Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπομπ Μενέντεζ: Αποχωρεί από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μετά τις κατηγορίες

Μπομπ Μενέντεζ: Αποχωρεί από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μετά τις κατηγορίες

To ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ (Μομπ) Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σούμερ ανέφερε ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη. Πρόσθεσε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συνεδρίου των Δημοκρατικών, ένα μέλος τους που βρίσκεται σε ηγετική θέση ή καταλαμβάνει θέση προέδρου σε κάποια επιτροπή πρέπει να παραιτηθεί εάν κατηγορηθεί για κακούργημα. Εφόσον κριθεί αθώος ή αν οι κατηγορίες πέσουν σε χαμηλότερη κατηγορία από το κακούργημα τότε το συγκεκριμένο πρόσωπο αποκαθίσταται στη θέση του.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Τη θέση του Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως αναφέρει το The Hill, αναμένεται να πάρει ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ως πιο παλαιός των Δημοκρατικών. Ο Κάρντιν είχε ανακοινώσει τον Μάιο πως θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος της θητείας του το 2025.

Άλλο πρόσωπο που ίσως πάρει τη θέση του Μενέντεζ είναι η Τζιάν Σαχίν, που θεωρείται η τρίτη στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Το 2015 όταν οι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει ξανά έρευνα για τον Μενέντεζ, ο Κάρντιν τον είχε αντικαταστήσει στην επιτροπή.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής κατηγορήθηκε για αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια. Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, Nadine Arslanian, κατηγορήθηκαν για αδικήματα δωροδοκίας «σε σχέση με τη διεφθαρμένη σχέση τους με τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ».

Συγκεκριμένα αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες:  συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης και  συνωμοσία για εκβίαση. Το κατηγορητήριο των 39 σελίδων υποστηρίζει ότι από το 2018, ο Μενέντεζ και η σύζυγός του δέχτηκαν δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την εξουσία και την επιρροή του γερουσιαστή ως γερουσιαστής των ΗΠΑ για να εμπλουτίσουν και να προστατεύσουν τους τρεις επιχειρηματίες — τον Wael Hana, τον Jose Uribe και Fred Daibes — και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Οι δωροδοκίες φέρεται να περιελάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για στεγαστικό δάνειο, αποζημίωση για «χαμηλή ή καθόλου δουλειά», ένα πολυτελές όχημα και «άλλα πράγματα αξίας».

Τι φέρεται να περιλάμβαναν οι δωροδοκίες

Οι δωροδοκίες φέρεται να περιελάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για στεγαστικό δάνειο, αποζημίωση για «χαμηλή ή καθόλου δουλειά», ένα πολυτελές όχημα και «άλλα πράγματα αξίας».

Μενέντεζ: «Έχουν κατ’ επανάληψιν προσπαθήσει να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο»

«Eπί χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψιν προσπαθήσει να σιγήσουν τη φωνή μου να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από την ώρα που διέρρευσε η έρευνα, πριν από περίπου ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία δυσφήμισης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα ανομίας, που όμως δεν υπάρχει», τονίζει στην πρώτη του αντίδραση ο Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Η υπερβολή των εισαγγελέων είναι προφανής. Έχουν παραποιήσει την κανονική εργασία που κάνει ένα γραφείο Γερουσιαστή. Και σαν μην έφτανε αυτό, ανικανοποίητοι από τους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, επιτέθηκαν και στη σύζυγό μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει Γερουσιαστής των ΗΠΑ και να υπηρετεί την πατρίδα με τιμή. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους», προσθέτει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Μπομπ Μενέντεζ

«Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω στις υπάρχουσες δυνάμεις έτσι ώστε και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ να μπορέσουν να δουν μέσα από τα ψεύδη και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος. Εργάστηκα καθημερινά για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους παλεύοντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, την ανανέωση των υποδομών και τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες του Νιου Τζέρσεϊ», αναφέρει ακόμα.

Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς και δεν θα αποσπάσω την προσοχή μου από αβάσιμους ισχυρισμούς. Από τους υποστηρικτές μου, τους φίλους μου και την ευρύτερη κοινότητα, σας ζητώ να θυμηθείτε τις άλλες φορές που οι εισαγγελείς έκαναν λάθος και να επιφυλαχτείτε για την κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί επιτυχώς μόλις παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσεϊ θα διαπιστώσουν αυτό ακριβώς», καταλήγει.

Τρίτη φορά που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Μενέντεζ ερευνάται από τη Δικαιοσύνη αλλά δεν έχει καταδικαστεί καμία. Οι εισαγγελείς του Νιου Τζέρσεϊ είχαν αποσύρει κατηγορίες τον Ιανουάριο του 2018 για μία υπόθεση επίσης δωροδοκίας του 2015.

Τότε αναφερόταν ότι ο Μενέντεζ χρησιμοποίησε το γραφείο του για να ωφελήσει έναν οφθαλμίατρο στη Φλόριντα με αντάλλαγμα σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια σε δώρα και συνεισφορές εκστρατείας. Ο Μενέντεζ υπερασπίστηκε επανειλημμένα τον εαυτό του και είπε ότι δεν έκανε τίποτα κακό.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε πολιτικές της χώρας του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αντιμετώπισε 14 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ για δωροδοκία.

Ο Μενέντεζ απαλλάχθηκε αργότερα από τις ποινικές κατηγορίες τρία χρόνια αργότερα, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να απορρίψει το κατηγορητήριο του 2015.

Επίσης είχε ερευνηθεί το 2006.

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024