Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η νέα τεχνική ύπνου που διχάζει τα social media - Καλύπτεις το στόμα σου με μονωτική ταινία

Η νέα τεχνική ύπνου που διχάζει τα social media – Καλύπτεις το στόμα σου με μονωτική ταινία

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική για να αποτρέψουν το τρίξιμο των δοντιών, ακόμα και για να καταπολεμήσουν την κακή αναπνοή

Ένα διαφορετικός και (πιθανώς) επικίνδυνος τρόπος ύπνου έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους χρήστες των social media.

Πρόκειται για ένα «κόλπο» που έχει γίνει viral και, σύμφωνα με όσους το έχουν δοκιμάσει, βοηθάει αυτούς που το επιχειρούν προκειμένου να κοιμούνται καλύτερα.

Η τεχνική αυτή λοιπόν περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού κομματιού ταινίας πάνω από στα χείλη κάποιου κατά τη διάρκεια του ύπνου, με στόχο την προώθηση της αναπνοής από τη μύτη και ενδεχομένως την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο.

Το «κόλπο» αυτό έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο των χρηστών των social media, καθώς και -πιο σημαντικά- των γιατρών

Κι ενώ ορισμένοι χρήστες μιλούν για πολύ θετικά αποτελέσματα, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν το mouth taping παραμένουν περιορισμένα, συνεπώς είναι μια τεχνική που θα πρέπει να αποφεύγεται.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο

@guardian Thinking about trying the mouth taping trend? First listen to our science podcast host explain why the wellness trend may not be as beneficial as you’re told #Mouthtaping #wellness #sleep #health #trend ♬ Ambient ambient – FLATT

Τα υποτιθέμενα οφέλη του mouth taping κυμαίνονται από την αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων έως τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική για να αποτρέψουν το τρίξιμο των δοντιών, να καταπολεμήσουν την κακή αναπνοή, να μειώσουν το ροχαλητό και ενδεχομένως να διαχειριστούν την άπνοια ύπνου. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της δύναμης των γνάθων και της συνολικής φυσικής κατάστασης.

Έντονες αντιδράσεις…

Ωστόσο, η επιστημονική υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών είναι περιορισμένη. Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal, ο οδοντίατρος Jonathan Quigley τόνισε την έλλειψη δεδομένων που να τεκμηριώνουν τα υποτιθέμενα οφέλη του mouth taping.

Ο Quigley, ο οποίος εργάζεται σε οδοντιατρική κλινική στην Αγγλία, ζήτησε περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση τόσο των πιθανών πλεονεκτημάτων όσο και των κινδύνων που συνδέονται με αυτή την πρακτική.

Η ιδέα…

Η ιδέα της χρήσης μιας συσκευής για να κρατά το στόμα κλειστό κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι εντελώς νέα. Εδώ και χρόνια, οι γιατροί χρησιμοποιούν ιμάντες για το πηγούνι προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς με άπνοια στον ύπνο να διατηρούν κλειστό το στόμα τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας με συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP).

Η CPAP είναι μια τυπική θεραπεία που χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα για την παροχή αέρα υπό πίεση μέσω μιας μάσκας, διατηρώντας τους αεραγωγούς ανοιχτούς. Ενώ οι ιμάντες πηγουνιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναπνοής από το στόμα και της διαρροής αέρα, δεν είναι καθολικά αποτελεσματικοί και μπορεί να είναι άβολοι για ορισμένους χρήστες.

Εν κατακλείδι, ενώ η τοποθέτηση ταινιών στο στόμα μπορεί να προσφέρει πιθανά οφέλη, παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας και συζήτησης. Τα άτομα που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν αυτή την τεχνική θα πρέπει να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες υγείας και να εξετάζουν τους ατομικούς παράγοντες και τα επίπεδα άνεσης πριν την υιοθετήσουν ως τακτική πρακτική.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024