Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέσα η Αμινί, εκτός ο Μασκ για το βραβείο Ζαχάρωφ 2023 - Ποιοι είναι οι φιναλίστ

Μέσα η Αμινί, εκτός ο Μασκ για το βραβείο Ζαχάρωφ 2023 – Ποιοι είναι οι φιναλίστ

Μέσα στους υποψηφίους ήταν γνωστοί ακτιβιστές αλλά και ο αμφιλεγόμενος Ίλον Μασκ

Τους φιναλίστ για το βραβείο Ζαχάρωφ 2023 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξαν με ψηφοφορία σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου οι ευρωβουλευτές στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης με ευρωβουλευτές της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ποιοι επιλέχθηκαν

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές επέλεξαν τη Μαχσά Αμινί και το Κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν, τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα -Βίλμα Νούνιες και Ρολάντο Χοσέ Άλβαρες Λάγος- και τις γυναίκες που αγωνίζονται για δωρεάν, ασφαλή και νόμιμη άμβλωση, που είναι η Πολωνέζα Γιουστίνα Βιντρίνσκα, η Μορένα Ερέρα από το Ελ Σαλβαδόρ και η Αμερικανίδα Κολίν ΜακΝίκολ.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι ήταν επίσης ο Ίλον Μασκ,«ο φιλοευρωπαϊκός λαός της Γεωργίας» και ο Νίνο Λομτζάρια, η ακτιβίστρια για το κλίμα Βανέσα Νακάτε από την Ουγκάντα και τρεις Αφγανοί ακτιβιστές εκπαίδευσης.

Επόμενα βήματα

Η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από την πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα και τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, θα επιλέξει τον νικητή του βραβείου την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου. Το βραβείο θα απονεμηθεί στα πλαίσια τελετής στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 13 Δεκεμβρίου.

Ιστορικό

Το ετήσιο Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε άτομα και οργανισμούς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες από το 1988. Ονομάζεται προς τιμή του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάρωφ και έχει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. Το 2022, οι νικητής ήταν ο γενναίος λαός της Ουκρανίας, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρο της χώρας, τους εκλεγμένους ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024