Παρασκευή 31 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος εποχής για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος εποχής για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Σε μάστιγα εξελίσσεται η κίνηση των καταναλωτών που αλλάζουν συνεχώς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος

Μεγαλώνει διαρκώς το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών στον τομέα της ενέργειας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει με μία σειρά από μέτρα να βάλει τέλος στην κίνηση των καταναλωτών που αλλάζουν διαρκώς πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος αφήνοντας χρέη στους προηγούμενους.

Συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, είχε δηλώσει στο OT Forum, ότι θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο μέτρων για τους κακοπληρωτές του ενεργειακού τομέα. Ανέφερε δε ότι είναι λιγότεροι από όσους έχουμε στο μυαλό μας, περίπου 50.000.

Παράλληλα, υποστήριξε δε ότι το κλειδί σε όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι να προσωποποιήσουμε τον κάθε λογαριασμό, τονίζοντας ότι υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. λογαριασμοί χωρίς ΑΦΜ.

Έρχεται νέο καθεστώς

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πρόκειται να θέσει σε διαβούλευση τη γνωμοδότηση για τις αλλαγές στο άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας, καθώς τα χρέη που αφήνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και απαιτούνται δραστικά μέτρα.

Κατόπιν τούτου, το υπουργείο σε ανοικτή γραμμή με την ΡΑΑΕΥ και τους παρόχους ενέργειας θα ετοιμάσει ένα νέο καθεστώς στον κλάδο της προμήθειας, το οποίο θα κινηθεί πάνω στο σχέδιο που θα δώσει σε δημόσια διαβούλευση η Αρχή με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Εφόσον πραγματοποιηθούν τα ανωτέρω βήματα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ρυθμιστική αρχή θα συναντηθούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο που θα δώσει την λύση στο πρόβλημα των κακοπληρωτών.

Υπό συζήτηση βρίσκεται το νέο πλαίσιο για τον περιορισμό των κακοπληρωτών στον ενεργειακό τομέα

Αρκετοί είναι εκείνοι που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και μετά αλλάζουν πάροχο.

Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι

Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος του προηγούμενου παρόχου να αιτηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ εντολή αποκοπής ρεύματος σε καταναλωτή που δεν είναι πλέον πελάτης του, αλλά του έχει αφήσει δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς χωρίς να έχει διακανονίσει την αποπληρωμή τους.

Στα πρόσθετα μέτρα είναι και η πρόταση της ΡΑΑΕΥ, για την δημιουργία ενός συστήματος σήμανσης μεταξύ των οφειλετών στο οποίο θα υπάρχει διάκριση των πελατών με χρωματική σήμανση (κόκκινη για τους υπερήμερους και πράσινη για τους καλοπληρωτές ή όσους ρυθμίζουν χρέη).

Ένα άλλο μέτρο που έχουν προτείνει κάποιοι πάροχοι είναι ο ενεργειακός Τειρεσίας, όμως η εφαρμογή του δείχνει να μην είναι καθολικά αποδεκτή από το κλάδο προμήθειας παρα το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αγοράς την στηρίζουν ως μέτρο.

Τέλος, ένα από τα μέτρα που συζητούνται είναι όταν ένας κακοπληρωτής μετακινείται σε νέο πάροχο, να υπάρχει συνεννόηση με τον προηγούμενο προμηθευτή ώστε να μεταφέρονται τα χρέη ή ακόμη και να διακόπτεται η παροχή ρεύματος.

Sports in

Περήφανος για τον Ολυμπιακό ο Ριβάλντο: «Το άξιζε και με το παραπάνω» (pic)

Η ανάρτηση του Ριβάλντο μετά την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 31 Μαϊου 2024