Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Neuralink: O Έλον Μασκ ζητά εθελοντές για τσιπ στον εγκέφαλο

Neuralink: O Έλον Μασκ ζητά εθελοντές για τσιπ στον εγκέφαλο

To πειραματικό εμφύτευμα ίσως επιτρέψει σε παράλυτους ασθενείς να χειρίζονται υπολογιστή με τη σκέψη.

Εταιρεία του Έλον Μασκ που αναπτύσσει ηλεκτρονικά εμφυτεύματα για τον εγκέφαλο ανακοίνωσε ότι έλαβε πράσινο φως για την εγγραφή εθελοντών με παράλυση στην πρώτη κλινική δοκιμή.

Η μελέτη της καλιφορνέζικης Neuralink αφορά ασθενείς με κινητικά προβλήματα λόγω βλάβης στη σπονδυλική στήριξη ή μυατροφικής πλάγιας σκλήρυνσης, ανέφερε την Tρίτη η εταιρεία, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Ρομπότ που σχεδίασε η ίδια η Neuralink θα εμφυτεύσει στους εγκεφάλους των ασθενών ένα τσιπ που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη, μια τεχνολογία που ονομάζεται «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ή BCI.

Η μελέτη αναμένεται να διαρκέσει γύρω στα έξι χρόνια και αντιστοιχεί μόνο στην πρώτη φάση των δοκιμών που απαιτούνται για έγκριση.

Ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, επισήμαναν ειδικοί που μίλησαν στο Reuters, μπορεί περάσει ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το τσιπ άδεια κυκλοφορίας.

Στην κούρσα για τη νέα γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται η αμερικανική Synchron

Ο Μασκ έχει πάντως μεγάλες φιλοδοξίες για την τεχνολογία, η οποία όπως έχει υποστηρίξει θα αντιμετωπίζει παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Μέχρι στιγμής το εμφύτευμα έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα (Neuralink)

Επιφυλάξεις

Το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε φέτος ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε αρνηθεί το 2022 να δώσει άδεια για κλινικές δοκιμές, επικαλούμενη ανησυχία για θέματα ασφάλειας.

Την ίδια περίπου περίοδο οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα κατά της εταιρείας για κακομεταχείριση των πειραματοζώων της, έπειτα από δεκάδες θανάτους πιθήκων, χοίρων και προβάτων.

Η Neuralink τελικά έλαβε τον Μάιο το πράσινο φως της FDA, έπειτα από διαπραγματεύσεις για μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων κάτω από τα 10 άτομα που ήταν αρχικός στόχος της εταιρείας. Την Τρίτη η εταιρεία του Μασκ ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση και από ανεξάρτητο επόπτη.

Για την ώρα, στην κούρσα για τη νέα γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται η αμερικανική Synchron, στην οποία έχουν επενδύσει δύο άλλοι δισεκατομμυριούχοι, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος.

Η Synchron έχει ήδη δοκιμάσει σε ανθρώπους την πειραματική συσκευή Synchron Switch, σχεδιασμένη να διαβάζει και να ερμηνεύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Και σε αυτή την περίπτωση το εμφύτευμα προορίζεται για ασθενείς με παράλυση ώστε να μπορούν να ελέγχουν με τη σκέψη ηλεκτρονικές συσκευές.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024