Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές του - Το βλέμμα στο ταξίδι Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές του – Το βλέμμα στο ταξίδι Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή

Ο φόβος ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διευρυνθεί οδήγησε σε μεγάλα κέρδη και στους δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.

Μετά από πτώση άνω του ενός δολαρίου τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 0,74 δολάρια στα 90,39 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 0,69 δολάρια στα 87,35 δολάρια.

Ο φόβος ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διευρυνθεί οδήγησε σε μεγάλα κέρδη και στους δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent κέρδισε 7,5% , καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Φεβρουάριο.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη έχει ως στόχο να ισορροπήσει μεταξύ της επίδειξης υποστήριξης για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και της προσπάθειας να συσπειρώσει τα αραβικά κράτη για να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας περιφερειακής σύγκρουσης, αφού το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, προειδοποίησε για «προληπτική δράση» από το «μέτωπο αντίστασης» των συμμάχων του που περιλαμβάνουν το κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Οι τιμές του πετρελαίου αμφιταλαντεύονται καθώς οι έμποροι ενέργειας περιμένουν να δουν αν οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ θα είναι επιτυχείς στην αποτροπή της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς από το να μετατραπεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA.

«Οι προοπτικές της ζήτησης αργού έλαβαν επίσης μια μικρή ώθηση μετά τον τελευταίο γύρο οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ που έδειξαν ότι η κατανάλωση εξακολουθεί να είναι υγιής και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται δειλά-δειλά», είπε.

Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 0,74 δολάρια στα 90,39 δολάρια το βαρέλι.

Οι επαφές με τη Βενεζουέλα

Αλλού, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας πρόκειται να επαναλάβουν την Τρίτη τις συνομιλίες που είχαν ανασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, δήλωσαν πολλές πηγές στο Reuters.

Από το 2019, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), για να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο μετά τις εκλογές του 2018, τις οποίες η Ουάσιγκτον θεώρησε εικονικές.

Η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αυξήσει τη ροή πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές για να ανακουφίσει τις υψηλές τιμές. Αλλά οποιαδήποτε πραγματική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τη Βενεζουέλα θα πάρει χρόνο λόγω της έλλειψης επενδύσεων.

«Η αγορά είναι πραγματικά σφιχτή αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό είμαστε τόσο νευρικοί», εξηγεί ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εντός εβδομάδων, αν χρειαστεί, καθώς η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024