Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ντέρμπι και θρίλερ στον β΄ γύρο

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ντέρμπι και θρίλερ στον β΄ γύρο

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα κλέβουν την παράσταση του δεύτερου γύρου

Για 246 δήμους και επτά Περιφέρειες η αγωνία τελείωσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Για τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 43% η εκλογική μάχη θα κριθεί στην κάλπη, με τον δεύτερο γύρο να κρύβει αρκετά ντέρμπι αλλά και αυτοδιοικητικά θρίλερ.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα κλέβουν την παράσταση του δεύτερου γύρου. Βέβαια, τα φώτα όλα πέφτουν – και δικαίως – στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η Αθήνα αύριο βράδυ θα έχει αποφασίσει εάν θα δώσει πενταετή παράταση στη θητεία του νυν δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα στις 8 Οκτωβρίου με ποσοστό κοντά σε αυτό που είχε πάρει στις εκλογές του 2019, ή θα κάνει την ανατροπή και θα επιλέξει τον Χάρη Δούκα. Ο δεύτερος έχει, όπως ανακοινώθηκε, τη στήριξη του Νίκου Ζαχαριάδη αλλά και των Πρασίνων.

Το απόλυτο θρίλερ αναμένεται να ζήσει ο δήμος της Θεσσαλονίκης. Ο εν ενεργεία δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Στέλιο Αγγελούδη. Τα ποσοστά που έλαβαν στον πρώτο γύρο (27,33% έναντι 25,74% αντίστοιχα) προμηνύουν μια μάχη στήθος με στήθος. Ηδη πάντως οι συμμαχίες και οι στηρίξεις από τους υποψηφίους που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου έχουν γίνει πλέον ξεκάθαρες.

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την αχαϊκή πρωτεύουσα. Μετά την άνετη επικράτηση στον πρώτο γύρο (39,95%), ο «κόκκινος» δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, διεκδικεί κόντρα στον προερχόμενο από τον χώρο της Δεξιάς, Κωνσταντίνο Σβόλη (25,57%), την τρίτη του θητεία στον Δήμο Πατρέων. Οι παρατάξεις έχουν ήδη πάρει θέση, με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προτρέπει τα μέλη της να «εμποδίσουν τη Δεξιά να κερδίσει τον δήμο της Πάτρας».

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την αχαϊκή πρωτεύουσα

Δύο υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τις… αυτοδιοικητικές τους διαφορές στα Ιωάνινα θα λύσουν στον δεύτερο γύρο ο Θωμάς Μπέγκας και ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, προερχόμενοι και οι δύο υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος το νήμα στις 8 Οκτωβρίου έκοψε ο πρώην δήμαρχος, Μπέγκας, με ποσοστό 33,55%, με τον νυν δήμαρχο,  Παπαγεωργίου, ο οποίος υπενθυμίζεται πως ανέλαβε καθήκοντα μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ τον περασμένο Φεβρουάριο, να ακολουθεί με 24,11%.

Δημοτικά ντέρμπι όμως πρόκειται να διεξαχθούν και εντός Αττικής. Η κάλπη της πρώτης Κυριακής στέρησε οριακά από τον νυν δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο τη νίκη. Με ποσοστό 42,84%, ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντι στην υποψήφια, προερχόμενη από τον χώρο της Δεξιάς, Κρίστη Αγαπητού, η οποία συγκέντρωσε 25,52%. Ηδη πάντως ο τρίτος, Χάρης Ρώμας, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την κυρία Αγαπητού.

Με 62 ψήφους διαφορά, ο νυν δήμαρχος, Αναστάσιος Μπινίσκος, και ο Νίκος Τσιλίφης οδηγούνται σε δεύτερο γύρο στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το ποιον θα βγάλει νικητή η κάλπη της 15ης Οκτωβρίου.

Εξι Περιφέρειες. Σε πέντε από τις έξι Περιφέρειες, η τύχη των οποίων κρίνεται αύριο, η εκλογική μάχη εξελίσσεται σε… γαλάζιο εμφύλιο, καθώς οι επίσημοι υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν τους «αντάρτες».

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Αλκιβιάδης Στεφανής και Κωνσταντίνος Μουτζούρης θα αναμετρηθούν αύριο, με τον πρώτο να λαμβάνει ποσοστό σχεδόν 40% στον πρώτο γύρο και τον νυν περιφερειάρχη να ακολουθεί με 33,81%.

Η οριακή νίκη του Γιώργου Αμανατίδη έναντι του νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, μένει να φανεί εάν θα είναι αρκετή να κάνει την ανατροπή και η Περιφέρεια να αλλάξει χέρια.

Σε δύο Περιφέρειες οι γαλάζιοι υποψήφιοι δεν εξασφάλισαν τη νίκη οριακά στις 8 Οκτωβρίου. Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο και Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα διεκδικήσουν αύριο τη νίκη έναντι του Πέτρου Τατούλη και του Χριστόδουλου Τοψίδη αντίστοιχα.

Δύσκολη θεωρείται η μάχη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο γαλάζιος αντάρτης Ιωάννης Τρεπεκλής εξασφάλισε προβάδισμα την περασμένη Κυριακή έναντι της νυν περιφερειάρχη, Ρόδης Κράτσα.

Στην πολύπαθη Θεσσαλία, ο νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, απειλείται από τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα. Η τέταρτη, Ελευθερία Τζανακούλη, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως στηρίζει στον δεύτερο γύρο τον Κώστα Αγοραστό.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024