Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Κατηγορούν τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ως πράκτορα της κυβέρνησης της Αιγύπτου

ΗΠΑ: Κατηγορούν τον Ρόμπερτ Μενέντεζ ως πράκτορα της κυβέρνησης της Αιγύπτου

Επιρρίπτουν στον γερουσιαστή κατηγορίες περί κατασκοπίας το διάστημα 2018-2022

Νέες κατηγορίες προσάπτουν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης στον γερουσιαστή   Ρόμπερτ Μενέντεζ για συνωμοσία ενεργώντας ως ξένος πράκτορας για λογαριασμό της Αιγύπτου.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε σήμερα Πέμπτη (12/10) από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς του Μανχάταν, η συνωμοσία έλαβε χώρα από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2022.  Στο «κάδρο» βρίκσονται οι Ρόμπερτ Μενέντεζ, Ναντίν Μενέντεζ, καθώς και ένας τρίτος κατηγορούμενος ονόματι Γουέιλ Χάνα.

Οι εν λόγω αναφορές, γνωστοποιήθηκαν στο προσωπικό της Γερουσίας και τον δικηγόρο του Μενέντεζ, αλλά δεν απαντήθηκαν αμέσως.

Λέτε ότι λάμβανε μέτρα για να βοηθήσει κρυφά Αιγύπτιους αξιωματούχους

Στο κατηγορητήριο αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι, όταν ο Μενέντεζ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έλαβε σημαντικό αριθμό μέτρων για να βοηθήσει κρυφά Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Αυτό περιελάμβανε τη σύνταξη μιας επιστολής σε συναδέλφους γερουσιαστές που τους ενθάρρυνε να άρουν την δέσμευση για βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.

Κατηγορήθηκε επίσης ότι διαβίβασε πληροφορίες σχετικά με υπαλλήλους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο και ότι μετέδωσε μη δημόσιες πληροφορίες σε Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια.

Ο 69χρονος Μενέντεζ επέμεινε ότι δεν έκανε τίποτα ασυνήθιστο για να βοηθήσει την Αίγυπτο και ότι οι εισαγγελείς είχαν παρεξηγήσει το έργο ενός γερουσιαστή που εμπλέκεται σε εξωτερικές υποθέσεις.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο

Ελεύθερος για τις κατηγορίες περί δωροδοκίας

Η νέα κατηγορία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις κατηγορίες για δωροδοκία σε μετρητά, ράβδους χρυσού και ένα πολυτελές αυτοκίνητο από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ οι οποίοι επεδίωκαν να βάλουν τον γερουσιαστή να επηρεάσει τις εξωτερικές υποθέσεις. Θυμίζεται ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δήλωσαν αθώοι και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

«Προσπαθούν να με φιμώσουν, τους χαλάω τα σχέδια»

«Eπί χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψιν προσπαθήσει να σιγήσουν τη φωνή μου να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από την ώρα που διέρρευσε η έρευνα, πριν από περίπου ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμισης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα ανομίας, που όμως δεν υπάρχει» είχε τονίσει ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που μαζί με τη σύζυγό του κατηγορήθηκαν για αδικήματα δωροδοκίας σε σχέση με τις επαφές τους με τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ.

«Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής. Έχουν παραποιήσει την κανονική εργασία που κάνει ένα γραφείο Γερουσιαστή. Και σαν μην έφτανε αυτό, ανικανοποίητοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, επιτέθηκαν και στη σύζυγό μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε» είχε πει ο Μενέντεζ.

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει Γερουσιαστής των ΗΠΑ και να υπηρετεί την πατρίδα με τιμή. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους».

«Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω στις υπάρχουσες δυνάμεις έτσι ώστε και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ να μπορέσουν να δουν μέσα από τα ψεύδη και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος. Εργάστηκα καθημερινά για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους παλεύοντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, την ανανέωση των υποδομών και τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες του Νιου Τζέρσεϊ».

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση

Θυμίζεταιο ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε δηλώσει αθώος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις εις βάρος του κατηγορίες για δωροληψία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ.

Αποφασίστηκε Μενέντεζ να αφεθεί ελεύθερος με προσωπική εγγύηση 100 χιλιάδων δολαρίων. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο γερουσιαστής έπρεπ να παραδώσει το προσωπικό του διαβατήριο και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, ωστόσο θα μπορούσε να διατηρήσει το κρατικό διαβατήριο που διαθέτει για περιορισμένα ταξίδια εκτός ΗΠΑ για κυβερνητικές υποθέσεις.

Το δικαστήριο διέταξε ο Μενέντεζ να μην έχει καμία επαφή με τους με τους συγκατηγορούμενους του, εκτός από τη σύζυγό του. Ο ίδιος μπορεί επίσης να έχει επαφή με υπαλλήλους της Γερουσίας που γνωρίζουν τα γεγονότα της υπόθεσης εκτός της παρουσίας δικηγόρων.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024