Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαβήτης τύπου 2: Ποιες ασθένειες θα μπορούσαν να είναι πρώιμη ένδειξη;

Διαβήτης τύπου 2: Ποιες ασθένειες θα μπορούσαν να είναι πρώιμη ένδειξη;

Ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται συνήθως ταυτόχρονα με άλλες σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και πνευμονικών διαταραχών.

Ο διαβήτης τύπου 2 πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Mπορεί να οφείλεται είτε σε ανεπαρκή επίπεδα ινσουλίνης είτε σε αντίσταση στην ινσουλίνη ή και στους δύο παράγοντες.

Έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Αμβούργο της Γερμανίας δείχνει ότι μπορεί να είναι ευκολότερο να παρακολουθείται η πρώιμη ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε ορισμένα άτομα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν επίσης στο Diabetes Therapy, προέκυψαν από την ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη της Diabetes Alliance for Research in England (DARE).

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Adrian Heald του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με βάση αυτά τα ευρήματα η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να γίνεται νωρίτερα».

Με ποιες ασθένειες συνδέεται ο διαβήτης;

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 1.932 ενήλικες με και χωρίς διαβήτη τύπου 2, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, σε μια περίοδο που καλύπτει 50 χρόνια, 25 χρόνια πριν την διάγνωση και 25 χρόνια μετά.

Εξέτασαν επιπλέον τα αρχεία υγείας 1.196 ατόμων που τελικά έλαβαν διάγνωση διαβήτη τύπου 2 και 736 που δεν εμφάνισαν. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν τα 53 έτη.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι αρκετές κοινές παθήσεις αυξάνονταν σταθερά τα χρόνια που προηγήθηκαν της διάγνωσης. Αυτές περιλάμβαναν υπέρταση, λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, καρδιαγγειακές παθήσεις, άσθμα και λοιμώξεις των ματιών, της μύτης και του λαιμού.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ότι αμέσως πριν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, πάνω από ένα στα τρία άτομα είχε υψηλή αρτηριακή πίεση και λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού. Περίπου ένας στους πέντε εμφάνισε καρδιακή πάθηση ή μόλυνση των ματιών, της μύτης και του λαιμού και ένας στους 10 είχε άσθμα.

Από την άλλη πλευρά, μόνο ένας στους 20 ανθρώπους που δεν ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 διαγνώστηκαν με αυτές τις ασθένειες.

Η φλεγμονή ως πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2

Μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, οι περιπτώσεις υπέρτασης, χρόνιας νεφρικής νόσου, αμφιβληστροειδοπάθειας και λοιμώξεων αυξήθηκαν για 15 χρόνια πριν εξομαλυνθούν. Οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα ακολούθησαν την ίδια πορεία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η υποξεία φλεγμονή, που οφείλεται είτε στα γονίδια είτε σε συννοσηρότητες, «μπορεί να λειτουργεί ως πρόδρομος για την μετέπειτα εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2».

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί επίσης να υποδεικνύουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι απαραίτητα αναπόφευκτος. «Η κατανόηση του κλινικού ιστορικού του διαβήτη τύπου 2 χρόνια πριν από τη διάγνωση σημαίνει ότι, στο μέλλον, οι άνθρωποι θα έχουν το χρόνο να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να αποτρέψουν την εμφάνισή του» αναφέρει ο Δρ. Adrian Heald.

Πώς θα τον αποφύγετε

Για την πρόληψη ή τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε το βάρος σας σε υγιές εύρος αλλά και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, δίνοντας έμφαση σε φρούτα και λαχανικά, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά τρόφιμα.

Η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο, για αυτό είναι σημαντικό να στραφείτε στην γυμναστική. Οι συχνές προπονήσεις που ενεργοποιούν τους μυς σας και τους κάνουν να δουλεύουν σκληρά βελτιώνει την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν ινσουλίνη και να απορροφούν γλυκόζη.

Εξίσου σημαντικό είναι να αποφύγετε το κάπνισμα εντελώς και να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: Vita.gr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024