Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δαδιά: Η ελπίδα φυτρώνει στα καμμένα

Δαδιά: Η ελπίδα φυτρώνει στα καμμένα

Μετά την απίστευτη στεναχώρια που μπορεί να προκαλέσει η καταστροφή ενός δάσους-συμβόλου μιας ολόκληρης χώρας, κάποιες φωτογραφίες όπως αυτή μας βοηθούν να αναθαρρήσουμε.

Η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η δασική πυρκαγιά του Έβρου περνώντας στην Δαδιά, προκάλεσε βαθιά θλίψη σε όλους όσους αγαπούν τα δάση, χαίρονται με την βιοποικιλότητα και αισθάνονταν όμορφα γνωρίζοντας πως η Δαδιά ήταν το τελευταίο σπίτι του Μαυρόγυπα σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και την Νότια Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς συναντώνταν και προστατεύονταν τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια (28 ζευγάρια και 90-100 άτομα πριν τις πυκρκαγιές).

Ο φωτογράφος Σάκης Γιούμπασης από την έναρξη των πυρκαγιών ένιωσε φαίνεται μια βαθιά ανάγκη να καταγράψει την θλιβερή συνθήκη και την καταστροφή την οποία αντίκρισε, οπότε συνέχισε να επισκέπτεται την περιοχή για φωτογραφίες. Χαρακτηριστική είναι μια εικόνα απόλυτης καταστροφής από την Δαδιά αλλά και βίντεο που έχει τραβήξει.

Ο μικρός πυρήνας της Δαδιάς παραδόθηκε στις φλόγες πριν από τέσσερις εβδομάδες, την 1η Σεπτεμβρίου και συνέχισε να καίει για τουλάχιστον ακόμα τέσσερις ημέρες. Συνολικά η πυρκαγιά στον νομό Έβρου είχε διάρκεια 17 ημερών, ενώ το δάσος μαύρης πεύκης θα χρειαστεί περίπου 100 με 150 χρόνια για να ξαναγεννηθεί και στις κορυφές του να φωλιάσουν οι Μαυρόγυπες.

Φωτογραφίες όμως όπως αυτή που ακολουθεί δημιουργούν έστω μια μικρή ελπίδα πως η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Η ξεχωριστή εικόνα από τη Δαδιά, μέσα από το φακό του Σάκη Γιούμπαση.

Δεν γνωρίζουμε τι είναι το εικονιζόμενο φυτό που μεγαλώνει και κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ, οι πιθανότητες από το φύλλωμα και τον κόκκινο κορμό δεν παραπέμπουν σε μικρό δενδρύλλιο, πόσω μάλλον για είδος πεύκου όπως τα καμμένα πίσω. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί μια υπόσχεση πως το δάσος θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από εμάς.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024