Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
James Webb: Λύση στο μυστήριο των γαλαξιών που «δεν έπρεπε να υπάρχουν»

James Webb: Λύση στο μυστήριο των γαλαξιών που «δεν έπρεπε να υπάρχουν»

Αρχέγονοι γαλαξίες που έδειχναν υπερβολικά ώριμοι για την ηλικία τους τελικά δεν παραβιάζουν το καθιερωμένο μοντέλο της Κοσμολογίας.

Όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb διέκρινε πέρυσι κάποιους από τους πρώτους γαλαξίες που εμφανίστηκαν στο Σύμπαν, των οποίων το φως χρειάστηκε πάνω από 13 δισ. χρόνια για να φτάσει μέχρι τη Γη, οι αστρονόμοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως: κρίνοντας από τη φωτεινότητά τους, οι γαλαξίες αυτοί ήταν υπερβολικά μεγάλοι για να έχουν σχηματιστεί τόσο νωρίς, μόλις 500 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη. Έδειχναν υπερβολικά ώριμοι για την ηλικία τους, σαν παιδιά με εμφάνιση ενηλίκου.

Ήταν μια αναπάντεχη ασυμφωνία που έκανε κάποιους να αναρωτιούνται αν το καθιερωμένο μοντέλο της Κοσμολογίας, το οποίο περιγράφει το χρονολόγιο της εξέλιξης του Σύμπαντος, έπρεπε να αναθεωρηθεί.

Eξάρσεις παραγωγής άστρων μπορούν να κάνουν μικρούς γαλαξίες να δείχνουν μεγάλοι

Φαίνεται όμως ότι τα φαινόμενα απατούν: σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Τhe Astrophysical Journal Letters, οι αρχέγονοι γαλαξίες μάλλον δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο δείχνουν, απλώς είναι ασυνήθιστα φωτεινοί.

Οι έξι αρχέγονοι γαλαξίες διακρίνονται ως κουκίδες σε εικόνες του James Webb. Εμφανίζονται κόκκινοι λόγω της διαστολής του Σϋμπαντος (Swinburne University of Technology)

Προσομοιώσεις με μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι τα σύννεφα αέριου υδρογόνου από τα οποία σχηματίζονται νέα άστρα συμπεριφέρονται ελαφρώς διαφορετικά στους νεαρούς γαλαξίες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται ανά διαστήματα φάσεις απότομης αστρογένεσης.

Και αυτές οι εξάρσεις παραγωγής νέων άστρων θα ήταν αρκετές για να κάνουν τους επίμαχους γαλαξίες εξίσου φωτεινούς με πολύ μεγαλύτερους ώριμους γαλαξίες, κάτι που λύνει το μυστήριο χωρίς να παραβιάσει το καθιερωμένο μοντέλο, καταλήγει η μελέτη.

Ακόμα και στους γαλαξίες, με άλλα λόγια, η λάμψη των νιάτων είναι απατηλή.

Sports in

Υποψήφιος για δύο βραβεία ο Ελ Κααμπί (pic)

O Αγιούμπ Ελ Κααμπί, είναι υποψήφιος για MVP των πρώτων ημιτελικών στο Europa Conference League αλλά και για το καλύτερο γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024