Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολωνάκι: Το οπλοστάσιο και ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι!

Κολωνάκι: Το οπλοστάσιο και ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι!

Ο οπλισμός που βρέθηκε στο Κολωνάκι, η περιοχή, η χρονολογία του οπλισμού και ακόμα πιο συγκεκριμένα η οδός, μπορεί να σχετίζεται με την Ιταλική πρεσβεία η οποία βρίσκονταν εκεί για δεκαετίες.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία που θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον να διερευνηθεί ή διερευνάται ήδη έφτασε στα γραφεία μας.
Στην οδό Νεοφύτου Δούκα φιλοξενούνταν εκτός από την Πρεσβεία της Ιταλίας και το σπίτι του Ιταλού πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1939 στην Ελλάδα. Ο Γκράτσι ήταν αυτός που μετά από μια δεξίωση την 27η Οκτωβρίου του 1940 και όταν πλέον το τηλεγράφημα που στέλνονταν τμηματικά αποκρυπτογραφήθηκε, να μεταβεί στην κατοικία του Έλληνα δικτάτορα Ι. Μεταξά και να επιδώσει το τελεσίγραφο λαμβάνοντας την απάντηση Alors, c’est la guerre ή «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο», το οποίο έμεινε στην ιστορία με το μονολεκτικό «ΟΧΙ».

Η φυγή από την Ελλάδα

Την ίδια ημέρα ο Γκράτσι αναχώρησε κακήν κακώς για την Ιταλία, παίρνοντας ελάχιστα πράγματα μαζί του, ενώ μαζί του έφυγε το προσωπικό της πρεσβείας και ένα μεγάλο μέρος των Ιταλών της Ελλάδας που πλέον θεωρούνταν εχθροί. Η παλαιότητα του οπλισμού που βρέθηκε σε συνδυασμό με την οδό που βρέθηκε ο οπλισμός, οδήγησε στην πληροφορία πως ο οπλισμός αυτός άνηκε όχι απλά στην Ιταλική πρεσβεία αλλά προσωπικά στον Ιταλό πρέσβη.

Πώς βρέθηκαν

Σημειώνεται πως το πολεμικό υλικό χρονολογείται ακριβώς από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βρέθηκε στην αποθήκη του κτιρίου από τους υπευθύνους ναυτιλιακής εταιρείας που θα εγκατασταθεί σε έναν από τους ορόφους του οικήματος.

Η αστυνομία ενημερώθηκε περίπου στις 13.30 από τους υπαλλήλους που έκαναν έλεγχο στον χώρο λέγοντας ότι μέσα σε ένα μπαούλο βρήκαν όπλα και σφαίρες.

Αμέσως στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν το σημείο. Μέχρι αργά το απόγευμα γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος τόσο στην αποθήκη όσο και στους υπόλοιπους ορόφους του κτιρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο μπαούλο εντοπίστηκαν 5 τυφέκια, μεταξύ των οποίων ένα Μ1, ένα πολυβόλο, και ένα αεροβόλο, καθώς και 3 χειροβομβίδες και 500 φυσίγγια.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024