Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Live οι αυτοδιοικητικές εκλογές: Μεγάλες ανατροπές στον δεύτερο γύρο - Σάρωσε η αποχή

Live οι αυτοδιοικητικές εκλογές: Μεγάλες ανατροπές στον δεύτερο γύρο – Σάρωσε η αποχή

Απρόσμενα αποτελέσματα σε δήμους και περιφέρειες. Live όλες οι εξελίξεις των αυτοδιοικητικών εκλογών στο in

Έκλεισαν στις 19:00 οι κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές σε 84 δήμους και 6 περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Μέχρι τις 17:30 η συμμετοχή ήταν στο 31,2% πανελλαδικά, έναντι 42,6% που ήταν στον προηγούμενο γύρο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι τις 17:30 η συμμετοχή ήταν στο 31,2% πανελλαδικά, 11,4 μονάδες κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο (42,6%).

Τα ποσοστά συμμετοχής μέχρι τις 17:30 ανά περιφέρεια

Μέχρι τις 14:30 η συμμετοχή ήταν στο 23,1% πανελλαδικά, έναντι 30,8% που ήταν στον προηγούμενο γύρο. Στις 11:30 η συμμετοχή ήταν στο 10,7% δηλαδή 3 μονάδες πιο κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο (13,8).

Live όλες οι εξελίξεις στο in

23:00 Νίκη προοδευτικών δυνάμεων, ρωγμή σε «μονοκρατορία και οικογενειοκρατία Μητσοτάκη», βλέπει η Κουμουνδούρου

Ως «μεγάλη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων» και «μεγάλη ρωγμή στην αλαζονεία, τη μονοκρατορία και την οικογενειοκρατία Μητσοτάκη», αξιολογούν στην Κουμουνδούρου τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «ήττα της αλαζονείας ΝΔ – Κ. Μητσοτάκη», που «βιάστηκαν να πανηγυρίσουν στον πρώτο γύρο των εκλογών και να χρωματίσουν τον εκλογικό χάρτη της χώρας (αφού είχαν προηγουμένως φροντίσει να μειώσουν στο 43% το ποσοστό εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο)», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, μιλούν για «μεγαλειώδη και ιστορική νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε κομβικές περιοχές της χώρας».

22:30 Σφήνα Παπανδρέου στον Ανδρουλάκη – Συνεχάρη Δούκα, προκρίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη για πολιτική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές του 2024, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο εκλογικό περίπτερο του Χάρη Δούκα, για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη νίκη του στον δήμο της Αθήνας.

Έτσι, ο Γιώργος Παπανδρέου, που έσπευσε στο εκλογικό περίπτερο του κ. Δούκα, πριν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, αφού συνεχάρη τον νέο δήμαρχο, έκανε τόνισε ότι η κάλπη έδωσε το μήνυμα για ένωση των προοδευτικών δυνάμεων.

«Όταν ενώνουμε προοδευτικές δυνάμεις μπορεί να γίνει η ανατροπή», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μία φράση που εξελήφθη ως μήνυμα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για πολιτική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

22:20 Τρεις μεγάλες ανατροπές και τρεις σταθερές στις περιφερειακές εκλογές – Τα τελικά αποτελέσματα

Τρεις ανατροπές και τρεις σταθερές δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών.

Συγκεκριμένα, οι Δημήτρης Πτωχός στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Ιωάννης Τρεπεκλής στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Γιώργος Αμανατίδης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διατήρησαν την πρωτιά που κατέκτησαν στον πρώτο γύρο και εκλέχθηκαν με -σχετική- άνεση στον δεύτερο γύρο.

Στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου οι Χριστόδουλος Τοψίδης, Δημήτρης Κουρέτας και Κωνσταντίνος Μουτζούρης πραγματοποίησαν την ανατροπή και εκλέχθηκαν αυτοί περιφερειάρχες.

22:10 Ανδρουλάκης: Πετύχαμε μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ – Η πρώτη μεγάλη ήττα Μητσοτάκη

«Σήμερα πετύχαμε μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Νίκη της αυτοδιοίκησης που υπηρετεί τον πολίτη. Νίκη της ανανέωσης. Νίκη του προοδευτικού λόγου, που αγκαλιάζει τις πραγματικές αγωνίες του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στις πρώτες δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Και τόνισε πως «είναι όμως και η πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη. Της αλαζονείας, της αμετροέπειας και των πελατειακών πρακτικών».

21:45 «Το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση»

Στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τη χαρά και την ικανοποίηση για τη νίκη-ανατροπή του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, την κατάκτηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις επιτυχίες σε πολλούς δήμους στην Αττική και την Περιφέρεια.

Ηγετικά στελέχη τόνιζαν ότι τα αποτελέσματα στέλνουν σαφές πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση και επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στην Αυτοδιοίκηση.

Για την επιτυχία του κ. Κουρέτα, σημείωσαν ότι «προήλθε παρά τον στυγνό εκβιασμό που ασκήθηκε για τον υποψήφιο της κυβέρνησης».

21:40 Τρεπεκλής: Πήραμε το χρίσμα από την κοινωνία

«Πήραμε το χρίσμα από την κοινωνία», δήλωσε ο νυν περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «αντάρτης» της ΝΔ.

«Ο λαός αγκάλιασε το πολυσυλλεκτικό μου ψηφοδέλτιο και το τίμησε με την αγάπη του, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε αυτήν τη διαδρομή», τόνισε και ευχαρίστησε πολλές φορές τον κόσμο που τον τίμησε με την ψήφο του.

Με καταμετρημένο το 86,91% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Τρεπεκλής συγκεντρώνει ποσοστό 65,97% έναντι 34,03% της κ. Ρόδη Κράτσα η οποία υποστηρίχτηκε επίσημα από τη ΝΔ.

21:35 Αγγελούδης: Η Θεσσαλονίκη άλλαξε σελίδα – Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς

«Η πόλη μας, η όμορφη Θεσσαλονίκη μίλησε. Οι πολίτες μίλησαν», είπε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλονικείς και αυτούς που μας τίμησαν με τη ψήφο τους αλλά και όλους αυτούς που έκαναν άλλη επιλογή. Αλλά και εκείνους που επέλεξαν την αποχή. Είναι δική μας τώρα η ευθύνη να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας. Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς για τους ανθρώπους της πόλης μας», ανέφερε κι ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, τους εθελοντές και κυρίως τους υποψήφιους της «Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη», «αυτούς τους υπέροχους ενεργούς πολίτες που με εμπιστεύτηκαν να κάνουμε αυτή την όμορφη περιπέτεια, όμορφο ταξίδι για την πόλη μας», όπως είπε.

21:25 «Το βήμα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή ενισχύθηκε αυτή την Κυριακή παραπέρα», είπε ο Κουτσούμπας

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που, και στον β΄ γύρο, τίμησαν με την ψήφο τους τη «Λαϊκή Συσπείρωση» με το γαρύφαλλο», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ακολούθως πρόσθεσε πως «το βήμα, που έγινε την προηγούμενη Κυριακή, ενισχύθηκε αυτή την Κυριακή παραπέρα, με την εκλογή δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλο, στο Χαϊδάρι με Δήμαρχο τον Μιχάλη Σελέκο, στην Πετρούπολη με Δήμαρχο τον Βαγγέλη Σίμο, ενώ αυτή τη στιγμή δίνεται η μάχη ψήφο την ψήφο και στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή»

«Έτσι», κατέληξε, «μαζί με την Ικαρία, που από τον α’ γύρο εξέλεξε δήμαρχο τον Φανούρη Καρούτσο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι πλειοψηφία σίγουρα σε 5 συνολικά Δήμους της χώρας».

21:15 Δούκας: Σήμερα η Αθήνα νίκησε

Στις πρώτες του δηλώσεις ως δήμαρχος Αθηναίων πραγματοποίησε ο Χάρης Δούκας.

Όπως τόνισε από το εκλογικό του κέντρο, «σήμερα η Αθήνα νίκησε. Η πόλη αλλάζει σελίδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Αθηναίους για τη μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Όσους πίστεψαν στο όνειρο και μπήκαν σε αυτό το όμορφο ταξίδι», είπε και ευχαρίστησε πλήθος ατόμων.

21:10 Ο Γιώργος Παπανδρέου στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα

Στο εκλογικό περίπτερο του νέου δημάρχου Αθηναίων βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως «η Αθήνα στέλνει το μήνυμα ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές και ανατροπής».

21:05 Νέα δήμαρχος Καλαμαριάς η Χρύσα Αράπογλου

Νέα δήμαρχος Καλαμαριάς αναδείχθηκε η Χρύσα Αράπογλου, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα στο 94,87% της ενσωμάτωσης των ψήφων του β’ γύρου των εκλογών.

Συγκεκριμένα, στο 94,87% της ενσωμάτωσης, η Χρύσα Αράπογλου συγκεντρώνει το 57,78% των ψήφων (12.273) και ακολουθεί ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, με 42,22% (8.969).

20:55 Εκ νέου δήμαρχος Χαλανδρίου ο Σίμος Ρούσσο

Εκ νέου δήμαρχος Χαλανδρίου αναδείχθηκε ο Σίμος Ρούσσος, το όνομα του οποίου βρέθηκε στο επικέντρο της επικαιρότητας την τελευταία εβδομάδα.

Στο 98,13% της ενσωμάτωσης ο Σίμος Ρούσσος συγκεντρώνει 60,81%, ενώ, η Κρίστη Αγαπητού λαμβάνει 39,19%.

20:45 Η δήλωση Αγοραστού μετά την ήττα στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο μεγάλος ηττήμενος στην περιφέρεια Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε τον κόσμο που τον εμπιστεύτηκε και τον στήριξε τόσα χρόνια.

«Προσπαθήσαμε να επιστρέψουμε την εμπιστοσύνη τους με το έργο μας. Υγεία, δύναμη, κρίση, λογική και πίστη εύχομαι σε όλους. Σας ευχαριστώ που μας δώσατε τη δυνατότητα να πάμε τη Θεσσαλία ψηλά», είπε μεταξύ άλλων.

20:40 Μητσοτάκης: Δεν ήταν ιδιαίτερη καλή βραδιά για τη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνεχάρη όσους εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Θέλω να συγχαρώ όλους που εξελέγησαν και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους. Προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική διαδικασία. Δεν ήταν ιδιαίτερη καλή βραδιά για τη ΝΔ. Τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή», ανέφερε και πρόσθεσε πως η «ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή πρέπει να μας προβληματίσει όλους».

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια στη γη. Είχαμε εθνικές εκλογές κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων».

20:55 Εκ νέου δήμαρχος Χαλανδρίου ο Σίμος Ρούσσος

Εκ νέου δήμαρχος Χαλανδρίου αναδείχθηκε ο Σίμος Ρούσσος, το όνομα του οποίου βρέθηκε στο επικέντρο της επικαιρότητας την τελευταία εβδομάδα.

Στο 98,13% της ενσωμάτωσης ο Σίμος Ρούσσος συγκεντρώνει 60,81% η Κρίστη Αγαπητού λαμβάνει 39,19%.

20:38 Πέντε δημάρχους εξέλεξε το ΚΚΕ

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ δημοτική παράταξη, κατάφερε να εκλέψει πέντε δημάρχους σε ολόκληρη τη χώρα.

Συγκεκριμένα εκλέχθηκαν στον δήμο Πατρέων ο Κώστας Πελετίδης, στον δήμο Πετρούπολης ο Βαγγέλης Σίμος, στον δήμο Χαϊδαρίου ο Μιχάλης Σελέκος, στον δήμο Καισαριανής ο Ηλίας Σταμέλος και στον δήμο Ικαρίας ο Φανούρης Καρούτσος.

20:30 Εκ νέου δήμαρχος Πατρέων ο Κώστας Πελετίδης

Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης αναδείχθηκε για τρίτη συνεχή φορά δήμαρχος Πατρέων. Στο 97% της ενσωμάτωσης λαμβάνει 56,66%, ενώ, ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Σβόλης λαμβάνει 43,34%.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πελετίδης τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο λαός της Πάτρας υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του και το μέλλον των παιδιών του».

20:25 Είναι πλήρως σεβαστή η κρίση των πολιτών, είπε ο Ζέρβας

Σε δήλωση για την ήττα του στις εκλογές του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σε όλη μου τη διαδρομή στον δήμο Θεσσαλονίκης, είχα γνώμονα μόνο την εξέλιξη της πόλης, κοινωνική, πολιτική και αναπτυξιακή», ενώ υπογράμμισε ότι δεν «κρύφτηκε» και δεν «φυγομάχησε» ποτέ.

«Τέσσερα χρόνια μετά είμαι περήφανος γιατί μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον η Θεσσαλονίκη ειναι όρθια. Είναι πλήρως σεβαστή η κρίση των πολιτών», πρόσθεσε.

20:20 Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκλέγεται Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επικράτησε του νυν δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Στο 90,28% της ενσωμάτωσης, ο Στέλιος Αγγελούδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», λαμβάνει 67,23%.

Ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Ναι στη Θεσσαλονίκη», λαμβάνει 32,77%.

20:15 Μόνο την περιφέρεια Πελοποννήσου κερδίζει η ΝΔ – Μεγάλες ανατροπές

Μόνο την περιφέρεια Πελοποννήσου φαίνεται ότι καταφέρνει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο 50% της ενσωμάτωσης, προηγείται ο ανεξάρτητος Χριστόδουλος Τοψίδης με 51,19% έναντι του υποψηφίου της ΝΔ Χρήστου Μέτιου που λαμβάνει 48,81%.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο 65% της ενσωμάτωσης, είναι μπροστά με 56,4% ο ανεξάρτητος Γιώργος Αμανατίδης με 56,33%. Στη δεύτερη θέση είναι ο Γεώργιος Κασαπίδης με 43,67%.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Κουρέτας στο 58,9% της ενσωμάτωσης προηγείται με 58,8%. Ο Κώστας Αγοραστός λαμβάνει 41,1%.

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο «αντάρτης» Ιωάννης Τρεπεκλής σάρωσε λαμβάνοντας 66,3%, ενώ, η υποψήφια της ΝΔ Ρόδη Κράτση 33,69%.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, τη μοναδική που κερδίζει η ΝΔ, ο υποψήφιός της Δημήτρης Πτωχός στο 72% της ενσωμάτωσης λαμβάνει 52,29%, ενώ, ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης 47,7%.

Τέλος, στο Βόρειο Αιγαίο, ο ανεξάρτητος και νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης ανέτρεψε το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και λαμβάνει, με την ενσωμάτωση στο 63%, ποσοστό 53,71%. Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος Αλκιβιάδης Στεφανής έλαβε 46,29%.

20:10 Γιατί δεν ψήφισαν Μητσοτάκης και Κασσελάκης στον β΄γύρο

Το αποτέλεσμα του α΄ γύρου απέκλεισε από τη σημερινή ψηφοφορία τους κ.κ. Μητσοτάκη και Κασσελάκη.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εγγεγραμμένοι σε δήμο της περιφέρειας Αττικής όπου έχει εκλεγεί δήμαρχος από τον α’ γύρο ενώ στην περιφέρεια Αττικής έχει εκλεγεί περιφερειάρχης ο Νίκος Χαρδαλιάς επίσης από τον α΄γύρο.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είναι εγγεγραμμένος στον δήμο Κηφισσιάς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκάλη η οποία ανήκει στον δήμο Κηφισσιάς.

20:05 Παραδοχή ήττας από τον Μπακογιάννη – «Φεύγω από το δημαρχείο με το κεφάλι ψηλά»

Ο Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη τον Χάρη Δούκα για τη νίκη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα στον δήμο Αθηναίων και είπε ότι «φεύγει από το δημαρχείο όπως μπήκε, με το κεφάλι ψηλά».

«Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Τον ευχαρίστησα για τον πολύ καλό, ουσιαστικό προεκλογικό μας αγώνα. Τον διαβεβαίωσα ότι είμαι στη διάθεσή του για να οργανώσουμε μια συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση» είπε αρχικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα, όλες και όλους όσους μας στήριξαν, η ευθύνη του αποτελέσματος βαραίνει αποκλειστικά εμένα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δώσατε μια ευκαιρία ζωής. Φεύγω από το δημαρχείο όπως ήρθα, με το κεφάλι ψηλά» είπε συγκινημένος ο Κώστας Μπακογιάννης.

20:00 Κασσελάκης: Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς

Πρώτη μέρα χαράς χαρακτήρισε τη σημερινή των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ:

Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο.

Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος.

Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα.
Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους.

Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

19:40 Ντέρμπι μόνον στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σημαντική διαφορά υπάρχει ανάμεσα στους υποψηφίους στις περιφέρειες εκτός της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στους τρεις μεγάλους δήμους επίσης είναι η διαφορά πρώτου και δεύτερου.

19:20 Μεγάλη ανατροπή στον δήμο Αθηναίων – Νίκη Δούκα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Άνετη νίκη του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητιτών εκλογών.

Με ενσωμάτωση περίπου στο 6%, ο υποψήφιος που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 55,8% και ο Κώστας Μπακογιάννης – φαβορί μέχρι πρότινος – ακολουθεί με 44,92%.

19:15 Έσπασε κάθε ρεκόρ η αποχή – Επτά στους δέκα δεν ψήφισαν

Πρωταγωνίστησε η αποχή στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στέλνοντας μήνυμα δυσπιστίας προς τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και αδιαφορίας μιας μεγάλης μερίδας πολιτών για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι τις 17:30 η συμμετοχή ήταν στο 31,2% πανελλαδικά, δηλαδή 11,4 μονάδες κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο (42,6%).

Πέρα από την αναμενόμενη απροθυμία των ψηφοφόρων να προσέλθουν για δεύτερη συνεχή Κυριακή στις κάλπες – σε όσες περιφέρειες και δήμους δεν είχαμε νικητές από τον πρώτο γύρο – και με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί πριν λίγους μήνες διπλές εθνικές εκλογές στη χώρα, γεγονός είναι ότι αυτή η τεράστια αποχή δεν δείχνει μόνο αδιαφορία, αλλά και ενός είδους παραίτηση.

19:00 Έκλεισαν οι κάλπες με μεγάλη αποχή

Τελείωσε η δεύτερη εκλογική διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, με το ποσοστό αποχής να αγγίζει δυσθεώρητα επίπεδα.

Η ροή των αποτελεσμάτων στους 84 δήμους και τις 6 περιφέρειες θα ξεκινήσει άμεσα. Τα πρώτα ασφαλή στοιχεία θα υπάρξουν περίπου στις 20:00.

18:45 Νωρίτερα τα αποτελέσματα σε σχέση με τον πρώτο γύρο

Τα αποτελέσματα λόγω των λιγότερων εκλογικών τμημάτων και της μη σταυροδοσίας αναμένονται νωρίτερα σε σχέση με την πρώτη εκλογική μάχη.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις έξι περιφέρειες που θα εκλέξουν σήμερα περιφερειάρχη και του δύο κεντρικούς δήμους, Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

18:30 Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της διαδικασίας

Σε 30 λεπτά ακριβώς θα τελειώσει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συγκεκριμένα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00.

Η ροή των αποτελεσμάτων θα γίνει απευθείας, ενώ, περίπου στις 20:00, θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα.

18:00 Σαρώνει η αποχή – Σχεδόν 11,5% κάτω η συμμετοχή σε σχέση με την πρώτη Κυριακή

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει η συμμετοχή στις εκλογές, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών στις 17:30, η η συμμετοχή είναι στο 31,2% πανελλαδικά, 11,4 μονάδες κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο (42,6%).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιο στις 20:00 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του πρώτου γύρου):

Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 30,1% (44,4%),

Κεντρικής Μακεδονίας 34,1% (42,2%),

Δυτικής Μακεδονίας 28,1% (43,4%),

Ηπείρου 36,3% (49,2%),

Θεσσαλίας 32,5% (48,7%),

Ιονίων Νήσων 24,6% (40,8%),

Δυτικής Ελλάδας 38,6% (48,0%),

Στερεάς Ελλάδας 48,7%, (55,9%)

Αττικής 29,5% (36,8%),

Πελοποννήσου 27,2% (44,7%),

Βορείου Αιγαίου 30,3% (39,2%),

Νοτίου Αιγαίου 36,9% (44,0%),

Κρήτης 46,3% (53,2%).

Αναλυτικά η συμμετοχή ανά περιφέρεια:

Η εικόνα ανά περιφέρεια

17:45 Οι… ιδιαίτερες οδηγίες σε εκλογικό κέντρο του Βόλου

Δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογικό κέντρο του Βόλου, προκειμένου να καταστήσει σαφείς τις οδηγίες της εκλογικής διαδικασίας τις έγραψε στον πίνακα της τάξης, αναγράφοντας, όμως, και κάποιες… ιδιαίτερες.

Συγκεκριμένα, στον πίνακα της σχολικής αίθουσας ανέφερε:

Δεν βάζουμε σταυρούς

Δεν σαλιώνουμε τον φάκελο

Χαμογελάμε

Ψηφίζουμε

Παίρνουμε και καραμελίτσα.

Δείτε τον πίνακα:

Πηγή: taxydromos.gr

17:30 Στον πεζόδρομο της Ικτίνου, στη Θεσσαλονίκη, οι Ζέρβας και Αγγελούδης

Γέμισαν τα καφέ στον πεζόδρομο της Ικτίνου, στη Θεσσαλονίκη, με τις συζητήσεις στα πηγαδάκια να επικεντρώνονται φυσικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στον πεζόδρομο βρέθηκαν και οι δύο υποψήφιοι στον δήμο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Στέλιος Αγγελούδης, αλλά σε διαφορετικές ώρες. Και οι δύο συνομίλησαν και χαιρέτησαν τον κόσμο που βρίσκονταν στα καφέ.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας/Πηγή: Voria.gr

Ο Στέλιος Αγγελούδης/Πηγή: Voria.gr

17:05 Γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών: Η συμμετοχή ακολουθεί ιστορικά το ίδιο μοτίβο πτώσης

Τη χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σχολίασε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάσης Μπαλερμπάς υπογραμμίζοντας ότι όντως «παρατηρείται μια πτώση της συμμετοχής σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή» η οποία, όπως τόνισε, «ακολουθεί ιστορικά το ίδιο μοτίβο της πτώσης όπως παρατηρείται στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκε μεγάλη μετακίνηση ετεροδημοτών. Σήμερα δεν παρατηρείται αυτό γιατί πολλοί δήμοι έχουν ολοκληρώσει την εκλογή των τοπικών τους αρχών» είπε αναφέροντας ενδεικτικά στη Θεσσαλία, όπου μόλις τρεις δήμοι έχουν επαναληπτικές εκλογές. «Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων έχουν συνέπειες και στην προσέλευση των ψηφοφόρων», συμπλήρωσε ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναφορικά με την ώρα που θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα τα έχουμε μετά τις οκτώ το βράδυ. «Πιστεύω ότι η τάση θα εμφανιστεί λίγο μετά τις 20:00 και στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους γιατί θα είναι γρήγορη η διαλογή των ψηφοδελτίων», είπε ο κ. Μπαλερμπάς.

16:55 Πότε αναμένεται η τελευταία ενημέρωση για τη συμμετοχή

Χαμηλά κινείται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη δεύτερη εκλογική μάχη, με την τελευταία συγκεντρωτική ενημέρωση της συμμετοχής να είναι στις 14:30, όπου καταγράφηκε στο 23,1% πανελλαδικά, έναντι 30,8% που ήταν στον προηγούμενο γύρο.

Η επόμενη (και τελευταία) ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι μετά τις 17:30.

16:40 Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη δεύτερη εκλογική μάχη:

16:25 Σύλληψη για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας στη Ρόδο

Συνελήφθη σήμερα το πρωί στη Ρόδο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νότιας Ρόδου, ένας ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, υπήρξε καταγγελία ότι ο συλληφθείς προέβαινε σε διανομή ψηφοδελτίων, εξωτερικά χώρου εκλογικού κέντρου σε χωριό της Ρόδου, σε πολίτες που πήγαιναν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. O συλληφθείς υπέβαλε μήνυση στην εκλογική αντιπρόσωπο που τον κατήγγειλε. Συνελήφθησαν και οι δυο οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

16:00 Οι μονομάχοι του β’ γύρου και τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στον πρώτο

Ενενήντα «μονομαχίες» διεξάγονται σήμερα στην αρένα των αυτοδιοικητικών εκλογών με έπαθλο τη θέση δημάρχου ή περιφερειάρχη για την επόμενη πενταετία.

Οι σημερινές αναμετρήσεις με τα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι στον α’ γύρο είναι οι εξής:

Περιφέρειες

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Χρήστος Μέτιος 42,30% – Χριστόδουλος Τοψίδης 35,34%.

Βορείου Αιγαίου: Αλκιβιάδης Στεφανής 39,98% – Κωνσταντίνος Μουτζούρης 33,81%.

Δυτικής Μακεδονίας: Γεώργιος Αμανατίδης 35,54% – Γεώργιος Κασαπίδης 34,23%.

Θεσσαλίας: Κωνσταντίνος Αγοραστός 41,37% – Δημήτριος Κουρέτας 34,11%.

Ιονίων Νήσων: Ιωάννης Τρεπεκλής 32,54% – Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου 27,41%.

Πελοποννήσου: Δημήτριος Πτωχός 42,61% – Πέτρος Τατούλης 31,8%.

Δήμοι

Αγίας Παρασκευής: Γιάννης Μυλωνάκης 25,31% – Γιάννης Σταθόπουλος 22,97%.

Αγίου Δημητρίου: Μαρία Ανδρούτσου 37,46% – Στέλιος Μαμαλάκης 22,36%.

Αγίου Νικολάου: Μανώλης Μενεγάκης 36,30% – Θωμάς Χαριτάκης 34,17%.

Αθηναίων: Κώστας Μπακογιάννης 41,35% – Χάρης Δούκας 14,19%.

Αιγάλεω: Λάμπρος Σκλαβούνος 37,59% – Ιωάννης Γκίκας 24,90%.

Αιγιαλείας: Χρήστος Γούτος 37,16% – Δημήτρης Καλογερόπουλος 35,22%.

Ακτίου – Βόνιτσας: Γεώργιος Θεόδωρος Αποστολάκης 41,69% – Αθανάσιος Κασόλας 29,59%.

Αλεξανδρούπολης: Ιωάννης Ζαμπούκης 32,44% – Σταύρος Σταυράκογλου 28,96%.

Αλμυρού: Δημήτρης Εσερίδης 39,42% – Ευάγγελος Χατζηκυριάκος 31,75%.

Άργους – Μυκηνών: Δημήτρης Καμπόσος 36,89% – Γιάννης Μαλτέζος 31,89%.

Αρριανών: Ερδέμ Χουσεΐν 36,41% – Ριτβάν Αμέτ 33,56%.

Ασπροπύργου: Ιωάννης Ηλίας 30,01% – Σοφία Μαυρίδη 23,67%.

Βύρωνος: Μίλτος Μπαντής: 35,29% – Αλέξης Σωτηρόπουλος: 21,72%.

Δάφνης – Υμηττού: Τάσος Μπινίσκος 20,65% – Νικόλαος Τσιλίφης 20,14%.

Δέλτα: Γερακίνα Μπισμπινά 36,25% – Νάκος Δημητριάδης 32,56%.

Δεσκάτης: Δημήτριος Κόττας 34,32% – Δημήτριος Καραστέργιος 31,40%.

Διονύσου: Γιάννης Καλαφατέλης 35,71% – Κατερίνα Μαϊχόσογλου 30,06%.

Δράμας: Γεώργιος Παπαδόπουλος: 31,58% – Κυριάκος Χαρακίδης 24,90%.

Δυτικής Αχαΐας: Γρηγόρης Αλεξόπουλος 42,92% – Σπυρίδων Μυλωνάς 38,90%.

Δυτικής Μάνης: Γεώργιος Χιουρέας 29,61% – Παναγιώτης Μπασάκος 22,28%.

Ελαφονήσου: Ευσταθία Λιάρου 40,75% – Άγγελος Τσιριγωτάκης 34,85%.

Ελευσίνας: Αργύρης Οικονόμου 33,26% – Γιώργος Γεωργόπουλος 20,08%.

Ερέτριας: Νικόλαος Γουρνής 41,27% – Ιωάννης Δημητρόπουλος 29,83%.

Ζακύνθου: Γεώργιος Στασινόπουλος 33,44% – Γεώργιος Τσουρουνάκης 33,01%.

Ζαχάρως: Κωνσταντίνος Μητρόπουλος 38,51% – Αναστάσιος Κάπος 31,28%.

Ζωγράφου: Βασίλειος Θώδας 37,80% – Τίνα Καφατσάκη 27,99%.

Ηγουμενίτσας: Ιωάννης Λώλος 35,81% – Παναγιώτης Νταής 32,58%.

Ήλιδας: Ιωάννης Λυμπέρης 36,59% – Χρήστος Χριστοδουλόπουλος 27,14%.

Ηλιουπόλεως: Ευστάθιος Ψαρρόπουλος 25,38% – Γιώργος Χατζηδάκης 23,12%.

Ηρακλείου Αττικής: Νίκος Μπάμπαλος 41,79% – Γεώργιος Εμμανουήλ Παπαδημητρίου 30,91%.

Ηρωικής Πόλης Νάουσας: Νικόλαος Καρανικόλας 39,86% – Νικόλαος Κουτσογιάννης 34,22%.

Θερμαϊκού: Γεώργιος Τσαμασλής 37,41% – Θεόδωρος Τζέκος 29,78%.

Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 27,33% – Στυλιανός Αγγελούδης 25,74%.

Ιεράπετρας: Ιωάννης Γουλιδάκης 36,48% – Εμμανουήλ Φραγκούλης 35,50%.

Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου: Κωνσταντίνος Λύρος 30,11% – Σπυρίδων Διαμαντόπουλος 14,47%.

Ιλίου: Νίκος Ζενέτος 40,05% – Ανδριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου 31,87%.

Ιωαννιτών: Θωμάς Μπέγκας 33,55% – Δημήτρης Παπαγεωργίου 24,11%.

Καβάλας: Θεόδωρος Μουριάδης 38,69% – Χρυσόστομος Παπαδόπουλος 24,45%.

Καισαριανής: Ηλίας Σταμέλος 35,31% – Χρήστος Βοσκόπουλος 30,56%.

Καλαμαριάς: Γιάννης Δαρδαμανέλης 29,12% – Χρυσή Αράπογλου 22,45%.

Καλυμνίων: Ιωάννης Γαλουζής 27,93% – Ιωάννης Μαστροκούκος 26,53%.

Καμένων Βούρλων: Ιωάννης Συκιώτης 35,53% – Ηλίας Κυρμανίδης 33,37%.

Κασσάνδρας: Κωνσταντίνος Παπαγιάννης 34,70% – Αναστασία Χαλκιά Δημητροπούλου 20,03%.

Καστοριάς: Ιωάννης Κορεντσίδης 41,32% – Γρηγόριος Γρηγοριάδης 31,28%.

Κοζάνης: Λάζαρος Μαλούτας 36,57% – Ιωάννης Κοκκαλιάρης 26,27%.

Κορδελιού – Ευόσμου: Ελευθέριος Αλεξανδρίδης 36,06% – Κλεάνθης Μανδαλιανός 32,56%.

Λήμνου: Ελεονώρα Γεώργα 37,33% – Δημήτρης Μαρινάκης 29,72%.

Λοκρών: Αθανάσιος Ζεκεντές 36,88% – Νικόλαος Λιόλιος 27,84%.

Λυκόβρυσης – Πεύκης: Γρηγόρης Λέων 31,16% – Μάριος Γεώργιος Ψυχάλης 27,28%.

Μεγανησίου: Σπυρίδων Αργύρος 40,85% – Γεράσιμος Κατωπόδης 31,07%.

Μεγαρέων: Παναγιώτης Μαργέτης 33,91% – Σπυρίδων Κορώσης 24,78%.

Μύκης: Αχμέτ Κιουρτ 34,20% – Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν 27,27%.

Ναυπλιέων: Δημήτριος Κωστούρος 33,51% – Δημήτριος Ορφανός 29,34%.

Νέας Ιωνίας: Παναγιώτης Μανούρης 38,04% – Δέσποινα Θωμαΐδου 20,36%.

Νέας Σμύρνης: Γεώργιος Κουτελάκης 28,88% – Δήμητρα Νάνου 26,73%.

Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Γιάννης Βούρος 26,11% – Ιωάννης Τομπούλογλου 22,57%.

Νότιας Κέρκυρας: Κωνσταντίνος Λέσσης 32,82% – Βασίλειος Χειμαριώτης 20,75%.

Ξάνθης: Εμμανουήλ Τσέπελης 37,57% – Ευστράτιος Κοντός 28,85%.

Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: Βλάσιος Τσιώτος 40,45% – Σπυρίδων Καραβάς 33,16%.

Ορεστιάδας: Βασίλειος Μαυρίδης 37,46% – Αδαμάντιος Παπαδόπουλος 36,24%.

Παιανίας: Ισίδωρος Μάδης 41,79% – Σπυρίδων Στάμου 27,60%.

Παλαμά: Γεώργιος Σακελλαρίου 37,39% – Σωκράτης Δασκαλόπουλος 28,66%.

Παπάγου – Χολαργού: Ηλίας Αποστολόπουλος 38,49% – Δημήτριος Οικονόμου 15,31%.

Πατρέων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 39,95% – Κωνσταντίνος Σβόλης 25,57%.

Παύλου Μελά: Δημήτριος Ασλανίδης 31,72% – Δημήτριος Δεμουρτζίδης 31,36%.

Πέλλας: Ευστάθιος Καστερίδης 38,42% – Ευστάθιος Φουντουκίδης 31,11%.

Πεντέλης: Δήμητρα Κεχαγιά 31,78% – Αναστασία Κοσμοπούλου 22,80%.

Περάματος: Ιωάννης Λαγουδάκος 25,91% – Δημήτριος Γκανάς 24,16%.

Πετρουπόλεως: Στέφανος Βλάχος 36,73% – Ευάγγελος Σίμος 28,63%.

Πολυγύρου: Ευθύμιος Καρανάσιος 30,58% – Γεώργιος Εμμανουήλ 24,74%.

Πύδνας – Κολινδρού: Αναστάσιος Μανωλάς 34,90% – Χρήστος Κομπατσιάρης 31,48%.

Πύλου – Νέστορος: Παναγιώτης Καρβέλας 42,29% – Δημήτριος Καφαντάρης 38,98%.

Πύργου: Παναγιώτης Αντωνακόπουλος 32,78% – Ευστάθιος Καννής 30,90%.

Ραφήνας – Πικερμίου: Ευάγγελος Μπουρνούς 41,97% – Δήμητρα Τσεβά Μήλα 31,32%.

Ρόδου: Αντώνιος Καμπουράκης 42,74% – Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης 29,00%.

Σαρωνικού: Γεώργιος Σωφρόνης 37,40% – Δημήτριος Παπαχρήστου 30,81%.

Σκύρου: Νικόλαος Μαυρίκος 38,64% – Κυριάκος Αντωνόπουλος 20,54%.

Σπάρτης: Αδαμαντία Τζανετέα 33,51% – Μιχαήλ Βακαλόπουλος 30,26%.

Τυρνάβου: Σάμερ – Αθανάσιος Αμάρι 42,68% – Αστέριος Τσικριτσής 32,49%.

Φιλοθέης – Ψυχικού: Δημήτριος Γαλάνης 38,91% – Χαράλαμπος Μπονάτσος 30,80%.

Χαϊδαρίου: Ευάγγελος Ντηνιακός 31,11% – Μιχαήλ Σελέκος 27,59%.

Χαλανδρίου: Σίμος Ρούσσος 42,84% – Κρίστη Αγαπητού 25,52%.

Χερσονήσου: Ζαχαρίας Δοξαστάκης 42,09% – Ιωάννης Σέγκος 30,14%.

Χίου: Σταμάτιος Κάρμαντζης 35,19% – Ιωάννης Μαλαφής 28,77%.

15:45 Προβληματίζει το ζήτημα της αποχής

Το ζήτημα της αποχής, η οποία όπως εκτιμάται θα είναι μεγαλύτερη στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών προβληματίζει γενικότερα τους αναλυτές. Ο επικοινωνιολόγος, Περικλής Πηλείδης επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση και υποστηρίζει ότι  «η αποχή, που βλέπουμε τώρα είναι χειρότερη απ’ ό,τι δείχνει. Σε αυτές τις εκλογές λόγω του εκλογικού νόμου είχαμε σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες υποψηφίους. Άρα όχι μόνο ο κάθε επικεφαλής δεν κατάφερε να στείλει στις κάλπες τον κόσμο αλλά ούτε αυτοί οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να πείσουν τους φίλους, γνωστούς και συγγενείς τους. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, οι πολίτες γυρνούν την πλάτη».

Όπως είπε στην ΕΡΤ 3, «υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Μία είναι εάν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο σε αυτό θα ήταν ‘’είστε όλοι το ίδιο’’, συνεπώς ‘’δε μας ενδιαφέρει να πάμε να ψηφίσουμε, μια από τα ίδια θα δούμε’’.  Αν πάρετε και παραθέσετε δύο προγράμματα, λένε το ίδιο πράγμα και μάλιστα το λένε και με τον ίδιο τρόπο. Εκεί, λοιπόν είναι μία απαξίωση αλλά είναι και μία ηττοπάθεια απ’ την πλευρά των ψηφοφόρων ότι όποιος και να εκλεγεί, τα ίδια θα δούμε. Συνεπώς, έχει ωραίο καιρό, έχει ωραία θερμοκρασία, πάμε για μπάνιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πλέον οι υποψήφιοι έχουν πάρα πολλά μέσα, δίκτυα και εργαλεία να επικοινωνήσουν το οτιδήποτε, από τη χειραψία και το φυλλάδιο μέχρι το να κάνει βίντεο στο Tik Tok. Αυτό, όπως τονίζει, βοηθάει αλλά «είναι και ένα εξαιρετικό μέσο αυτοεξευτελισμού και γελοιοποίησης».

15:25 Στα νησιά του Ιονίου τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής

Ζητούμενο και στον β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη διαδικασία. Η προσέλευση πανελλαδικά κινείται σε χαμηλά ποσοστά με τα νησιά του Ιονίου να αναδεικνύονται… πρωταθλητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 14:30, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων η συμμετοχή έφτανε μόλις στο 18,5% έναντι 29,2% στον πρώτο γύρο.

Υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφονται στην περιφέρεια Κρήτης ήτοι 34,9% έναντι 37,9% στον πρώτο γύρο.

14:55 Στο 23,1% η συμμετοχή

O αναπληρωτής υπουργός Eσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε ότι μέχρι τις 14:30 η συμμετοχή ήταν στο 23,1% πανελλαδικά, έναντι 30,8% που ήταν στον προηγούμενο γύρο.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 80% των εκλογικών τμημάτων της χώρας που αντιστοιχούν σε 12.966 κάλπες. Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, ο εκτιμώμενος αριθμός των ψηφισάντων μέχρι τις 14:30 είναι 1.308.000.

Δείτε τα ποσοστά ανά περιφέρεια

Τα ποσοστά συμμετοχής μέχρι τις 14:30 ανά περιφέρεια

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του α’ γύρου):

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 22,8% (33,4%),

Κεντρικής Μακεδονίας 25,5% (31,3%),

Δυτικής Μακεδονίας 20,6% (30,4%),

Ηπείρου 26,6% (35,1%),

Θεσσαλίας 24,8% (36,1%),

Ιονίων Νήσων 18,5% (29,2%),

Δυτικής Ελλάδας 28% (33,9%),

Στερεάς Ελλάδας 37,2%, (41,4%)

Αττικής 21,4% (25,9%),

Πελοποννήσου 20,1% (31,9%),

Βορείου Αιγαίου 22,8% (28,6%),

Νοτίου Αιγαίου 26,6% (31,4%) και

Κρήτης 34,9% (37,9%).

Η επόμενη (και τελευταία) ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών για τα ποσοστά συμμετοχής θα είναι μετά τις 17:30.

14:45 Ψήφισε ο Σβόλης

Στο 410 εκλογικό τμήμα (σχολικό συγκρότημα στην οδό Κορυδαλλέως στα Συχαινά) άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Κώστας Σβόλης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε: «Σήμερα είναι η μέρα του πολίτη και το δικαίωμα του εκλέγειν είναι ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας. Πρέπει όλοι σήμερα να είμαστε μπροστά στην κάλπη γιατί κρίνουμε το μέλλον μας».

14:30 Ψήφισε ο Τατούλης

Στο 24ο εκλογικό τμημα, στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καστρίου ψήφισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατουλης.

Σε δήλωσή του στην κάμερα της ΕΡΤ κάλεσε τους Πελοποννήσιους να προσέλθουν στις κάλπες και δήλωσε σίγουρος και βέβαιος ότι οι πολίτες μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής ελεύθεροι και μακριά από το παρασκήνιο, να εκλέξουν το δικό τους περιφερειάρχη για τα επόμενα πέντε χρόνια.

14:15 Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα ο Πτωχός

Στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης ψήφισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Πτωχός κάλεσε σε συμμετοχή στις εκλογές τον κόσμο, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και συνεργάτες του σε όλη αυτή την διαδικασία, δηλώνοντας «αισιόδοξος για το αποτέλεσμα».

14:00 Ψήφισε ο Τζιτζικώστας

«Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και στους 11 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν σήμερα επαναληπτικές εκλογές. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν και στη σημερινή πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία όπου ολοκληρώνονται οι εκλογές της αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο Δημοτικό Σχολείο Βραχιάς του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επανεκλέχθηκε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την προηγούμενη Κυριακή, πρόσθεσε: «Στην Κεντρική Μακεδονία αποδείξαμε στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και δήμων. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε εδώ και τα επόμενα χρόνια για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η καλή συνεργασία και με τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα προκύψουν από τη σημερινή εκλογική διαδικασία. Στόχος μας είναι να κάνουμε ακόμα καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα όλων των πολιτών στην Κεντρική Μακεδονία».

13:50 Ψήφισε ο Αγοραστός

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε το μεσημέρι, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος προσήλθε στην κάλπη ευδιάθετος και συνομίλησε θερμά με πολίτες για ψηφοφόρους.

Στο πλευρό του ήταν ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Χρήστος Δέλλας, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βασίλης Πίνακας, Νίκος Λιούπας και στελέχη του κόμματος.

Στις δηλώσεις ανέφερε τα εξής:

«Είναι μια μέρα χαράς, όλοι μαζί Θεσσαλές και Θεσσαλοί, περήφανοι για την καταγωγή μας, την ιστορία μας και τα επιτεύγματά μας, επιλέγουμε τον σίγουρο δρόμο της ενότητας. Με σταθερό βήμα θα ακολουθήσουμε το σταυροδρόμι της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης και της ευημερίας. Σας καλώ όλους να συμμετέχετε σε αυτή την γιορτή της δημοκρατίας, σας καλώ να συνεχίσουμε. Έχουμε μπροστά μας μεγάλο έργο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, στον δρόμο αυτόν μας γνωρίζετε. Σας καλούμε με όλες τις δυνάμεις σας να στηρίξετε τον δρόμο της ανασυγκρότησης και να ξαναζωντανέψουμε, να ενδυναμώσουμε την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με σχέδιο, με πρόγραμμα, με συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις και να συνεχίσουμε μαζί.

Για ένα να είστε σίγουροι, ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε εδώ και θα δώσουμε όλη μας την ψυχή, όπως πάντα κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, να δουλεύουμε».

13.40 Ψήφισε ο Δημήτρης Κουρέτας

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε το πρωί της Κυριακής στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία», κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Αφού συνομίλησε με ψηφοφόρους προέβη σε δήλωση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του, ότι θα είναι ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας μετά την ολοκλήρωση των επαναληπτικών εκλογών.

Ειδικότερα τόνισε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ που είστε όλοι εδώ. Σήμερα είναι μια μέρα με περίεργα συναισθήματα γιατί η Θεσσαλία είναι μια πληγή και δεν μπορεί κάποιος να πανηγυρίσει ούτε να χαρεί. Θέλω να ευχηθώ στον συνυποψήφιό μου καλή επιτυχία και να τον ευχαριστήσω που φτάσαμε ως εδώ σε ένα σχετικά ήπιο κλίμα. Εγώ προσπάθησα να πείσω να ψηφιστεί αυτός ο οποίος είναι ο ικανός και ο πιο παραγωγικός, πιστεύω ότι τους έπεισα και θεωρώ ότι θα είμαι ο νέος περιφερειάρχης το βράδυ».

13:30 Κάλεσμα συμμετοχής από τη Σβίγγου

Κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης προοδευτικών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών απηύθυνε με ανάρτησή της η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

«Συμμετέχουμε, ψηφίζουμε προοδευτικούς υποψηφίους. Δεν αφήνουμε την ψήφο μας να πάει χαμένη. Απορρίπτουμε την αλαζονεία και τους ωμούς εκβιασμούς της κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στο δεύτερο γύρο των εκλογών και ψηφίζουμε προοδευτικούς ανθρώπους που θα δουλέψουν για την προκοπή και την πρόοδο, στο χωριό, την πόλη, την περιφέρεια. Ψηφίζουμε για την ζωή και το μέλλον μας», αναφέρει η κ. Σβίγκου.

13:15 Ψήφισε ο Χρήστος Μέτιος

Στην Γρατινή, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο νυν και εκ νέου υποψήφιος, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι «δεν χωρούν πειραματισμοί σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας», και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών «θα καθορίσει την αναπτυξιακή πορεία και την θωράκισή του τόπου μας απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Όπως είπε: «Την προηγούμενη Κυριακή, οι πολίτες ανέδειξαν πρώτη την παράταξη της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης, με 7 μονάδες διαφορά από το δεύτερο και πάνω από 21.000 ψήφους.

Σήμερα, καλούμαστε να επιλέξουμε περιφερειάρχη, τον άνθρωπο  που θα έχει την ευθύνη για την μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που χρειάζεται η περιοχή μας. Σε αυτή την κρίσιμη για την πορεία του τόπου μας στιγμή, δεν χωρούν πειραματισμοί, ο Περιφερειάρχης οφείλει να έχει εμπειρία, γνώσεις και πρόγραμμα, πρέπει να μπορεί να παίρνει δύσκολες αποφάσεις, να μπορεί να διοικεί».

13:00 Τα ψηφοδέλτια για το δήμο Αθηναίων

Τα ψηφοδέλτια για το Δήμο Αθηναίων (εικόνα από ΕΡΤ)

12:50 Ψήφισε ο Κώστας Πελετίδης στην Πάτρα

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Κώστας Πελετίδης, νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε:

«Σήμερα ο πατραϊκός λαός γεμίζει τις κάλπες με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το γαρύφαλλο, για να έχουμε δυνάμεις αύριο να χτίσουμε την πόλη μας όπως ονειρευόμαστε, για να έχουν μέλλον τα παιδιά μας. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε η πόλη μας να είναι στο ύψος των ονείρων μας».

12:30 Ψήφισε ο Α. Στεφανής – Η ΕΡΤ «τον έβγαλε» περιφερειάρχη πριν τα αποτελέσματα

«Η ημέρα είναι πάρα πολύ όμορφη και θα εξελιχθεί πολύ όμορφα» δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδης Στεφανής μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Μυτιλήνη, με το λάθος της ΕΡΤ που μετέδωσε τις δηλώσεις του, να κλέβει την παράσταση καθώς τον ανακήρυξε περιφερειάρχη. Όπως βλέπετε στην εικόνα που ακολουθεί, στο super τον αναφέρει με την ιδιότητα του περιφερειάρχη και όχι του υποψήφιου περιφερειάρχη.

Το λάθος της ΕΡΤ στο super – Του έδωσε την ιδιότητα του περιφερειάρχη και όχι του υποψήφιου περιφερειάρχη

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Στεφανή

12:20 Ψήφισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο 21ο Γενικό Λύκειο Γκράβας, ψήφισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ψήφισε η Κ. Σακελλαροπούλου (εικόνα από ΕΡΤ)

12:05 Στο 10,7% η συμμετοχή -3 μονάδες κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συμμετοχή στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Eσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε ότι μέχρι τις 11:30 η συμμετοχή ήταν στο 10,7% δηλαδή 3 μονάδες πιο κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο (13,8).

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Λιβάνιος από το 80% των εκλογικών τμημάτων υπολογίζεται ότι έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 607.000 ψηφοφόροι.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό του α’ γύρου):

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 11,3% (15,6%),

Κεντρικής Μακεδονίας 12,1% (14%),

Δυτικής Μακεδονίας 9,4% (13,3%),

Ηπείρου 12,3% (15,8%),

Θεσσαλίας 11,7% (16,5%),

Ιονίων Νήσων 8,3% (13%),

Δυτικής Ελλάδας 13% (15,1%),

Στερεάς Ελλάδας 18,9%, (19,9%)

Αττικής 9,3% (10,9%),

Πελοποννήσου 9,7% (14,5%),

Βορείου Αιγαίου 10,3% (12,9%),

Νοτίου Αιγαίου 12,8% (14,1%) και

Κρήτης 17,2% (17,9%).

Δείτε την εικόνα ανά περιφέρεια

Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή

Η επόμενη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει στις 15:00

11:40 Σε άδεια κάλπη ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης

Σε άδεια κάλπη ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης αφού ήταν ο πρώτος ψηφοφόρος που προσήλθε στις 9.15 στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο η συμμετοχή στο Δήμο Αθηναίων, έφτασε μόλις στο 32,32%.

Ζητούμενο και σε αυτές τις εκλογές είναι η συμμετοχή. Σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι στιγμής η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Σε άδεια κάλπη ψήφισε ο κ. Μπακογιάννης

11:15 Ψήφισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο πλαίσιο διεξαγωγής του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε δηλώσεις του τόνισε: «Σήμερα η πόλη αποφασίζει για το μέλλον της, αν θα συνεχίσουμε μαζί, με δυναμικά, σταθερά βήματα για τη Θεσσαλονίκη του 2030 ή αν θα γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη προηγούμενων δεκαετιών, των μηχανισμών αναβολών, των ακυρώσεων».

Πρόσθεσε δε ότι: «Ξεβολέψαμε πολλούς το 2019 που σήμερα συνασπίστηκαν… Με ξέρετε πολύ καλά. Ξέρετε τη δουλειά που έχω κάνει. Έχω πρόγραμμα και σχέδιο απέναντι στο άγνωστο που κάποιοι υπόσχονται. Μαζί σας καλώ να συνεχίσουμε, Η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω. Ζητώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Δείτε τη δήλωσή του

11:00 Σταυριανουδάκης: Πριν τις 20:30 το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα – Χαμηλή η προσέλευση

Την ελπίδα να αυξηθεί η προσέλευση στις κάλπες, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα θα βγουν πολύ γρήγορα

«Έχουν ανοίξει οι 12.966 κάλπες. Σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου 5.650.000 Έλληνες, εκ των οποίων μόνο 820.000 ψηφίζουν για Δήμο και Περιφέρεια. Η προσέλευση είναι χαμηλή στα εκλογικά τμήματα αλλά ελπίζουμε στην πορεία της ημέρας να αυξηθεί», ανέφερε στον Σκάι.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «τα αποτελέσματα θα βγουν πολύ γρήγορα σήμερα. Μετά τις 20:00 θα έχουμε ισχυρές ενδείξεις και πριν τις 20:30 θα έχουμε ίσως και την τελική προσέγγιση. Τα ψηφοδέλτια είναι χωρίς σταυρούς. Αν κάποιος ξεχαστεί και πάει να ψηφίσει με το παλιό ψηφοδέλτιο, δεν ακυρώνεται. Ελπίζουμε να αυξηθεί η συμμετοχή».

 10:40 Ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής

Το εκλογικό του δικαίωμα για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης άσκησε το πρωί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στην πλατεία Αγίου Ελευθερίου, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από στελέχη της ΝΔ, έφτασε στο σχολείο λίγο μετά τις 9:15, χαιρέτησε την εφορευτική επιτροπή και βγήκε φωτογραφίες μαζί τους. Αφού ψήφισε αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

10:20 Κάλεσμα συμμετοχής στην ψηφοφορία από τον Χάρη Δούκα

Κάλεσμα συμμετοχής στην ψηφοφορία απηύθυνε από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Σε δηλώσεις του τόνισε:

«Την περασμένη Κυριακή , οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι άνοιξαν τον δρόμο για την μεγάλη αλλαγή στην πόλη μας. Σήμερα ολοκληρώνουμε το άλμα για την Αθήνα του αύριο. Για μια Αθήνα πράσινη και καθαρή, ασφαλή και δημιουργική, για όλους. Προϋπόθεση είναι η μεγάλη συμμετοχή. Ελάτε να ψηφίσετε με αισιοδοξία. Πάρτε αυτή την αναμέτρηση στα χέρια σας, για την ΝΙΚΗ της Αθήνας. Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα. Ελάτε μαζί να νικήσουμε».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Δείτε τη δήλωση του Χάρη Δούκα

10:15 Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν οι κάλπες στον δήμο της Ρόδου και στον δήμο Καλύμνου

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άνοιξαν σήμερα στις 7 το πρωί οι κάλπες, για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στον δήμο της Ρόδου και στον δήμο Καλύμνου.

Στον δήμο Ρόδου υποψήφιοι είναι οι Αντώνης Καμπουράκης και Αλέξανδρος Κολιάδης και στον δήμο Καλύμνου οι Γ. Γαλουζής και Γ. Μαστροκούκκος.

Όπως και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, έτσι και σήμερα καταγράφονται απουσίες στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Σύμφωνα με αναφορές δικαστικών αντιπροσώπων σε πολλά χωριά του νησιού, αλλά και στην πόλη της Ρόδου παρουσιάστηκαν νωρίς το πρωί ελλείψεις μελών στην εφορευτική επιτροπή, χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που έχουν αναλάβει καθήκοντα και βρίσκονται από τα ξημερώματα στα εκλογικά τμήματα, έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται επίσης σε πλήρη ετοιμότητα και οι αναπληρωτές τους, όπως αυτοί έχουν οριστεί, ενώ μεγάλη είναι η κινητικότητα που παρουσιάζεται από το πρωί και από τους εκπροσώπους και των δύο παρατάξεων, σε πολλά εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

10:05 Ψήφισε ο Στέλιος Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη

Στο 34ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης ψήφισε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος στον β’ γύρο των εκλογών με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο Στέλιος Αγγελούδης

Ο Στέλιος Αγγελούδης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δήλωσε: «Σήμερα η πόλη παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Παίρνει μπρος και όλοι γινόμαστε ένα. Βρίσκουμε τον ρυθμό της ιστορίας, αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη, δεν περισσεύει κανείς. Αγαπάμε την πόλη, τις βόλτες στο λιμάνι, στην παραλία, ανεβαίνουμε στα τείχη, βλέπουμε αυτή την όμορφη πόλη και θέλουμε να δουλέψουμε γι’ αυτή.

Δεν περισσεύει κανείς και την επόμενη μέρα γυρίζουμε σελίδα. Βρίσκουμε τις λύσεις για την καθημερινότητα και γινόμαστε μια ομάδα μεγάλη για τη Θεσσαλονίκη».

09:55 Αναφορά για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας στην Καλαμαριά

Αναφορά στον έφορο της Ά εκλογικής περιφέρειας έγινε από εκπρόσωπο του συνδυασμού της υποψήφιας δημάρχου Καλαμαριάς, Χρύσας Αράπογλου για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας από την πλευρά του έτερου υποψηφίου και νυν δημάρχου, Γιάννη Δαρδαμανέλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού της Χ. Αράπογλου ζήτησε να απαγορευτεί στους εκλογικούς αντιπροσώπους του Γιάννη Δαρδαμανέλη να φορούν μπλουζάκια με το διακριτικό του συνδυασμού του, θεωρώντας πως πρόκειται για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας.

Από την πλευρά του, ο έφορος ζήτησε να γίνει γραπτή αναφορά με φωτογραφίες ώστε να εξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα.

09:45 Ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο 2ο Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Αττικής, ψήφισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ακολούθως ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνουμε τη νίκη της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία το Σταμέλλο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτζή. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εκφράζουμε την καταδίκη μας στην αντιλαϊκή πολιτική συνολικά , στους εκπροσώπους όλων των άλλων συνδυασμών».

09:25 Ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης

Στο 1ο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης. «Ψηφίζουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το αύριο» τόνισε και προέτρεψε τους δημότες να προσέλθουν στις κάλπες.

«Να προτρέψω όλους πριν τη βόλτα τους να περάσουν από τις κάλπες. Η Αθήνα ενώνει» είπε.

Ο κ. Μπακογιάννης, εισήλθε στο εκλογικό κέντρο ευδιάθετος και χαμογελαστός συνοδευόμενος από τα παιδιά του και τη σύζυγό του.

Ο Κώστας Μπακογιάννης θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα στο δημαρχείο της Αθήνας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης στην κάλπη

09:15 Το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων της Αστυνομίας

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επαναληπτικών Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων

· Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

· Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

09:05 Πώς εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στη Δυτική Ελλάδα

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε και εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε οκτώ Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την ανάδειξη των νέων Δημάρχων.

Ειδικότερα, στους οκτώ Δήμους των τριών περιφερειακών ενοτήτων, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, λειτουργούν 925 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 394.723 εκλογείς.

Eπαναληπτικές εκλογές διεξάγονται στους ακόλουθους Δήμους:

Στην Αχαΐα, στους Δήμους Πατρέων, Αιγιάλειας και Δυτικής Αχαΐας. Σε αυτούς τους τρεις Δήμους λειτουργούν συνολικά 563 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι 246.401 εκλογείς.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στους Δήμους Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ακτίου – Βόνιτσας. Στους προαναφερόμενους δύο Δήμους λειτουργούν συνολικά 123 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι 53.798 εκλογείς.

Στην Ηλεία: Στους Δήμους Πύργου, Ήλιδας και Ζαχάρως. Στους παραπάνω τρεις δήμους λειτουργούν συνολικά 239 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι 94.524 εκλογείς.

08:55 Πού θα ψηφίσουν οι μονομάχοι της Αθήνας

Στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών στις 9.15 της Κυριακής (15/10) θα ασκήσει ο Κώστας Μπακογιάννης το εκλογικό του δικαίωμα στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα στο Δημαρχείο. Ο αντίπαλός του, Χάρης Δούκας, θα προβεί σε δηλώσεις στις 10.00 το πρωί στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας. (21ο Γυμνάσιο Αθηνών). Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο των εκλογών ο Κώστας Μπακογιάννης έλαβε 41,35% και ο Χάρης Δούκας 14,19%.

08:45 Άδεια η κάλπη στο εκλογικό κέντρο της Γκράβας

Δεν υπάρχει κινητικότητα στο εκλογικό κέντρο της Γκράβας. Κανένας πολίτης δεν είχε πάει να ψηφίσει περίπου μια ώρα από το άνοιγμα της κάλπης.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA.

08:30 Στοίχημα η συμμετοχή

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι η συμμετοχή. Ήδη από τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής αποδείχθηκε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μικρό, με τους ψηφοφόρους που οδηγήθηκαν στα εκλογικά κέντρα να ξεπερνούν -μετά βίας- το 52%. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:00 Τα ποσοστά των μονομάχων στον πρώτο γύρο

Ενενήντα «μονομαχίες» διεξάγονται σήμερα στην αρένα των αυτοδιοικητικών εκλογών με έπαθλο τη θέση δημάρχου ή περιφερειάρχη για την επόμενη πενταετία.Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 07:00, πραγματοποιούνται σε 6 περιφέρειες και 84 δήμους εκ των οποίων οι 28 στην Αττική. Δείτε εδώ αναλυτικά τις σημερινές αναμετρήσεις με τα ποσοστά που έλαβαν οι υποψήφιοι στον α’ γύρο.

ο7:30 Σε εξέλιξη οι εκλογική διαδικασία – Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική ταυτότητα (έντυπη ή ψηφιακή) ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας, όπως και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει είναι αποδεκτά. Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να προσκομίσουν τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, οι Αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας λειτουργούν σήμερα έως τις 19:00.

Στις επαναληπτικές εκλογές ο ψηφοφόρος δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης.

07:00 Άνοιξαν οι κάλπες

Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες των επαναληπτικών εκλογών σε  6 περιφέρειες και 84 δήμους εκ των οποίων οι 28 στην Αττική.Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται έως τις 19:00 στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους. Διαβάστε περισσότερα για το πού και πώς ψηφίζουμε εδώ.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024