Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψυχική υγεία: Μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης αντιμετωπίζουν οι φοιτητές

Ψυχική υγεία: Μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης αντιμετωπίζουν οι φοιτητές

Τα υψηλότερα επίπεδα κακής ψυχικής υγείας ενδέχεται να συνδέονται με τις ανησυχίες για τα χρήματα και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα

Οι φοιτητές πανεπιστημίου κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που επιλέγουν να βγουν απευθείας στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με μια μελέτη, η οποία υποδηλώνει ότι η ψυχική υγεία μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η έρευνα είναι η πρώτη που βρίσκει στοιχεία για ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των φοιτητών και αμφισβητεί προηγούμενες εργασίες που υποδηλώνουν ότι η ψυχική υγεία των φοιτητών είναι ίδια ή καλύτερη από τους συνομηλίκους τους.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των φοιτητών πανεπιστημίων σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2016-17 και 2022-23, από 6% σε 16%

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Dr Tayla McCloud, ερευνήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής του University College London (UCL), δήλωσε ότι το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ πανεπιστημίου και κακής ψυχικής υγείας δεν είχε διαπιστωθεί σε προηγούμενες μελέτες μπορεί να σημαίνει ότι οφείλεται σε «αυξημένες οικονομικές πιέσεις και ανησυχίες για την επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο», σύμφωνα με τον Guardian.

Ο πληθωρισμός

Εκτός από την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους λόγω του πληθωρισμού, οι φοιτητές των πανεπιστημίων αντιμετωπίζουν φέτος πρωτοφανείς αυξήσεις στα ενοίκια που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 8% και ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο του δανείου συντήρησης σε πολλές πόλεις.

Η McCloud δήλωσε ότι κανονικά θα περίμενε ότι οι φοιτητές πανεπιστημίου θα είχαν καλύτερη ψυχική υγεία, καθώς τείνουν να προέρχονται από πιο προνομιούχα περιβάλλοντα, καθιστώντας τα αποτελέσματα «ιδιαίτερα ανησυχητικά» και απαιτώντας περισσότερη έρευνα για να εντοπιστούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

Η επικεφαλής συγγραφέας, δρ Τζέμα Λιούις, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη σχολή ψυχιατρικής του UCL, δήλωσε ότι η χειρότερη ψυχική υγεία στο πανεπιστήμιο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες στον αριθμό ατόμων που ανέπτυξαν συμπτώματα κατάθλιψης

Η ίδια δήλωσε: «Τα πρώτα δύο χρόνια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη, οπότε αν μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία των νέων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και την ευημερία τους, καθώς και για τα εκπαιδευτικά τους επιτεύγματα και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους».

Το ερευνητικό έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health και έγινε κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρει ότι μέχρι την ηλικία των 25 ετών η διαφορά στην ψυχική υγεία είχε εξαφανιστεί μεταξύ πτυχιούχων και μη πτυχιούχων.

Η ανάλυση έδειξε ότι αν εξαλειφθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την ψυχική υγεία που συνεπάγεται η φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-19 ετών.

Ποιες γενιές «χτυπά»

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις διαχρονικές μελέτες για τους νέους στην Αγγλία, οι οποίες περιλαμβάνουν 4.832 νέους γεννημένους το 1989-90, οι οποίοι ήταν 18-19 ετών το 2007-9, και 6.128 συμμετέχοντες γεννημένους το 1998-99, ηλικίας 18-19 ετών το2016-18. Και στις δύο μελέτες, λίγο περισσότεροι από τους μισούς παρακολούθησαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μικρή διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στην ηλικία 18-19 ετών μεταξύ φοιτητών και μη φοιτητών

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έρευνες σχετικά με την ψυχική τους υγεία για τη διερεύνηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της κοινωνικής δυσλειτουργίας σε πολλαπλές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια των ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μικρή διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στην ηλικία 18-19 ετών μεταξύ φοιτητών και μη φοιτητών, ακόμη και με τον έλεγχο παραγόντων όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η εκπαίδευση των γονέων και η χρήση αλκοόλ.

Οι γυναίκες και τα non binary άτομα

Τα ευρήματά τους επαναλήφθηκαν σε έρευνα του King’s College του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία τα αναφερόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των φοιτητών πανεπιστημίων σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2016-17 και 2022-23, από 6% σε 16%, και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των φοιτητριών και των non binary φοιτητών.

Σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες, συμπίπτοντας με την κρίση του κόστους ζωής.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μεταξύ των φοιτητών που σκέφτονται να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο, το ποσοστό που επικαλείται οικονομική δυσπραγία αυξήθηκε από 3,5% σε 8% μεταξύ 2022 και 2023.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης μια μικρή σταδιακή αύξηση του ποσοστού των δυσκολιών ψυχικής υγείας, καθώς οι φοιτητές αναλάμβαναν περισσότερη αμειβόμενη εργασία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024