Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Real Estate: Γιατί στον Καναδά μειώθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών

Real Estate: Γιατί στον Καναδά μειώθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών

Οι πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξημένα επιτόκια δεν βοηθούν την αγορά ακινήτων στο μεγαλύτερο μέρος της καναδικής επικράτειας

Μπροστά σε μια νέα κρίση στα ακίνητα βρίσκεται ο Καναδάς, με τις πωλήσεις κατοικιών να κινούνται σε χαμηλούς ρυθμούς σε όλες τις μεγάλες επαρχίες του Καναδά, από τον Μάρτιο του 2023 και μετά, σύμφωνα με την έκθεση RE/MAX 2023 National Condominium Report. Η έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, προβλέπει ότι η επιβράδυνση δεν θα τερματιστεί αυτή τη χρονιά, αλλά θα συνεχιστεί και το 2024 με την ίδια -αν όχι- και μεγαλύτερη ένταση.

Σε αυτό φαίνεται πως συμβάλουν και τα ενοίκια που τραβούν την ανηφόρα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης των επιτοκίων, των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της πληθυσμιακής επέκτασης, συνθέτοντας μια εικόνα η οποία συμπαρασύρει και τον κλάδο των κατασκευών.

Έρχεται η τέλεια καταιγίδα;

Το φαινόμενο δεν ήταν αναμενόμενο μεν, είχε ξεκινήσει ωστόσο να δείχνει τα δόντια του μέσα στο καλοκαίρι όταν η μέση τιμή ενοικίου στον Καναδά έφτασε τον περασμένο μήνα στο επίπεδο ρεκόρ των 2.042 δολαρίων εν μέσω συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων και της πληθυσμιακής επέκτασης, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Rentals.ca και της Urbanation.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των ενοικίων για τον Ιούνιο ήταν 7,5%, κάτω από τη διψήφια αύξηση που παρατηρήθηκε για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και τις αρχές του 2023. Τα ενοίκια αυξήθηκαν επίσης κατά 1,4% από τον Μάιο, σηματοδοτώντας την ταχύτερη μηνιαία αύξηση που καταγράφηκε από τις αρχές της χρονιάς.

Οι τάσεις της αγοράς

Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις κατοικιών φαίνονταν πως θα έχουν μικτή εικόνα σε εθνικό επίπεδο, καθώς η αγορά είδε κάποια δυναμική το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ωστόσο «οι πιο πρόσφατοι αριθμοί για τον πληθωρισμό φαίνεται πως έσβησαν τη φλόγα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Αλεξάντερ, πρόεδρος της RE/MAX Canada. Ταυτόχρονα, το φαινόμενο της εσωτερικής μετακίνησης του πληθυσμού, δημιούργησε μια τάση προς περιοχές όπως η Αλμπέρτα, όπου η τιμή των σπιτιών ήταν πιο προσιτή και το κόστος διαβίωσης χαμηλότερο, προελκύοντας αγοραστές από ακριβότερες επαρχίες. Γεγονός που οδήγησε τη συγκεκριμένη περιοχή να γίνει η πατρίδα 15.786 διαπολιτειακών μεταναστών, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2000.

Όλες οι έρευνες επισήμαναν ότι η οικονομική προσιτότητα παραμένει η κορυφαία ανησυχία για τις αγορές κατοικιών σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι το κόστος μεταφοράς αποδεικνύεται απαγορευτικό για πολλούς υποψήφιους αγοραστές. Ωστόσο καταλήγουν πολλοί σε αυτή την πρακτική μακριά από την προτιμώμενη τοποθεσία τους, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη απόδοση για την επένδυσή τους, παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι πωλήσεις προβλέπεται να ανακάμψουν το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2024, καθώς η ποσοτική σύσφιξη θα χαλαρώσει, αναζωογονώντας εκ νέου τις προθέσεις για αγορά κατοικίας.

Πηγή: OT 

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024