Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυτοδιοικητικές εκλογές με λίγα διακυβεύματα και στοίχημα τη συμμετοχή

Αυτοδιοικητικές εκλογές με λίγα διακυβεύματα και στοίχημα τη συμμετοχή

Η αποχή που πλησίασε την προηγούμενη Κυριακή το 50% είναι το μεγάλο στοίχημα των εκλογών της Κυριακής - Χαμηλά πνεύματα και λίγα διακυβεύματα σε περιφέρειες και δήμους

Λίγες ώρες απομένουν από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι η συμμετοχή. Ήδη από τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής αποδείχθηκε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μικρό, με τους ψηφοφόρους που οδηγήθηκαν στα εκλογικά κέντρα να ξεπερνούν -μετά βίας- το 52%.

Οι κεντρικοί δήμοι με τη μεγάλη αποχή που τα πνεύματα οξύνθηκαν

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε ο δήμος Αθηναίων που η αποχή άγγιξε το 66,7%, παρότι, αποτελούσε έναν δήμο που όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν υποψήφιο δήμαρχο με χρίσμα, από την ακροδεξιά ώς την αντικαπιταλιστική Αριστερά. Αντίστοιχα χαρακτηριστικά παρατηρήθηκαν και στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, όπου η αποχή πλησίασε το 60%.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις -που οδηγήθηκαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών- οι τόνοι, την εβδομάδα που μας πέρασαν, οξύνθηκαν από τους μονομάχους, Κώστα Μπακογιάννη-Χάρη Δούκα στην Αθήνα και Κωνσταντίνο Ζέρβα-Στέλιο Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη. Για τον κεντρικό δήμο μάλιστα διενεργήθηκε ένα ενδιαφέρον ντιμπέιτ, που, όμως, μένει να αποδειχθεί ο αντίκτυπός του και κατά πόσο θα προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στην εκλογική διαδικασία.

Η μία περιφέρεια με σημαντικό πολιτικό διακύβευμα

Στις έξι περιφέρειες που θα στηθούν κάλπες για την εκλογή περιφερειάρχη δεν μπορούν να αλλάξουν εντυπωσιακά οι πολιτικοί συσχετισμοί. Στις πέντε εξ’ αυτών κρίνεται κατά πόσο ο νέος περιφερειακός άρχοντας θα έχει χρίσμα της ΝΔ ή απλά θα… προέρχεται από το κυβερνών κόμμα. Η μοναδική περιφέρεια που δίνει πολιτικό αλατοπίπερο στη διαδικασία είναι η Θεσσαλία, καθώς, διασταυρώνουν τα ξίφη τους ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Αγοραστός και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κουρέτας.

Από την προεκλογική ακόμη περίοδο διαφαινόταν ότι τα διακυβεύματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου είναι μικρά, όπως και το ενδιαφέρον που κινούνταν αντίστοιχα χαμηλά. Τα μεγάλα κόμματα στον δεύτερο γύρο επιχείρησαν να πολιτικοποιήσουν περισσότερο τη διαδικασία -κυρίως- σε περιφερειακούς δήμους. Η ΝΔ το προσπάθησε για παράδειγμα σε μέρη όπου είναι αντίπαλοί της υποψήφιοι από την κεντροαριστερά, όπως ο δήμος Χαλανδρίου και ο δήμος Καλαμαριάς. Αντίστοιχες κινήσεις υπήρξαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ώστε να καταγράψουν νίκες ενάντια στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ποιο πρόσωπο θα διεκδικεί τα συμφέροντά τους για τα επόμενα πέντε χρόνια και ποιο πολιτικό προσωπικό θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά -και μη- κονδύλια. Όμως, όσο σοβαρές και να είναι αυτές οι συνθήκες, η γενικότερη απαξίωση του κόσμου προς το πολιτικό προσωπικό έχει οδηγήσει την αποχή σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αν δεν ανατραπεί και αυτή τη φορά, μένει να φανεί ποιους πολιτικούς σχηματισμούς και ποια πρόσωπα θα ευνοήσει αυτή η κατάσταση.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024