περιποίηση χαλιών, σανίδων, κουφωμάτων κρεβατιού και άλλων επίπλων.

Το EPA συνιστά την αφαίρεση μολυσμένων αντικειμένων και την τοποθέτησή τους σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα μέχρι να μπορέσουν να απολυμανθούν.

Αντικείμενα που δεν μπορούν να απολυμανθούν, προσθέτει, θα πρέπει να σφραγίζονται για έως και ένα χρόνο για να διασφαλιστεί ότι τυχόν ενεργά έντομα είναι νεκρά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Diagnostics, μία από τις προκλήσεις στον έλεγχο των κοριών μπορεί να είναι η αντοχή σε ορισμένες κατηγορίες εντομοκτόνων. Η προσπάθεια να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μόνοι σας αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλα δωμάτια, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων, αν και σημειώνει ότι η πλήρης εξόντωση είναι δαπανηρή και ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Πρέπει να τονιστεί επίσης πως δεν είναι όλες οι προσβολές κοριών ίδιες. Σύμφωνα με τους ειδικούς ορισμένες μπορούν να έχουν λιγότερο από 50 κοριούς. Σε ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν χιλιάδες.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε τους κοριούς. Περιλαμβάνουν την τοποθέτηση αποσκευών σε άλλο δωμάτιο και όχι στο κρεβάτι ή σε κοντινά έπιπλα.

Ο έλεγχος των καθισμάτων και των κρεβατιών για σημάδια από κοριούς προτού καθίσετε ή ξαπλώσετε είναι μια άλλη προληπτική τεχνική. Το EPA συνιστά να μετατρέψετε το κρεβάτι σας «ένα νησί», να το έχετε τουλάχιστον έξι ίντσες μακριά από τον τοίχο και να μην αφήνετε τα καλύμματα να κρέμονται στο πάτωμα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024