Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η λίστα των Δημοκρατικών που λένε στον Μενέντεζ να παραιτηθεί - Η σιγή ιχθύος από τον άνθρωπο-κλειδί

Η λίστα των Δημοκρατικών που λένε στον Μενέντεζ να παραιτηθεί – Η σιγή ιχθύος από τον άνθρωπο-κλειδί

Ο πανίσχυρος Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ βλέπει ακόμα και παλιούς πολιτικούς φίλους να τον εγκαταλείπουν.

Τόσο τη Παρασκευή 22, όσο και τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, που κατηγορείται για δωροδοκία, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην παραιτηθεί.

Τη Δευτέρα μάλιστα, καταδικάζοντας όσους ζητούν την αποχώρησή του, επανέλαβε πως είναι αθώος, ρωτώντας με παράπονο «μα τι τρέχει μαζί σας».

Η ενόχληση του γερουσιαστή φαίνεται να «δικαιολογείται» αν δει κανείς τη διογκούμενη λίστα όσων του ζητάνε να παραιτηθεί.

Ας δούμε όμως πρώτα ποιοι είναι, ακόμα, μαζί του ή τουλάχιστον δεν έχουν εκφράσει τίποτα περί παραίτησης.

Σιγή ιχθύος από επικεφαλής Δημοκρατικών

Ο άνθρωπος κλειδί που προς το παρόν κρατάει σιγή ιχθύος είναι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος δεν είπε λέξη κατά την ομιλία του στη Γερουσία τη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, εστίασε στις κρατικές δαπάνες και στη συνεχιζόμενη απεργία του αμερικανικού εργατικού σωματείου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και στο νότιο Οντάριο του Καναδά (United Auto Workers).

Ο Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να κρατήσει τα κλειδιά για το μέλλον του Μενέντεζ, όπως έκανε το 2017 όταν πίεσε αθόρυβα τον γερουσιαστή Αλ Φράνκεν να παραιτηθεί μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και τις αυξανόμενες πιέσεις από μέλη του κόμματος να παραιτηθεί.

«Αυτό είναι ένα πραγματικό τεστ. Είναι απλώς μια απόσπαση της προσοχής, αρκεί να το αφήσει να γίνει», δήλωσε στο The Hill στέλεχος των Δημοκρατικών.

Ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν επίσης δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με την κατάσταση μετά τα αρχικά σχόλιά του το Σαββατοκύριακο.

Στους 20 οι υπέρμαχοι του «παραιτήσου»

Ωστόσο, ενά μέχρι το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου, μόνο τρεις Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν ζητήσει την παραίτηση του Μενέντεζ, το βράδυ της ίδιας μέρας ο αριθμός είχε εκτοξευτεί σε τουλάχιστον 20, δημιουργώντας προβλήματα στον Τσαρλς Σούμερ.

Μεγάλος πονοκέφαλος για τον Σούμερ είναι ότι πολλοί από αυτούς που ζητάνε τη παραίτηση του συναδέλφου τους θα επανεκλεγούν πιθανότατα, όπως ο : ο γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν, Τζον Τέστερ, Τάμι Μπόλντουιν, Μπομπ Κέισι και Τζάκι Ρόζεν.

O Μπομπ Μενέντεζ στη διάρκεια της άβολης ομιλίας του να δώσει τις πρώτες εξηγήσεις δημοσίες για τις κατηγορίες, στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 (REUTERS/Mike Segar)

«Διάβασα τις λεπτομερείς κατηγορίες εναντίον του γερουσιαστή Μενέντεζ και τις βρίσκω βαθιά ανησυχητικές», είπε ο Τέστερ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο ευάλωτους Δημοκρατικούς της Γερουσίας το 2024. «Ενώ του αξίζει μια δίκαιη δίκη όπως κάθε άλλος Αμερικανός, πιστεύω ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ πρέπει να παραιτηθεί για χάρη της εμπιστοσύνης του λαού στη Γερουσία των ΗΠΑ».

Μεταξύ εκείνων που προσχώρησαν επίσης στο «στρατόπεδο» υπέρ της παραίτησης την Τρίτη ήταν ο γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Μενέντεζ «υπονόμευσε την πίστη του κοινού».

«Δεν είναι πλέον σε θέση να υπηρετήσει αποτελεσματικά στη Γερουσία των ΗΠΑ. Προτρέπω τον γερουσιαστή Μενέντεζ να παραιτηθεί», είπε.

Η γερουσιαστής Ντέμπι Στάμπεναου, η Νο. 3 Δημοκρατική στη Γερουσία δήλωσε πως «Οι καταγγελίες εναντίον του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ είναι πολύ ανησυχητικές», είπε ο Στάμπεναου σε δήλωσή του. «Αν και του αξίζει το τεκμήριο της αθωότητάς του, πιστεύω ότι είναι καλύτερο για αυτόν να παραιτηθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ».

«Ο Μπομπ είναι ένας μακροχρόνιος συνάδελφος και με στεναχωρεί που φτάνω σε αυτήν την απόφαση», συνέχισε.

«Ναι» στη παραίτηση είπε και η γερουσιαστής Elizabeth Warren, μιλώντας σε αμερικανικό Μέσο, όταν ρωτήθηκε αν έπρεπε να το κάνει. «Αυτές είναι σοβαρές κατηγορίες και είναι καιρός ο γερουσιαστής Μενέντεζ να απομακρυνθεί από τη Γερουσία και να επικεντρωθεί στη νομική του υπεράσπιση».

Πλήγμα από έναν παλιό φίλο

Ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα για τον Μενέντεζ είναι από τον γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ, -όντας και ο ίδιος από το Νιου Τζέρσεϊ- που υπήρξε μακροχρόνιος σύμμαχος του Μενέντεζ.

Ο Μπούκερ ήταν κορυφαίος υπερασπιστής του Μενέντεζ μετά την κατηγορία του 2015 για διαφθορά, η οποία όμως κατέπεσε το 2018. Τότε είχε δηλώσει ότι βρήκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μενέντεζ «δύσκολο να συμφιλιωθούν με το άτομο που γνωρίζω».

Για τις νέες όμως κατηγορίες τήρησε μια εντελώς αντίθεση στάση, χαρακτηρίζοντάς τες «σοκαριστικές» και υποστήριξε ότι ο Μενέντεζ κάνει «λάθος» με το να μην παραιτηθεί.

«Η παραίτηση δεν είναι μια παραδοχή ενοχής, αλλά μια αναγνώριση ότι η κατοχή δημόσιου αξιώματος απαιτεί συχνά τεράστιες θυσίες με μεγάλο προσωπικό κόστος. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ έχει κάνει αυτές τις θυσίες στο παρελθόν για να υπηρετήσει. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το κάνει ξανά», είπε ο Μπούκερ. «Πιστεύω ότι η παραίτηση είναι το καλύτερο για όσους ο γερουσιαστής Μενέντεζ πέρασε τη ζωή του υπηρετώντας».

Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε μαζί του

Στο τέλος, ωστόσο, οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας λένε ότι θα πρέπει ακόμα να συνεργαστούν με τον Menendez.

«Θα πρέπει. Κάθε πολιτεία στέλνει δύο γερουσιαστές, και αν θέλω οι άνθρωποι που εκπροσωπούν μια άλλη πολιτεία να σέβονται τους δύο που  στέλνει η Βιρτζίνια, τότε πρέπει να είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ», είπε ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν.

«Αυτές οι κατηγορίες είναι πολύ, πολύ σοβαρές. Οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα, από τον Πρόεδρο Τραμπ [ή] τον Χάντερ Μπάιντεν μέχρι κάποιον που θα εμφανιστεί αύριο στο δικαστήριο της τροχαίας του Ρίτσμοντ, έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες δεν είναι αληθινές. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ το ίδιο, αλλά οι κατηγορίες είναι όσο σοβαρές γίνεται».

Πάντως, ένας σύμβουλος των Δημοκρατικών στη Γερουσία, που επικαλείται το The Hill, είπε ότι πιθανότατα θα γίνουν περισσότερα γνωστά την Τετάρτη όταν οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας συναντηθούν για το εβδομαδιαίο γεύμα τους, που θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τα μέλη να το συζητήσουν μαζί. «Εκεί μάλλον θα δούμε τι θα συμβεί», συνέχισε ο σύμβουλος.

Με πληροφορίες από  Τhe Hill

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024