Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπομπ Μενέντεζ: Έργα και ημέρες ενός πανίσχυρου, πλην υπόδικου γερουσιαστή

Μπομπ Μενέντεζ: Έργα και ημέρες ενός πανίσχυρου, πλην υπόδικου γερουσιαστή

Το κατηγορητήριο των 39 σελίδων του επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, είναι βαρύ, αλλά το ίδιο και το βιογραφικό του.  

Οι τελευταίες εξελίξεις για το ζεύγος Μενέντεζ έχουν απασχολήσει τα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά είναι σίγουρα κάτι που παρακολουθεί σίγουρα με προσοχή η Αθήνα.

Ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσει, Μπομπ Μπενέντεζ κατηγορείται ότι από το 2018, εκείνος και η σύζυγός του δέχτηκαν δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την εξουσία και την επιρροή του γερουσιαστή ως γερουσιαστής των ΗΠΑ για προστατεύσει τρεις επιχειρηματίες και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Η έκβαση της υπόθεσης θα πάρει χρόνο για να την μάθουμε.

Ωστόσο, είναι η δεύτερη φορά που ο βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ κατηγορείται. Στο παρελθόν είχε καταδικάσει τις κατηγορίες διαφθοράς για υποτιθέμενη δωροδοκία με κρεμασμένους ενόρκους το 2018.

Εκείνη την εποχή, οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Μενέντεζ χρησιμοποίησε το γραφείο του για να ωφελήσει έναν οφθαλμίατρο στη Φλόριντα με αντάλλαγμα σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια σε δώρα και συνεισφορές εκστρατείας. Ο Μενέντεζ υπερασπίστηκε επανειλημμένα τον εαυτό του και είπε ότι δεν έκανε τίποτα κακό.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε πολιτικές της χώρας του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αντιμετώπισε 14 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ για δωροδοκία.

Ο Menendez απαλλάχθηκε αργότερα από τις ποινικές κατηγορίες τρία χρόνια αργότερα, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να απορρίψει το κατηγορητήριο του 2015.

Το βάπτισμα του πυρός στη Γερουσία

Πέραν όμως του ποινικού μητρώου που κινδυνεύει να χτίσει ο γερουσιαστής, ο ίδιος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές της χώρας του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1954, στην Νέα Υόρκη, από Κουβανούς γονείς μετανάστες. Μεγάλωσε στην Γιούνιον Σίτι στο Νιου Τζέρσεϊ.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Πήτερς του Τζέρσεϊ Σίτι, λαμβάνοντας πτυχίο το 1975 και στη συνέχει πήρε πτυχίο νομικής το 1979 από το Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς. Την επόμενη χρονιά έγινε δεκτός στην Δικηγορική Ένωση.

Εκλέχτηκε γερουσιαστής για πρώτη φορά το 1991.

Εισβολή στο Καπιτώλιο

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Μενέντεζ συμμετείχε στη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές, όταν οι υποστηρικτές του Τραμπ επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Εκκενώθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, μαζί με άλλους γερουσιαστές.

Χαρακτήρισε την επίθεση «αναρχία» και «μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία μας». Ο Μενέντεζ κατηγόρησε τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους που υποστήριξαν τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Τραμπ για νοθεία των ψηφοφόρων για υποκίνηση της επίθεσης. Ζήτησε επίσης να διεξαχθεί έρευνα για την υπεροχή των ρατσιστών στον στρατό.

Ο γερουσιαστής μιλά στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Newark, New Jersey, 1 Απριλίου 2015. (REUTERS/Εντουάρντο Μουνόζ)

Οι θέσεις του σε κομβικά κοινωνικά θέματα

Στο μεταναστευτικό ο ισχυρός γερουσιαστής στάθηκε ενάντια στη θέση να αρνείται το νομικό καθεστώς σε παράνομους μετανάστες που καταδικάστηκαν για ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα κατά παιδιών και εγκλήματα που σχετίζονται με την παράνομη αγορά ή πώληση πυροβόλων όπλων.

Το 2006 ήταν ανάμεσα στους γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ του νόμου για την κατασκευή του φράχτη 1.100 χλμ στα σύνορα με το Μεξικό.

Στο Pride του 2019 στο Νιου Τζέρσει είχε δηλώσει:

«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, αγωνίστηκα για να διασφαλίσω ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων προστατεύονται και προάγονται και ότι η συνεισφορά τους αναγνωρίζεται και γιορτάζεται. Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ επιτίθεται στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και απειλεί να ανακόψει την πρόοδο, θα συνεχίσω να εργάζομαι δίπλα-δίπλα με τους ΛΟΑΤΚΙ ηγέτες για να διασφαλίσω ότι όλοι αντιμετωπίζονται ίση και με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Εξωτερική πολιτική: Ένα γεράκι

Οι θέσεις του Δημοκρατικού γερουσιαστή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σίγουρα δεν βρίσκουν πολλούς σύμφωνους στο στρατόπεδο των μη παρεμβατικών.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Μενέντεζ καταψήφισε το ψήφισμα του Μπέρνι Σάντερς και του Κρις Μέρφι που θα έδινε τέλος στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Μενέντεζ αντιτάχθηκε στην προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία και το Αφγανιστάν από τον Τραμπ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην επιστολή εννέα άλλων γερουσιαστών που συνυπέγραψε τονιζόταν ότι στόχος του Ασάνζ ήταν «να υπονομεύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες παγκοσμίως».

Το 2018, ο Μενέντεζ προέτρεψε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Ισημερινό για την απόσυρση του ασύλου του για τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Το 2009 είχε τραβήξει το αυτί του προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, διότι επισκέφθηκε την Κούβα. «Δεν μπορείτε να αξιώνετε το δικαίωμα των Ε/κ στην κατοχή περιουσίας και να το αρνείστε στην Κούβα» είχε σημειώσει στην επιστολή του.

«Δεν μπορείτε να διαφωνείτε με τη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και να παραβλέπετε τον κρατικό μηχανισμό ασφαλείας, που καταπιέζει τον κουβανικό λαό».

Στον πόλεμο της Ουκρανίας-Ρωσίας, ο γερουσιαστής ήταν από τους πρώτους που κίνησαν διαδικασίες για αποστολή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Κόκκινο πανί για Άγκυρα

Όπως έχουμε σημειώσει στο in.gr. από αρκετές απόψεις ο γερουσιαστής από την Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ είναι, ως επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, έχει τοποθετηθεί υπέρ των θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Για την ακρίβεια είναι το μέλος του Κογκρέσου με την πιο συστηματική τοποθέτηση κατά των θέσεων της Τουρκίας. Έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη την τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, έχει πάρει θέση κατά της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, έχει μιλήσει με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο για τον Ερντογάν και έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα μπλοκάρει την πώληση των F-16 που η Τουρκία διεκδικεί επίμονα ως μερικό αντιστάθμισμα για τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπομπ Μενέντεζ, Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα 26 Αυγούστου 2021.

Σίγουρα ο πανίσχυρος επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί ίσως τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Το 2019 εναντιώθηκε στην τουρκική εισβολή στα κουρδικά εδάφη  στη Συρία.

Μια ματιά στις τουρκικές εφημερίδες θα δείξει ουκ ολίγα άρθρα όπου ο Μενέντεζ αντιμετωπίζεται ως ο κατεξοχήν πολιτικός που τοποθετείται απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα και υπερασπίζεται τα συμφέροντα χωρών όπως η Ελλάδα και η Αρμενία, μην παραλείποντας να σημειώσουν ότι η νυν σύζυγός του είναι αρμενικής καταγωγής. Ουσιαστικά για τα τουρκικά ΜΜΕ είναι ο πολιτικός που εκπροσωπεί στις ΗΠΑ το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι.

Το καλοκαίρι του 2023, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της παράδοσης των F-16 και τόνισε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο Κορλεόνε από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Τον Ιούλιο  δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του.

Ο Μενέντεζ ανέφερε επίσης την ανησυχία του για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, ρωτώντας: «Πώς λειτουργεί για εμάς το να έχουμε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ να είναι εμπόλεμος απέναντι στον άλλο και κάποιος να του πουλάει F-16;».

Υπέρ της Ελλάδας στην υπόθεση Μπελέρη

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δεν παρέλειψε μάλιστα να παρέμβει και στην υπόθεση του φυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του «προβληματική».

«Αντιλαμβάνομαι  πως οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δικαστηρίων, είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας δημοκρατίας αλλά προβληματίζομαι για τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την Αλβανική Αστυνομία, τον Διονύση Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές» είχε πει στην στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Ενώ περιμένουμε όλα τα στοιχεία να έρθουν στο φως, η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Τι κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε αν οι αλβανικές αρχές παραβιάζουν την έννομη τάξη και ποια είναι η επόμενη κίνηση μας;».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024