Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πόσα κύτταρα υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα;

Πόσα κύτταρα υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα;

Τι δείχνει η επανεξέταση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας για τον αριθμό των διαφορετικών ιστών και τύπων κυττάρου.

Το βιολογικό Σύμπαν του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από περίπου 30 τρισεκατομμύρια κύτταρα, εκτιμά νέα μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις αλλά εγείρει και ένα νέο βιολογικό ερώτημα.

H μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS εξετάζει περισσότερες από 1.500 επιστημονικές δημοσιεύσεις που αναφέρονται σε παραμέτρους όπως ο αριθμός των διαφορετικών τύπων κυττάρου, ο αριθμός των κυττάρων σε κάθε ιστό και το μέγεθος και τη μάζα κάθε ιστού και τύπου κυττάρου.

Οι εκτιμήσεις της μελέτης μπορεί να είναι χονδρικές, υποδηλώνουν όμως ότι υπάρχει μια άγνωστη ως τώρα ισορροπία στην αναπτυξιακή βιολογία του ανθρώπου

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας άνδρας 70 κιλών αποτελείται από 37 τρισεκατομμύρια κύτταρα, μια γυναίκα 60 κιλών από 28 τρισ. κύτταρα και ένα παιδί 32 κιλών από 17 τρισ.

Οι αριθμοί πάσχουν από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, βρίσκονται όμως σε συμφωνία με προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από περίπου 30 τρισ. κύτταρα και παραγάγει 3,8 εκατομμύρια νέα κύτταρα κάθε δευτερόλεπτο.

Το νέο που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι όλοι οι διαφορετικοί τύπου κυττάρων δείχνουν να έχουν χονδρικά την ίδια μάζα, ανεξάρτητα από το μέγεθος του κυττάρου.

Για παράδειγμα, η συνολική μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων (εικόνα) είναι περίπου ίση με τη μάζα των πολύ μεγαλύτερων μυϊκών κυττάρων.

Οι υπολογισμοί της μελέτης μπορεί να είναι χονδρικοί, υποδηλώνουν όμως ότι υπάρχει μια άγνωστη ως τώρα ισορροπία στην αναπτυξιακή βιολογία του ανθρώπου.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, εκτός από τα δικά μας κύτταρα, το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί και το λεγόμενο μικροβίωμα, μια πληθώρα μικροοργανισμών που εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά πολύ σε αριθμό τα ανθρώπινα κύτταρα.

Sports in

Τι λένε οι μπουκ για το μέλλον του Βεζένκοφ: Οι «αιώνιοι», το NBA και ο… Άρης!

Ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του Σάσα Βεζένκοφ; – Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η παραμονή στο NBA και ο… Άρης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024