Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ολλανδία: Στο επίκεντρο ο επίδοξος Επίτροπος για το Κλίμα - Πυρά για τις σχέσεις του με το Κατάρ

Ολλανδία: Στο επίκεντρο ο επίδοξος Επίτροπος για το Κλίμα – Πυρά για τις σχέσεις του με το Κατάρ

Οι φιλοδοξίες του Βόπκε Χούκστρα τον οδήγησαν να αποσιωπήσει την κριτική κατά του Κατάρ κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το υπουργείο Παιδείας,

Οι σχέσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας και επίδοξου Ευρωπαίου επίτροπου για το κλίμα, Βόπκε Χούκστρα με το Κατάρ βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς βάλλεται μετά τις αποκαλύψεις πως όσο ήταν στο υπουργείο έκανε τα πάντα για να μην προβάλλει οποιαδήποτε κριτική κατά της χώρας του Κόλπου πριν και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Χούκστρα υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών στο τέταρτο υπουργικό συμβούλιο του Μαρκ Ρούτε από το 2022 έως τον περασμένο Ιούλιο, όταν έπεσε ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω διαφωνιών για τη μεταναστευτική πολιτική.

Σύγκρουση με το υπουργείο Παιδείας

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Euractiv, οι φιλοδοξίες του Χούκστρα τον οδήγησαν να αποσιωπήσει την κριτική κατά του Κατάρ κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο συνεργάστηκε με το υπουργείο Εξωτερικών για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ολλανδών επισκεπτών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ιδιαίτερα το υπουργείο Παιδείας φέρεται να ενόχλησε το γεγονός ότι ο Χούκστρα σε κοινοβουλευτική επιστολή σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, φέρεται να έθεσε βέτο στην αναφορά των κινδύνων που ενέχει η επίσκεψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως λόγω φόβων για επιδείνωση των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Έκανε τα πάντα για να γλιτώσει το Κατάρ λόγω εμπορικών συμφερόντων»

Ένα δεύτερο παρεμφερές ζήτημα ήταν ότι τότε υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να ζητήσει από το Κατάρ να μην ασκήσει διώξεις σε Ολλανδούς ΛΟΑΤΚΙ+ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στον Χούκστρα επίσης αποδίδεται ότι το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο παρέκαμψε επίσης ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που ζητούσε το μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου από κυβερνητικούς αξιωματούχους λόγω της σημασίας της συγκεκριμένης χώρας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη το 2022.

Μάλιστα η κυβέρνηση της Ολλανδίας είχε στείλει ως εκπρόσωπό της στο Κατάρ, την υπουργό Αθλητισμού, Κόνι Χέλντερ. «Όλοι γνωρίζαμε ότι εκεί γίνονταν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταθέσαμε την πρόταση. Τώρα βλέπουμε πώς το υπουργείο το παρέκαμψε και έστειλε έναν υπουργό ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Ολλανδός βουλευτής, Γιάσπερ Φαν Ντάικ (Σοσιαλιστικό Κόμμα/Ευρωπαϊκή Αριστερά) στον ραδιοφωνικό σταθμό BNR μετά τις αποκαλύψεις.

«Το Κοινοβούλιο ήταν ήδη εναντίον του, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι και άλλα υπουργεία είχαν επίσης ένα σαφές μήνυμα γι’ αυτό. Αυτό απλά τέθηκε εκτός από το τραπέζι των Εξωτερικών Υποθέσεων», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι ο Χούκστρα έκανε «τα πάντα για να γλιτώσει το Κατάρ λόγω εμπορικών συμφερόντων».

Είχε διαφημίσει τις καλές σχέσεις της  Ολλανδίας με το Κατάρ

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη μοναρχία του Κατάρ δέχθηκαν ήδη μεγάλο πλήγμα μετά το σκάνδαλο Qatargate του περασμένου έτους, όταν έγινε γνωστό ότι η χώρα του Κόλπου είχε επηρεάσει αρκετούς ευρωβουλευτές για να ασκήσουν πιέσεις υπέρ του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο Χούκστρα μάλιστα είχε διαφημίσει τις καλές σχέσεις της  Ολλανδίας με το Κατάρ, συζητώντας θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια με τον εμίρη της χώρας σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί τον Ιανουάριο.

Ο Χόεκστρα δεν γλίτωσε ούτε από την κριτική οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το ολλανδικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας να χαρακτηρίζει «σοκαριστική» την εικόνα μίας κυβέρνησης που δεν παίρνει στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και άσκησε κριτική στον ίδιο τον Χούκστρα για το γεγονός ότι δεν υπερασπίστηκε τα διακαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Μια σοκαριστική εικόνα ενός υπουργικού συμβουλίου που δεν παίρνει στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Χούκστρα δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ και παρέμεινε επίσης υπερβολικά σιωπηλός για τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων», έγραψε η Διεθνής Αμνηστία NL στο X (πρώην Twitter).

Στόχος η μείωση κατά 90% στους ρίπους

Τη Δευτέρα ο Βόπκε Χούκστρα τέθηκε σε ακρόαση σε ακρόαση για τα διαπιστευτήριά του για το κλίμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος δήλωσε πως ο στόχος είναι οι μείωση των ρύπων τουλάχιστον κατά 90% μέχρι το 204ο.

Μάλιστα ανέφερε ότι στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να αναζητήσει υποστήριξη για ένα παγκόσμιο αεροπορικό τέλος.

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024