Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Φεϊχό - Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Σάντσεθ

Ισπανία: Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Φεϊχό – Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Σάντσεθ

«Σήμερα δεν θα μπορέσω να σας δώσω μία κυβέρνηση, αλλά σας έχω δώσει διαβεβαιώσεις και ελπίδα», δήλωσε ο ηγέτης των συντηρητικών

Ο ηγέτης των συντηρητικών στην Ισπανία, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έχασε σήμερα (29/9) την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, να επιδιώξει μια συμφωνία με αυτονομιστικά κόμματα, προκειμένου να εξασφαλίσει μια νέα θητεία.

Ο Φεϊχό απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε μια δεύτερη ψηφοφορία στην κάτω Βουλή των 350 βουλευτών, με 177 βουλευτές να ψηφίζουν κατά της υποψηφιότητάς του και 172 να την υποστηρίζουν, και μία άκυρη ψήφο.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην προσπάθεια των σοσιαλιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν οι προσπάθειες του Σάντσεθ αποτύχουν και αυτές, θα διεξαχθούν πιθανόν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

«Σήμερα δεν θα σας δώσω κυβέρνηση»

Ο Φεϊχό είχε πει νωρίτερα στους βουλευτές πως ήξερε ότι θα έχανε τη δεύτερη ψηφοφορία.

«Υποθέτω πως, όπως αναμένεται, δεν θα την κερδίσω. Μπορείτε να το πείτε αποτυχία αν θέλετε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φεϊχό, ο οποίος είχε χάσει και την πρώτη ψηφοφορία την Τετάρτη.

«Σήμερα δεν θα μπορέσω να σας δώσω μία κυβέρνηση, αλλά σας έχω δώσει διαβεβαιώσεις και ελπίδα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.

Στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και τις περισσότερες έδρες, αφήνοντας πίσω το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του απερχόμενου – και τώρα υπηρεσιακού – πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

Ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ

Περισσότερες ελπίδες επιτυχίας εκτιμάται ότι έχει ο Σάντσεθ

Αφού κανένα κόμμα δεν έλαβε αρχικά επαρκή στήριξη από άλλα κόμματα για να σχηματίσει μια πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει, ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας αποφάσισε να επιτραπεί στο νικητή των εκλογών να προσπαθήσει πρώτος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ πιστεύεται ότι έχει περισσότερες ελπίδες επιτυχίας, σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο.

Ο σοσιαλιστής πολιτικός, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2018, επιδιώκει μια συμφωνία με Καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι ζητούν να αμνηστευθούν εκείνοι που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, το περιθώριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης εξαντλείται στις 27 Νοεμβρίου και μετά προκηρύσσονται νέες εκλογές.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024