Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Womenomics

Womenomics

Τα Womenomics δέκα χρόνια μετά το ιαπωνικό πείραμα εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες. Ανάμεσά τους και η δική μας.

Το 2013 ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ανακοίνωσε μια νέα πολιτική με την ονομασία Womenomics. Στόχος ήταν να βοηθήσει τις γυναίκες να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της χώρας του και να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. Τα Womenomics δέκα χρόνια μετά το ιαπωνικό πείραμα εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες. Ανάμεσά τους και η δική μας.

Εδώ ας κάνουμε μία παρένθεση για να συγχαρούμε τη σουηδική ακαδημία των βραβείων Νομπέλ που τα μέλη της επιτροπής της επέλεξαν την Κλόντια Γκόλντιν για το φετινό Νομπέλ στις οικονομικές επιστήμες. Η δρ Γκόλντιν κρίθηκε άξια βράβευσης καθώς η πολυετής έρευνά της για την ανισότητα στις αμοιβές εργασίας επαληθεύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Η δρ Γκόλντιν μελέτησε δείκτες, ποσοστά και αριθμούς φτάνοντας 200 χρόνια προς τα πίσω για να περιγράψει τις αποδοχές και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες συμπεραίνοντας ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αγορά εργασίας και, όταν εργάζονται, κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες.

«Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ντετέκτιβ», λέει στην πρώτη της τηλεφωνική συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της, μιλώντας για την έρευνά της: «Ενας ντετέκτιβ πιστεύει πάντα ότι υπάρχει τρόπος να βρεθεί η απάντηση. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έκανα πάντα την έρευνα».

Η δρ Γκόλντιν μελέτησε δείκτες, ποσοστά και αριθμούς φτάνοντας 200 χρόνια προς τα πίσω για να περιγράψει τις αποδοχές και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας

Κλείνει η παρένθεση για να περάσουμε στη στατιστική αποτίμηση των ελληνικών Womenomics. Σύμφωνα με τo Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων τα στοιχεία του 2022 δείχνουν ότι η διαφορά στην οικονομική ισχύ ανδρών και γυναικών είναι 18,5%. Ενώ στην εργασία με πλήρη απασχόληση οι γυναίκες καλύπτουν το 30% των θέσεων και οι άνδρες φτάνουν το 50%.

Η δρ Γκόλντιν το έθεσε κομψά: «Βλέπουμε ένα υπόλειμμα της Ιστορίας γύρω μας. Δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε ισότητα των φύλων μέχρι να έχουμε επίσης ισότητα των ζευγαριών. Ενώ έχει υπάρξει μνημειώδης προοδευτική αλλαγή ακόμη οι γυναίκες κάνουν περισσότερη δουλειά στο σπίτι».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024