Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Έπινα για να αυτοθεραπευτώ»: Ο μπασίστας των Guns N' Roses για τις κρίσεις πανικού

«Έπινα για να αυτοθεραπευτώ»: Ο μπασίστας των Guns N’ Roses για τις κρίσεις πανικού

Ο Duff McKagan υπέφερε σιωπηλά με διαταραχή πανικού και προβλήματα με το αλκοόλ τον έφεραν στα πρόθυρα του θανάτου. Μιλάει για τον εθισμό και τους πεσόντες ήρωες του ροκ.

Αν ο frontman των Guns N’ Roses, o Axl Rose, υποστηρίζει την αίσθηση του χάους του συγκροτήματος και ο lead κιθαρίστας, o Slash, βρίσκεται πίσω από το ταλέντο του, ο μπασίστας, o Duff McKagan, φέρνει το attitude. Γεννήθηκε στο Σιάτλ και οι μουσικές του ρίζες είναι χρεωμένες στο πανκ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού- αυτό το καλοκαίρι, οι GNR διασκεύασαν το TV Eye των Stooges στην περιοδεία τους, με τον δίμετρο McKagan να γρυλίζει μέσα από τα φωνητικά μέρη του Iggy Pop.

Η πρόσφατη σόλο μουσική του McKagan διοχετεύει το ίδιο παράνομο πνεύμα, αλλά αντ’ αυτού μέσα από ακουστικά twangs και μια ξεπερασμένη φωνή – μια ζωντανή συνάντηση της στοχαστικής Americana και του ηχηρού rock’n’roll. Το Lighthouse, το τρίτο σόλο άλμπουμ του μετά από 30 χρόνια, περιλαμβάνει 10 τραγούδια προσεκτικά επιλεγμένα από μια παρτίδα 60 τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, και ο τίτλος αυτός έχει πολλαπλές σημασίες. «Έχω μια καταπληκτική γυναίκα – ήταν πάντα ένας πραγματικός φάρος ελπίδας, ομορφιάς και ενθουσιασμού, και θα περνούσα τα πάντα γι’ αυτήν» λέει.

Με τη γυναίκα του Σούζαν 

«Με βοήθησε να περάσω τόσα πολλά σκατά. Είναι ο φάρος μου. Στη μεγαλύτερη κλίμακα του δίσκου, όλοι ψάχνουμε. Έχει να κάνει με την ελπίδα και την αναρωτιέται τι είναι το επόμενο βήμα».

O Bob Dylan έχει επαινέσει τον McKagan ιδιαιτέρως. Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Dylan ξεχώρισε το Chip Away -ένα τραγούδι από το προηγούμενο άλμπουμ του McKagan, το Tenderness του 2019-, παρομοιάζοντας το μήνυμά του με το γλυπτό του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελο. Η ερμηνεία του μαρτυρά τη μεταμόρφωση του ίδιου του McKagan, από τους αγώνες με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και την ψυχική υγεία προς τη νηφαλιότητα και ένα μέτρο σταθερότητας.

«Έπαιζα ντραμς και όλες τις μαλακίες εκεί μέσα, αλλά δεν μπορούσα να τραγουδήσω. Είχα τόση κοκαΐνη στον λαιμό μου, και μπορείς να την ακούσεις όλη στα ιγμόρεια μου»

Photo: Wikimedia Commons

Λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο

Η σόλο καριέρα του McKagan ξεκινάει από το Believe In Me, του 1993, το εξώφυλλο του οποίου απεικονίζει ένα σκελετωμένο καρτούν του ίδιου να κολυμπάει μέσα σε ένα ποτήρι μαρτίνι, με το μπουκάλι κρασί στο ένα χέρι και το τσιγάρο στο άλλο. Μήνες αργότερα, ο McKagan εισήχθη σε νοσοκομείο του Seattle με παγκρεατίτιδα που προκλήθηκε από το αλκοόλ. Οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι βρισκόταν λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατο.

«Ήμουν τόσο χάλια όταν έκανα τον πρώτο μου σόλο δίσκο» λέει ο McKagan. «Είναι ένα εξαιρετικό στιγμιότυπο του πού βρισκόμουν το 1992. Μπορούσα ακόμα να παίξω. Έπαιζα ντραμς και όλες τις μαλακίες εκεί μέσα, αλλά δεν μπορούσα να τραγουδήσω. Είχα τόση κοκαΐνη στον λαιμό μου, και μπορείς να την ακούσεις όλη στα ιγμόρεια μου. Το Tenderness ήταν ένα εξαιρετικό στιγμιότυπο για το πώς είχα προοδεύσει, και αυτό το άλμπουμ είναι άλλη μια εξέλιξη για μένα».

Photo: Wikimedia Commons

Καθώς πάλευε να πάρει ανάσα

Το Lighthouse ακολουθεί ένα EP με τίτλο This Is the Song, που κυκλοφόρησε τον Μάιο για να συμπέσει με τον Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία στις ΗΠΑ. Το αμείλικτο ομότιτλο κομμάτι του πραγματεύεται τη διαταραχή πανικού με την οποία ο McKagan αποκάλυψε πρόσφατα ότι παλεύει από την ηλικία των 16 ετών. Έγραψε το τραγούδι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού που προκλήθηκε από τον εγκλεισμό, χτυπώντας την ακουστική του κιθάρα και προσπαθώντας να σιγοτραγουδήσει μελωδίες καθώς πάλευε για να πάρει ανάσα: «Αυτό είναι το τραγούδι που θα σώσει τη ζωή μου / καθώς ξύνω για τη λογική μου».

Λέει: «Μπορεί να είναι χρήσιμο όταν κάποιος από εμάς σηκώνει το χέρι του για να πει: «Έι, υποφέρω με αυτό. Δεν είσαι μόνος. Το καταλαβαίνω». Οι διαταραχές πανικού και η κατάθλιψη δεν έχουν να κάνουν με το να είσαι στεναχωρημένος για τη ζωή, είναι μια χημική ανισορροπία που θα σε παρασύρει από τα γ@μημένα πόδια σου».

Θυμάται την πρώτη του κρίση πανικού ως έφηβος: «Έκανα ντους πριν το σχολείο και ένιωσα σαν να βυθίστηκε το έδαφος ένα μέτρο. Νόμιζα ότι ήταν σεισμός. Είχα κάνει LSD όταν ήμουν 13 ετών και είχα ακούσει ιστορίες τρόμου για το ότι θα έχεις ένα κακό ταξίδι για το υπόλοιπο της ζωής σου. Η μητέρα μου με πήγε να δω έναν ψυχίατρο, ο οποίος μου έδωσε Βάλιουμ και έβγαλε αυτόν τον πίνακα για να μου εξηγήσει οπτικά τι είχε συμβεί με την κρίση πανικού. Ένιωθα σαν να ήμουν ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που το έπαθε».

«Έχω μια καταπληκτική γυναίκα – ήταν πάντα ένας πραγματικός φάρος ελπίδας, ομορφιάς και ενθουσιασμού, και θα περνούσα τα πάντα γι’ αυτήν»

H Σούζαν με τις δύο κόρες τους 

«Είμαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος»

«Καλό είναι να υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας μιλήσουν για να ξεπεράσετε μια κρίση πανικού. Ο Slash ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλές άτομο για μένα. Έπινα τόσο πολύ στα 20 μου για να αυτοθεραπευτώ και σίγουρα δεν είναι αυτός ο τρόπος να το κάνεις».

Ο λόγος της μουσικής βιομηχανίας για την ψυχική υγεία αλλάζει. Το 2022, ο Sam Fender, ο Wet Leg, ο Arlo Parks και άλλοι καλλιτέχνες υψηλού προφίλ ακύρωσαν περιοδείες για να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία, ενώ πιο πρόσφατα, ο Lewis Capaldi ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις περιοδείες του μετά από αγώνες με το σύνδρομο Tourette. Ο McKagan λέει ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά πριν από 30 χρόνια.

«Απλά δεν μιλούσαν γι’ αυτό. Δεν ξέρω σε ποιον το είχα πει. Απλά νόμιζα ότι είχα τρελαθεί. Είμαι ένας ευαίσθητος άνθρωπος». Οι Guns N’ Roses ήταν η απόλυτη εικόνα της rock’n’roll υπερβολής και της κομψότητας, αλλά ο McKagan ισχυρίζεται: «Δεν πέρασα πραγματικά τίποτα από αυτά τα πράγματα του macho rock star. Ήθελα να γίνω ένας σπουδαίος μουσικός, και οι μουσικοί είναι ευαίσθητες ψυχές – ακόμα και οι πιο “κακοί”, όπως ο Mark Lanegan. Το να εθιστώ στα ναρκωτικά και το αλκοόλ δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου. Δεν υπάρχει τίποτα το γοητευτικό σε αυτό, και ήμουν τυχερός που επέζησα».

Με τον Ίγκι Ποπ επί σκηνής 

Ο McKagan αισθάνεται σαν επιζών; «Απολύτως», λέει

Δεν το κάνουν όλοι. Ο Scott Weiland, ο αινιγματικός αλλά ταλαντούχος πρώην frontman των Stone Temple Pilots και πρώην συμπαίκτης του McKagan στους Velvet Revolver – το πλατινένιο hard-rock supergroup στο οποίο συμμετείχε και ο Slash – πέθανε το 2015 από υπερβολική δόση ναρκωτικών. «Ο Scott, ο Θεός να τον ευλογεί» λέει ο McKagan. «Προσπαθήσαμε πραγματικά να βοηθήσουμε».

Οι Guns N’ Roses ήταν ένας από τους φετινούς headliners του Glastonbury και ο McKagan παρακολούθησε τους Foo Fighters την προηγούμενη μέρα χωρίς τον Taylor Hawkins στα ντραμς – πέθανε το 2022, με πολλά ναρκωτικά στον οργανισμό του. «Ήμουν πολύ κοντά με τον Taylor, ήμασταν τα καλύτερα φιλαράκια. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τύπος από τον Josh [Freese, τον νέο ντράμερ του συγκροτήματος]. Απλά καθόμουν στο πλάι της σκηνής και έκλαιγα. Ο Josh απέδωσε φόρο τιμής στον Taylor».

Ο McKagan αισθάνεται σαν επιζών; «Απολύτως», λέει. «Είχαμε τόσες πολλές απώλειες από τα ναρκωτικά που καταλήγεις να νιώθεις ότι είσαι εδώ για κάποιο λόγο, φίλε. Ο δικός μου λόγος είναι ότι γνώρισα τη Susan και αποκτήσαμε τα παιδιά μας. Και αν μπορώ να σηκώσω το χέρι μου για ορισμένα θέματα όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη και η νηφαλιότητα θα το κάνω».

Με τη Σούζαν είναι σχέση ζωής 

«Η Susan και εγώ περνάμε τόσο καλά μιλώντας»

Ο McKagan όχι μόνο έχει διασκευάσει τον Iggy Pop, αλλά είναι επίσης μέλος του συγκροτήματος που τον συνοδεύει, των Losers, και φιλοξενεί μια ροκ ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο Three Chords and a Truth μαζί με τη σύζυγό του. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, άφησε να διαρρεύσει ότι οι GNR επρόκειτο να εμφανιστούν στο Glastonbury: «Το έκανα, έτσι δεν είναι; Η Susan και εγώ περνάμε τόσο καλά μιλώντας».

Η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του, η Grace, είναι επίσης μουσικός. «Είμαι πολύ χαλαρός με την καριέρα της, αλλά μου αρέσει να πηγαίνω να τη βλέπω να παίζει. Είναι πολύ σκληρή», λέει. «Από τότε που ήταν 16 ετών, τη ρωτάω «θέλεις να γράψουμε ένα τραγούδι μαζί;» και μου λέει: «Μπαμπά, όχι!»».

Λέει ότι αυτές τις μέρες οι συναυλίες των Guns N’ Roses είναι οικογενειακή υπόθεση, με τρεις γενιές οπαδών να εμφανίζονται. «Βλέπω παππούδες, γιαγιάδες, γονείς και παιδιά. Υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά. Είναι ακριβώς μπροστά, μικρά κορίτσια και αγόρια με μεγάλα μάτια. Βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να έρχονται στις συναυλίες μας και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων. Είμαι ένας τυχερός άνθρωπος».

 *Το Lighthouse κυκλοφορεί στις 20 Οκτωβρίου από την BFD/Orchard/Sony

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024