Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντόλι Πάρτον: Πώς και γιατί «οικοδόμησε» την ξεχωριστή της εμφάνιση

Ντόλι Πάρτον: Πώς και γιατί «οικοδόμησε» την ξεχωριστή της εμφάνιση

Στις 17 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το 49ο άλμπουμ της, με τίτλο «Rockstar», ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο για το στυλ της

Είναι ένας θρύλος της κάντρι μουσικής η Ντόλι Πάρτον. Σήμα κατατεθέν της συνολικής της καλλιτεχνικής υπόστασης έχει αποτελέσει και η μοναδική της εμφάνιση.

Είναι πολύ εύκολο να της βάλουμε την οποιαδήποτε ταμπελίτσα, πχ «cult», ή να την κρίνουμε με τα δικά μας δεδομένα περί γούστου, ωστόσο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τις μη αναμενόμενες και αντισυμβατικές της επιλογές ως προς το κομμάτι της μόδας.

Γιατί ντύνεται έτσι; Γιατί έχει διαμορφώσει έτσι το προσωπικό της στυλ; Τι αντίκτυπο είχε αυτό στην καριέρα της; Τι σημαίνουν οι ξεχωριστές επιλογές της; Ποιο είναι το ψυχολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο της συνολικής της στάσης;

Στα 77 της χρόνια συνεχίζει να δημιουργεί καλλιτεχνικά

Πατριαρχική απόρριψη και απείθαρχο πνεύμα

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη «Guardian», η Ντόλι Πάρτον ήταν αποκαλυπτική για πολλές πτυχές του εαυτού της και κυρίως για την «ανθεκτικότητά» της στις επικρίσεις που δέχεται κατά καιρούς για την εξωτερική της εμφάνισης.

Στην πραγματικότητα, το να επιλέγει συνειδητά να υπερασπίζεται την αυθεντικότητά της είναι απόρροια της πατριαρχικής καταπίεσης και επίκρισης από πολύ νεαρή ηλικία.

Τόσο ο πατέρας της όσο και ο ιεροκήρυκας παππούς της την κατέκριναν από πολύ μικρή ηλικία για τις ενδυματολογικές της επιλογές και αποφάσισε έτσι πολύ νωρίς ότι θα «καταβάλλει το τίμημα» και θα είναι μοναδική, δεν θα πειθαρχήσει στις επιταγές των άλλων. Παρά τον πόνο που ένιωθε, κάθε φορά που άκουγε τα αρνητικά σχόλια για τη δική της αίσθηση της μόδας, διαμόρφωσε τη δική της ταυτότητα.

Οι επιδράσεις στο στυλ της – Οι ρίζες

Στα 77 της χρόνια πλέον, είναι σε θέση να παραδεχτεί δημοσίως ότι είχε επίγνωση της ευαισθησίας της στα θέματα της επίκρισης, αλλά δεν έκανε πίσω. Μιλώντας ενδελεχώς για τα θέματα της εμφάνισής της υποστήριξε, «Είμαι έτσι για τόσο πολύ καιρό, έχω φορέσει μερικά από τα πιο παράξενα πράγματα –τα μαλλιά μου ήταν πάντα τόσο εκεί «έξω». Εκεί που νομίζεις ότι δείχνεις ωραία, όταν μετά κοιτάζεις πάλι πίσω στο παρελθόν, είναι κάπως “Μα, τι ακριβώς σκεφτόμουν;».

Η ίδια περιέγραψε και μια φιγούρα από την πόλη της που τη σημάδεψε με την ξεχωριστή της εμφάνιση: «Ήταν λαμπερή με κατακόκκινο κραγιόν, κόκκινα μακριά νύχια, πολύ ψηλά τακούνια με μικρά πλαστικά χρυσόψαρα στις σόλες της, κοντές φούστες και μικροσκοπικά τοπ. Απλώς, θεωρούσα ότι ήταν πολύ όμορφη».

Το να επιλέγει συνειδητά να υπερασπίζεται την αυθεντικότητά της είναι απόρροια της πατριαρχικής καταπίεσης και επίκρισης από πολύ νεαρή ηλικία.

Με το γνωστό πολύ δικό της στυλ

Η ανθεκτική της στάση και οι προκαταλήψεις

Μεγαλώνοντας αποφάσισε ότι θα είναι κάπως έτσι, ακόμη κι όταν οι άλλοι θα την επικρίνουν γι’ αυτό, ακόμη κι όταν θα την αποκαλούν «ένα τίποτα, ένα σκουπίδι».

Δεν ήταν μόνο η αντίθεση της οικογένειά της στο τι ήταν η Ντόλι Πάρτον εξωτερικά, αλλά συχνά η διάσημη σταρ ήρθε σε ρήξη και με στελέχη της μουσικής βιομηχανίας από τις δισκογραφικές που της ζητούσαν να αλλάξει το πώς πλασάρονταν εμφανισιακά. Ακριβώς όλα αυτά όμως την έκαναν να μείνει πιστή στην υπόσχεση προς τον εαυτόν της να είναι αυθεντική.

«Ήμουν πάντα αληθινή με τον εαυτόν μου, ακολουθώντας τη συμβουλή της μητέρας μου… Ό,τι κι αν κάνω, είτε πρόκειται για την προσωπικότητά μου είτε το πώς χειρίζομαι τον εαυτόν μου στη δουλειά είτε οτιδήποτε άλλο, εάν το κάνω με τον δικό μου τρόπο, σύμφωνα με όσα καταλαβαίνω και πιστεύω, υπάρχει μια ξεχωριστή δύναμη σε όλο αυτό», λέει η Πάρτον η οποία έχει φτιάξει μια «αυτοκρατορία» αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Μου πήρε, σαφέστατα, χρόνια να εκληφθώ σοβαρά»

Η ίδια παραδέχτηκε στη «Guardian» ότι έχει αντιμετωπίσει προκαταλήψεις για το φύλο της στην καριέρα της, όπου και αρχικά η εξωτερική της εμφάνιση επισκίαζε τα ταλέντα της.

«Μου πήρε, σαφέστατα, χρόνια να εκληφθώ σοβαρά», είπε, ενώ για τον σεξισμό που συνάντησε στον ανδροκρατούμενο χώρο που κινήθηκε, ανέφερε ότι «έβαζε στη θέση του έναν άντρα, όταν αυτό χρειαζόταν». Μιλάμε βεβαίως για μια γυναίκα που έχει γράψει γύρω στα 3.000 τραγούδια κι έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους, μέσα στις έξι δεκαετίες της καριέρας της. Δεν έχει σκοπό να βγει στη σύνταξη και θα δημιουργεί για όσο μπορεί.

Στις 17 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το 49ο άλμπουμ της, με τίτλο «Rockstar», ενώ στις 19 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο της με τίτλο, «Behind the Seams: My Life in Rhinestones», όπου και καταγράφει το στυλ της μέσα στο πέρασμα όλης της καριέρας της.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024