Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλύτερη προσοχή με τις τράπεζες

Μεγαλύτερη προσοχή με τις τράπεζες

Τις προηγούμενες εβδομάδες πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών.

Επεφτε πολλές συνεχόμενες μέρες αγνοώντας αναβαθμίσεις και πολιτική σταθερότητα και πάνω που ξεκίνησε ένας ακόμα πόλεμος στον περίγυρό μας, που προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό Χρηματιστήριο όχι απλώς ανέβηκε, αλλά έπιασε «ταβάνι».

Αρκούσε για το τελευταίο μια πληροφορία ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν δικαιώματα στην απόκτηση των ποσοστών που έχει βγάλει προς πώληση το κράτος στις ελληνικές τράπεζες.

Δεν είναι ωραία εικόνα Χρηματιστηρίου αυτή που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα. Σε καμία περίπτωση όσα συμβαίνουν δεν βοηθούν να αυξηθεί η πίστη των ελλήνων επενδυτών σε αυτό, ειδικά τώρα που βάσει και των στοιχείων των καταθέσεων, φαίνεται να έχουν αρκετό ρευστό στο πλάι.

Αυτό που προηγήθηκε τον Σεπτέμβριο θύμισε άλλες – όχι καλές – εποχές. Ηταν ο πλέον πτωτικός μήνας από το καλοκαίρι του 2022, όταν οι φόβοι για πρόωρες εκλογές είχαν βυθίσει το ελληνικό Χρηματιστήριο έως την περιοχή των 790 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ενώ η αγορά απώλεσε σχεδόν όλα τα κέρδη από τον αέρα της θριαμβευτικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές, αυτές της 21ης Μαΐου.

Και είναι ασφαλώς εντυπωσιακό ότι η αλλαγή του σκηνικού στο ελληνικό Χρηματιστήριο με τον καταιγισμό πωλήσεων και την απώλεια κερδών τεσσάρων μηνών, ήρθε σε έναν μήνα με δύο αναβαθμίσεις από οίκους όπως οι DBRS και Moody’s.

Τον μήνα που η Ελλάδα πήρε επενδυτική βαθμίδα από την (αναγνωρισμένη) DBRS και κέρδισε δύο… πίστες βελτίωσης από την (αυστηρή) Moody’s, το ελληνικό Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 7,86% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Οι «ειδικοί» βγήκαν και είπαν ότι ήταν προεξοφλημένες εξελίξεις όλα όσα προηγήθηκαν. Και εντάξει οι αναβαθμίσεις, αλλά είχε κάποιος προβλέψει και το εκλογικό αποτέλεσμα;

Κάποιοι είχαν σκοπό την πτώση της μετοχής των τραπεζών της Εθνικής Τράπεζας, προσβλέποντας σε επαναγορά της με χαμηλότερη τιμή όταν θα έβγαζε προς πώληση το ΤΧΣ το 20%, από το 40%, που κατέχει

Και φτάσαμε στην 10η Οκτωβρίου και ξαφνικά η ελληνική χρηματαγορά απογειώθηκε. Εκλεισε σε μια συνεδρίαση με άνοδο 4,19%! Και φανερώθηκε για μια ακόμα φορά πόσο ρηχή είναι. Αρκούσε μια πληροφορία, για να ανακοπεί το πτωτικό κερδοσκοπικό ράλι και να αρχίσει ανοδική ευφορία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν οι πολλοί πίστευαν ότι χάλασαν την ανοδική τάση το κλίμα στις διεθνείς αγορές και η ζημιά από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, πολλοί επενδυτές, ιδιαίτερα ξένοι αλλά και εγχώριοι, προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών, κυρίως της Εθνικής Τράπεζας.

Κύρια επιδίωξή τους η πτώση της μετοχής, προσβλέποντας σε επαναγορά της με χαμηλότερη τιμή όταν θα έβγαζε προς πώληση το ΤΧΣ το 20%, από το 40%, που κατέχει (για λογαριασμό όλων μας) στην τράπεζα. Μαζί παρασύρθηκε όλο το Χρηματιστήριο.

Τι άλλαξε την Τρίτη; Απλά κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Εθνικής και αργότερα και της Alpha Bank και της Πειραιώς, που θα βγουν προς πώληση μικρότερα ποσοστά, θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία. Αρα πλέον το συμφερότερο δεν ήταν να περιμένουν «εκτός» οι επενδυτές, αλλά να έχουν εγκαίρως τοποθετηθεί «εντός» της αγοράς.

Δεν ξέρω ποιος (δεν) σκέφτηκε εγκαίρως τι έγινε ή τι δεν έπρεπε να γίνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν, συνήθως, σε μια ώριμη χρηματιστηριακή αγορά που λειτουργεί σε μια οικονομία που μόλις επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα. Ειδικά στην περίπτωση των τραπεζών που τις έχουμε πληρώσει με πάνω από 50 δισ. (χωρίς η αλήθεια είναι η βασική ευθύνη να βαραίνει τις ίδιες) και θα πάρουμε πίσω μόλις περίπου 3 δισ., θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή…

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024