Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Με μαθηματικές «ακροβασίες» οι αλλαγές σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ - Αντιδρούν τα κόμματα

Βουλή: Με μαθηματικές «ακροβασίες» οι αλλαγές σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ – Αντιδρούν τα κόμματα

«Νέες μεθοδεύσεις της ΝΔ» καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στη σύνθεση ΑΔΑΕ και ΕΣΡ - Κάνουν λόγο για «deal» με τον Βελόπουλο

Με αριθμητικές πράξεις – ή «αλχημείες», όπως καταγγέλλουν κόμματα της αντιπολίτευσης – αλλά και με μία σύμπραξη μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης, φαίνεται πως θα «περάσουν» από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι αλλαγές στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών (ΑΔΑΕ), όπως έγινε και για το ΕΣΡ.

Όλα ξεκίνησαν όταν, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έθεσε θέμα για το πώς αριθμητικά ερμηνεύεται το συνταγματικό μέτρο των 3/5 στην ψηφοφορία για την έγκριση των διορισμών.

«Μεθοδεύσεις της κυβέρνησης», λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τότε, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απάντησε ότι στο σύνολο των 27 μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, τα 3/5 είναι 16,2. Και επειδή δεν μπορεί να υπάρχει ψήφος που να μετρηθεί κατά 0,2, «όπως πάντα είθισται, όταν το πηλίκο της διαίρεσης είναι μικρότερο του 0,5 ισχύει ο μικρότερος ακέραιος αριθμός, ενώ εάν υπερβαίνει το 0,5, ισχύει ο ανώτερος ακέραιος αριθμός. Συνεπώς», ανέφερε ο κ. Τασούλας, «το μέτρο των 3/5 είναι ο αριθμός 16».

Προσέθεσε ότι αυτός, άλλωστε, είναι και «ο κανόνας με τον οποίο έχουμε λειτουργήσει ως Διάσκεψη των Προέδρων σε όλες μας τις αποφάσεις σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και σε όλες τις Επιτροπές της Βουλής», χωρίς ωστόσο να πείσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας, που έκαναν λόγο για «στρογγυλοποίηση» και «μεθοδεύσεις».

«Νέες μεθοδεύσεις της ΝΔ» καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Έντονα αντέδρασε με την στρογγυλοποίηση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει συνταγματική επιταγή για τα 3/5 και δεν μπορεί να υπάρξει λογική στρογγυλοποίησης και μάλιστα προς τα κάτω».

«Το μέτρο θα πρέπει να ανέλθει στις 17 ψήφους, στην ανώτερη μονάδα. καθώς οι 16 ψήφοι δεν πληρούν την προϋπόθεση των 3/5. Εδώ δεν μπορεί να λειτουργήσει το εθιμικό», τόνισε και ζήτησε «να υπάρξει ερμηνεία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής».

Με την πρόταση να τεθεί το ζήτημα του προσδιορισμού των 3/5 από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής τάχθηκε και η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, υποστηρίζοντας ότι «το 16 δεν ισούται με τα 3/5 του 27, είναι λιγότερο» και ζήτησε ως μέτρο να τεθεί το 17, «ώστε να είναι καλυμμένες οι θέσεις όλων μας, που έχουμε άλλη προσέγγιση».

«Deal ΝΔ – Βελόπουλου για τα πρόστιμα του ΕΣΡ»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε πως συμφωνεί ότι «για να εκπληρωθεί το συνταγματικό μέτρο των 3/5, θα πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός 17 των θετικών ψήφων», ενώ διάβασε και την επιστολή με τις ενστάσεις επί της διαδικασίας σύγκλισης της Διάσκεψης των Προέδρων που είχε αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μπακογιάννη: Στοχεύετε σε μια αντιπολιτευτική γυμναστική

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Ντόρα Μπακογιάννη, απέρριψε τις εντάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «αντιλαμβάνομαι πολιτικά ότι θέλετε να αναβληθεί αυτή η συνεδρίαση, όπως και η επόμενη κυρίως που αφορά τους διορισμούς στην ΑΔΑΕ, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα, ότι λειτουργούμε εδώ και πολλά χρόνια με αυτό τον κανόνα» της στρογγυλοποίησης.

Και προσέθεσε ότι αυτός «ο κανόνας ισχύει και στην ποσόστωση εκπροσώπησης των γυναικών στα κόμματα, αλλά με αυτό τον κανόνα λειτουργούμε και στην ΓΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.ο.κ. Άρα, το να έρχεστε σήμερα και να φέρνετε μια καινούργια, διαφορετική λογική από αυτή που ίσχυσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι στοχεύετε σε μια αντιπολιτευτική γυμναστική, που την δέχομαι, αλλά δεν υπάρχει λογική και καμία παραβίαση του Συντάγματος».

«Deal ΝΔ – Βελόπουλου για τα πρόστιμα του ΕΣΡ»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, τάχθηκε υπέρ της θέσης ότι το 16 πληροί το συνταγματικό όριο των  3/5 του συνόλου και σχολίασε  πως «είναι πολύ υποκριτικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ορισμένα κόμματα τις τελευταίες ημέρες για την στάση της Ελληνικής Λύσης».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που «έκαναν κουμάντο μαζί με τη ΝΔ» όταν ήταν κυβέρνηση, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο πρόστιμο των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το ΕΣΡ στον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας πως δεν θα το κάνει… «προσωπικό» το θέμα.

Αυτό ακριβώς το υπέρογκο πρόστιμο, πάντως, συζητήθηκε μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που μίλησαν για «deal» μεταξύ της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, με τις ψήφους των οποίων υπερψηφίστηκαν οι αλλαγές στη σύνθεση του ΕΣΡ, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και για αυτές στην ΑΔΑΕ.

Κατά τη συζήτηση, μάλιστα, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, κατηγόρησε ευθέως την Ελληνική Λύση ότι έχει κάνει «deal με την ΝΔ» για την εκλογή νέων μελών στο ΕΣΡ, με στόχο η νέα Ολομέλεια της Αρχής να ακυρώσει το πρόστιμο των 2,3 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί για τις τηλεοπτικές εκπομπές του κ. Βελόπουλου.

Τελικά, ο πρόεδρος της Βουλής, αφού δήλωσε πως το όλο θέμα είναι «περό όνου σκιάς», ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει ως έχει, δηλαδή με 16 «ναι».

Να σημειωθεί, τέλος, πως επιμένουν οι πληροφορίες, μετά από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, πρόκειται να παραιτηθεί, αύριο, Παρασκευή, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Αρχής και ενώ – πλέον – θα έχει προηγηθεί η αιφνιδιαστική αλλαγή στη σύνθεσή της.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024