Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας

Μητσοτάκης: Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε η αντιμετώπιση του δημογραφικού να μπορέσει να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια κοινή διαδρομή

Tον πιο ηχηρό συναγερμό των τελευταίων ετών για το δημογραφικό σήμανε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ωρα για δράση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, με βάση τα εξαιρετικά αποκαρδιωτικά στοιχεία του 2022, η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους, μιλώντας για ένα αρνητικό ισοζύγιο, το οποίο κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

«Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της και η πανδημία, όμως πρέπει να βλέπουμε τις διαχρονικές τάσεις, και αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», είπε χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «έρχεται να εξετάσει έναν εθνικό κίνδυνο, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένας κίνδυνος που όμως δεν πρέπει να γίνει καθεστώς», προειοδοποίησε και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί τη Δύση, σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, που συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

«Ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη»

«Στη δικιά μας πατρίδα όμως επιβαρύνεται κι από άλλες ιδιαιτερότητες», επισήμανε και προσέθεσε:

«Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία, οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000 ως αποτέλεσμα μιας πτώσης των γεννήσεων, που ουσιαστικά ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80.

»Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια. Έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, και αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές, αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες, με τη συνολική πάντως δημογραφική κατάρρευση να καθίσταται κυριολεκτικά ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας. Και μάλιστα, σε μία συγκυρία όπου πολλοί άλλοι δείκτες το προδιαγράφουν εξαιρετικά ευοίωνο.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο περιφερειάρχης Ατττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, στο συνέδριο για το δημογραφικό

»Γιατί πράγματι η πατρίδα μας έχει σήμερα αφήσει για τα καλά πίσω της την οικονομική κρίση, σημειώνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μειώνοντας την ανεργία, παρά τις δυσκολίες το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθεί να στηρίζεται, όμως τι νόημα θα έχει μια τέτοια ελπιδοφόρα, αισιόδοξη, φωτεινή πορεία εάν παράλληλα η σκιά της συρρίκνωσης απλώνεται πάνω στους πρωταγωνιστές της, πάνω στις Ελληνίδες και στους Ελληνες του αύριο;

»Και σε αυτό ακριβώς το μεγάλο στοίχημα απαντά η ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε η χώρα να μπορέσει επιτέλους να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια, συντονίζοντας καλύτερα τα μέτρα που προωθεί η πολιτεία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το δημογραφικό συνεπάγεται μια πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια»

Σημείωσε πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «το δημογραφικό συνεπάγεται μια πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια και βεβαίως προϋποθέτει πολλούς συμμάχους, από το κράτος και τις επιχειρήσεις μέχρι τους ίδιους τους πολίτες, γιατί κι εκείνοι συμμετέχουν προφανώς στις εξελίξεις ως φορείς συγκεκριμένων αντιλήψεων και συμπεριφορών».

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη εναρμονισμού της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, τη φροντίδα της δημόσιας υγείας, ώστε η τρίτη ηλικία να παραμένει ενεργή, και τη δημιουργία πολλών καλών θέσεων εργασίας για νέους, με στόχο να μπορούν με καλές προοπτικές να φτιάχνουν τη ζωή τους στον τόπο τους.

Όπως ανέφερε, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης «με νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή, δεν έχουμε ξεκινήσει από το μηδέν, καθώς τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε το αφορολόγητο για νοικοκυριά με παιδιά, κάτι που μεγαλώνει τώρα κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης το 2019 ήταν η χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση στην πατρίδα μας και ήδη αιχμή των αυξημένων μισθών στο Δημόσιο, από 1η Ιανουαρίου του 2024, είναι η οικογένεια, η οποία στηρίζεται με πρόσθετες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ όλα τα βρεφικά και παιδικά είδη έχουν μεταφερθεί στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ».

«Αντίμετρο στη μείωση του συνολικού πληθυσμού αποτελεί και η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού»

Ο Κυριάκος Μητοστάκης αναφέρθηκε στην επέκταση των γονικών αδειών και σε άλλα μέτρα, τονίζοντας πως οι οικονομικοί όροι είναι η μία πλευρά του ζητήματος, ενώ η άλλη αφορά στις γενικότερες συνθήκες. Επισήμανε, μάλιστα, ότι την τεκνοποίηση ευνοούν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως ο εκσυγχρονισμός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε συνεκτικό σχέδιο, συνεκτικά μέτρα και εφαρμογή τους σε βάθος χρόνου»

Ο δισταγμός νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά είναι πολυπαραγοντικός, όπως είπε και τόνισε ότι σε αυτή την παράμετρο βοηθούν δράσεις όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την πρώτη κατοικία 150.000 νέων ή ο θεσμός του Πρώτου Ενσήμου, που ευνοεί την είσοδο στην εργασία χωρίς προϋπηρεσία. Τόνισε ότι, αν και γενναίες, ούτε αυτές οι πρωτοβουλίες αρκούν, καθώς καραδοκεί το παράλληλο μέτωπο της γήρανσης του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα, για πρώτη φορά, αποφασίστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι το ζήτημα της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι μια κρίσιμη προτεραιότητα, την οποία πρέπει να αναδείξουμε σε επίπεδο ευρωπαϊκών πολιτικών.

«Αντίμετρο στη μείωση του συνολικού πληθυσμού αποτελεί και η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όσα γίνονται στη χώρα αρκούν για να αλλάξουν τα δραματικά δεδομένα, ούτε για να αντιστρέψουν τάσεις δεκαετιών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν τρέφει αυταπάτες, αλλά και πως για τη δημογραφική ανάταξη, «η οποία βέβαια θα πάρει καιρό και τα αποτελέσματά της θα τα δούμε σε βάθος δεκαετιών, χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο, συνεκτικά μέτρα και εφαρμογή τους σε βάθος χρόνου».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την παρέμβασή του με την ευχή το συνέδριο να είναι παραγωγικό, γόνιμο και χρήσιμο και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και με την ευχή η αντιμετώπιση του δημογραφικού να μπορέσει να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια κοινή διαδρομή, χωρίς λαϊκίστικες και χωρίς εθνικιστικές κορόνες.

«Δεν πρόκειται εξάλλου για κομματικό χρέος, πρόκειται για εθνικό χρέος και σας βεβαιώνω ότι η κυβέρνηση θα υπηρετήσει αυτό το εθνικό σχέδιο, έτοιμη να εμπλουτίσει τις θέσεις της με κάθε θετική πρόταση και με χρήσιμες ιδέες που είμαι σίγουρος ότι θα ακουστούν εδώ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024