Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κάταλιν Κάρικο και Σούζαν Φράνσια: Το φετινό Νόμπελ Ιατρικής ανέθρεψε μια χρυσή Ολυμπιονίκη

Κάταλιν Κάρικο και Σούζαν Φράνσια: Το φετινό Νόμπελ Ιατρικής ανέθρεψε μια χρυσή Ολυμπιονίκη

Η επιμονή και η αυτοπεποίθηση την οδήγησαν να γίνει κορυφαία επιστήμων στον κόσμο, αλλά και μια καλή μητέρα

Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2023, απονεμήθηκε στους Katalin Kariko και Drew Weissman, καθώς οι ανακαλύψεις τους ήταν κρίσιμες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19 στη διάρκεια της πανδημίας που ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

Ποια είναι όμως αυτή η γυναίκα που η πορεία της ολόκληρη είναι μια ιστορία επιμονής, εργατικότητας και ανθεκτικότητας; Η Κάταλιν Κάρικο αντιμετώπισε πολλές φορές στην καριέρα της, την απογοήτευση.

Η δουλειά της πάνω στα mRNA είτε αγνοούνταν είτε η ίδια η Κάταλιν Κάρικο αντιμετώπιζε, ας πούμε όσο ήταν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, προβλήματα χρηματοδότησης της έρευνάς τη και περιπλανιούνταν από εργαστήριο σε εργαστήριο.

«Ένιωθα επιτυχημένη όταν οι άλλοι με έβλεπαν ως αποτυχημένη, γιατί είχα τον πλήρη έλεγχο αυτού που έκανα»

Μητέρα με Νόμπελ, κόρη Ολυμπιονίκης (Πηγή φωτογραφίας: https://www.facebook.com/susan.francia)

Επιμονή κι ανθεκτικότητα

Παρόλο που έζησε για τέσσερις φορές τον υποβιβασμό, δεν σκέφτηκε, όπως υποστηρίζει η ίδια, να χάσει ποτέ τη συγκέντρωσή της στον στόχο της, την έρευνά της δηλαδή.

Όπως δήλωσε στο CNBC η νικήτρια του Νόμπελ, «Όταν έκανα την έρευνά μου, μπορούσα να δω την υπόσχεση. Το 1989, κανείς δεν πίστευε ότι τα mRNA ήταν χρήσιμα». Για την ίδια, ακόμη και η παραμικρή πρόοδος άξιζε τα ατέλειωτα ξενύχτια.

Η Κάταλιν Κάρικο λέει, «Ένιωθα επιτυχημένη όταν οι άλλοι με έβλεπαν ως αποτυχημένη, γιατί είχα τον πλήρη έλεγχο αυτού που έκανα».

Μαζί με τον σύζυγό της, μόλις της ανακοινώθηκαν τα χαρμόσυνα νέα του Νόμπελ

Τα μυστικά να αναθρέφεις μια χρυσή Ολυμπιονίκη

Αυτές οι ίδιες ποιότητες όμως που την οδήγησαν να γίνει κορυφαία επιστήμων στον κόσμο, είναι ακριβώς οι ίδιες που τη βοήθησαν να γίνει μια καλή μητέρα. Και ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά; Η επιμονή και η αυτοπεποίθηση.

Ποια είναι η κόρη της; Είναι η για δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, Σούζαν Φράνσια. Η οποία επίσης έχει εντυπωσιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Πενσυλβάνια και της Καλιφόρνια.

Όταν ρωτούν την επιστήμονα να εξηγήσει πώς τα κατάφερε με μια τόσο απαιτητική καριέρα όσο και με την ανατροφή ενός παιδιού, εκείνη απαντάει απλά: «Τους λέω μόνο, μην τα βοηθάτε ιδιαίτερα».

Έγινε και γκράφιτι ήδη η διαπρεπής επιστήμων

Μάθημα… ηγεσίας

Αντί να φροντίζει υπερβολικά κανείς τα παιδιά του, μπορεί να τους δείχνει τον δρόμο με το παράδειγμά του. Όπως λέει η Κάρικο, «Το παιδί είναι μέρος της οικογένειας και έχει τις δικές του ευθύνες». Πρόκειται για μια σοβαρή οδηγία ηγεσίας που απηχεί σε κάθε τομέα δραστριοποίησης. Όπως επισημαίνουν άλλωστε και οι γκουρού της διοίκησης, έχει σημασία να δίνεις εσύ ως ηγέτης το παράδειγμα για οτιδήποτε θέλεις να ακολουθήσουν οι άνθρωποι που διοικείς.

Και η κόρη της, η Σούζαν Φράνσια, όσο μεγάλωνε μπορεί να ήταν αθλητικός τύπος ανθρώπου, ωστόσο δεν είχε ξεχωρίσει σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.

Τι μας διαμορφώνει στ’ αλήθεια

Λόγω του ύψους της, έδινε την εντύπωση ότι προοριζόταν για το μπάσκετ, κάτι τελικά που δεν επιβεβαιώθηκε από την ίδια τη ζωή και την πραγματικότητα. Τα σταθερά χαρακτηριστικά της ήταν η θετικότητα και η επιμονή.

Η Ολυμπιονίκης υποστηρίζει από την πλευρά της: «Εσύ παρακολουθείς τους γονείς σου και το πώς συνδέονται μεταξύ τους, το πώς σχετίζονται με τους παππούδες και τους φίλους. Στο σχολείο παρακολουθείς τους δασκάλους το πώς λειτουργούν. Αυτά όλα σε διαμορφώνουν».

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024