Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οργισμένη ανακοίνωση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας: Ο ΟΗΕ μεροληπτεί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων

Οργισμένη ανακοίνωση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας: Ο ΟΗΕ μεροληπτεί σε βάρος των Τουρκοκυπρίων

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο  Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη (28/9) το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το Κυπριακό και μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για μεροληπτική στάση.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Αυγούστου είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο), στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όταν πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή, σε μια απόπειρα να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τότε έκανε το άσπρο-μαύρο και με μια προκλητική ανακοίνωση έφτανε στο σημείο να κατηγορεί την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», όπως χαρακτηρίζει το ψευδοκράτος.

Ανέφερε επίσης ότι «η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ χάνει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων και γίνεται μέρος του προβλήματος στην Κύπρο».

«Η στάση και οι δραστηριότητες διπλών προτύπων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών είναι ασυμβίβαστες με την υποχρέωση αμεροληψίας και βλάπτουν τη φήμη της»

«Η στάση και οι δραστηριότητες διπλών προτύπων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών απέναντι στην κυριαρχία της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) και τις πιο βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες των Τουρκοκυπρίων είναι ασυμβίβαστες με την υποχρέωση αμεροληψίας και βλάπτουν τη φήμη της. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε ότι προέκυψε για άλλη μια φορά η ανάγκη να τεθούν σε νομική βάση οι δραστηριότητες των ειρηνευτικών δυνάμεων στην ‘ΤΔΒΚ’ μέσω γραπτής συμφωνίας με τις αρχές της ‘ΤΔΒΚ’. Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης των Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γραπτή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας σύμφωνα με μέσα από τη γειτονική χώρα.

Ποια άλλα θέματα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Όσον αφορά στη Λιβύη η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης αναφέρεται πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τη βοήθεια και την υποστήριξη που παρέχει στον φιλικό και αδελφικό λαό της Λιβύης, που περνά δύσκολες στιγμές, με ισορροπημένο και ισότιμο τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα, και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της ενότητας και της αλληλεγγύης στη χώρα διατηρώντας την αλληλεγγύη που διαμορφώθηκε μετά τη μεγάλη καταστροφή, σε επαφή με όλους τους φορείς».

Ακόμα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι παρουσιάστηκαν όλες οι επιχειρήσεις που διεξέρχονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβίωση της «Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας» αλλά και η «αποφασιστικότητα της Τουρκίας για να τελειώσει ο πόλεμος με μία συμφωνία ειρήνης που θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο νότιο Καύκασο σημειώνεται πως «η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», ωστόσο όπως υπογραμμίζει «ο δρόμος προς μία μόνιμη ειρήνη μπορεί να ανοίξει μόνο με την άνευ όρων εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν και της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων όλων των χωρών της περιοχής με στόχο την ευημερία τους».

Ακόμα αξιολογήθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια και στο Κόσοβο, όπου «η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για να διατηρήσει την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή».

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024