Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με αβεβαιότητα και πόνο οι περισσότεροι ρευματοπαθείς

Με αβεβαιότητα και πόνο οι περισσότεροι ρευματοπαθείς

Από τις πιο συχνές και δαπανηρές ασθένειες οι ρευματικές παθήσεις, διεθνώς

Κεντρικά κτίρια της Αθήνας και του Πειραιά, θα φωταγωγηθούν αύριο με μπλε φως από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα  (ΕΛΕΑΝΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι από τις πιο διαδεδομένες και  δαπανηρές ασθένειες που προκαλούν αναπηρία, αλλά αυτό δυστυχώς, δεν είναι γνωστό. Επηρεάζουν  τις ζωές περισσότερων από 120 εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας τα άτομα με ρευματικά νοσήματα αγγίζουν το 20-25%  του γενικού πληθυσμού. Ενώ η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί σημαντικό θέμα διεθνούς συζήτησης, οι ρευματικές παθήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες και αδιάγνωστες  σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη σοβαρότητα και τον επιπολασμό τους.

Θεραπείες και αποκατάσταση χρειάζονται πολύ χρόνο και ενέργεια και οδηγούν τον ασθενή σε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του

Χρόνιος πόνος, παρενέργειες φαρμάκων, φόβος και κόπωση επηρεάζουν τη ζωή των ασθενών

Βασικός στόχος του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας είναι η παροχή περισσότερων πληροφοριών  και η ανάδειξη των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένα άτομο με ρευματικά νοσήματα  από την περίοδο που είναι παιδί με ρευματικό νόσημα μέχρι και το τέλος της ζωής του ως ενήλικας, σε όλες τις πτυχές της ζωής, όπως στην ανάπτυξη, στην εργασία, στην φροντίδα για τους άλλους ή στο να μεγαλώνει. Θέλει επίσης να τονίσει τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας, όπως των ρευματολόγων (τόσο των παιδιατρικών, όσο και των ενηλίκων), των γιατρών της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας αλλά και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τα ρευματικά νοσήματα στη δια βίου αντιμετώπιση της νόσου.

Η ΕΛΕΑΝΑ

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει στοχευμένες θεραπείες για τις περισσότερες από τις ρευματικές παθήσεις. Η διάγνωση συχνά καθυστερεί και η θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνεται για πολλά χρόνια, έως και δια βίου. Αυτό σημαίνει τακτικούς ελέγχους από τον ρευματολόγο και τη σχετική ομάδα, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παραμονή στο νοσοκομείο ή χειρουργική επέμβαση, που ακολουθείται από αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία και όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο, ενέργεια και οδηγούν σε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του ατόμου» αναφέρει η Πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ Αθανασία Παππά.

«Το αποτέλεσμα είναι, οι ρευματικές παθήσεις να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής πασχόντων. Χωρίς κατάλληλη πρόσβαση στη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα άτομα με ρευματικά νοσήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια στην εκπαίδευση, την επαγγελματική ζωή, τις σχέσεις και τη δημιουργία οικογένειας, κοινωνικής ζωής και στις καθημερινές δραστηριότητες. Όλα αυτά συνοδεύονται από χρόνιο πόνο, παρενέργειες φαρμάκων, φόβο, μοναξιά, κατάθλιψη και κόπωση που επηρεάζουν τη ζωή όχι μόνο του ατόμου με ρευματικό νόσημα  αλλά και των μελών της οικογένειας και των φροντιστών» καταλήγει η κ. Παππά.

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024