Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλημμύρες: Περιμένουμε άνοδο των λοιμώξεων σε ανθρώπους και ζώα

Πλημμύρες: Περιμένουμε άνοδο των λοιμώξεων σε ανθρώπους και ζώα

Διαδικτυακό σεμινάριο για τις υδατογενείς λοιμώξεις και τη δημόσια υγεία οργάνωσε το ΙΔΕΕΑΦ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω των λυμάτων, των νεκρών ζωών, των χημικών και των λιπασμάτων που έχουν μολύνει τα λιμνάζοντα νερά.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας Χρ. Χατζηχριστοδούλου, κατά την ομιλία του σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα  «Υδατογενείς λοιμώξεις και Δημόσια Υγεία» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών «Αρεταίος». Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα του ΠΦΣ  και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ), ενώ την επιστημονική ευθύνη είχε το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Χριστάκης Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αναμενόταν, η χρονική του έκταση είναι εξαιρετικά μεγάλη, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω των λυμάτων, των νεκρών ζωών, των χημικών και των λιπασμάτων που έχουν μολύνει τα λιμνάζοντα νερά.

Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής του ΔΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Κ. Κωνσταντινίδης στην εισήγησή του με θέμα «Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία λόγω φυσικών καταστροφών», αναφέρθηκε στην ανάγκη για διεπιστημονική αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο των φαρμακοποιών και ανέφερε ότι αναμένεται έξαρση των υδατογενών και τροφιμογενών λοιμώξεων, των ζωονόσων ακόμη και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

O κίνδυνος επιδημικών εξάρσεων στις πλημμύρες είναι χαμηλός και προέρχεται κυρίως από την επιμόλυνση του δικτύου ύδρευσης

Το δίκτυο ύδρευσης καθοριστικό για τις λοιμώξεις στη Θεσσαλία

Στο σεμινάριο αναπτύχθηκαν οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία λόγω φυσικών καταστροφών, τα νοσήματα υδατογενούς προέλευσης που μπορούν να εμφανιστούν, μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πιθανών υδατογενών λοιμώξεων καθώς και η συνεισφορά του φαρμακοποιού στις φυσικές αυτές καταστροφές.

Οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκας αναφερόμενος στο οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές σημείωσε πως αφορμή για το σεμινάριο αυτό έδωσε η  τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή  στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και οι συνέπειες στην Δημόσια Υγεία, λόγω της διάδοσης ιογενών, βακτηριδιακών και μυκητιασικών λοιμώξεων.

Ο Προέδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, εξέφρασε την θλίψη του για την απόγνωση που διέκρινε στα πρόσωπα όλων των πλημμυροπαθών, αλλά και τον έντονο προβληματισμό του για την επόμενη μέρα βλέποντας την καταστροφή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Αναφέρθηκε σε 11 φαρμακεία που είναι εντελώς κατεστραμμένα καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα με την παρέμβαση του ΠΦΣ για την εκτέλεση και την υποβολή των συνταγών. Ζήτησε δε, η πολιτεία να προχωρήσει πολύ γρήγορα στις διαδικασίες αποκατάστασης των πλημμυροπαθών. «Αισθάνομαι πολύ περήφανος που εκπροσωπώ έναν κλάδο που προσφέρει στην κοινωνία, χωρίς αντίκρισμα πολλές φορές» κατέληξε ο κ. Βαλτάς.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ Βασίλης Μπιρλιράκης, αναφέρθηκε στις συντονισμένες πολυεπίπεδες δράσεις του Π.Φ.Σ. και της ΟΣΦΕ παρεμβαίνοντας στην πολιτεία και στις φαρμακευτικές εταιρείες. «Οι συνεταιρισμοί» τόνισε, «συνέβαλαν στην διατήρηση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών και στην επίλυση των προβλημάτων τους».

O Γενικός Γραμματέας του Π.Φ.Σ. Εμμ. Κατσαράκης είπε πως η πραγματικότητα στις περιοχές αυτές είναι θλιβερή και δύσκολη για όσους την αντιμετωπίζουν καθημερινά και αναφερόμενος στο θέμα των αντιτετανικών ορών και των φαρμάκων σε έλλειψη, ενημέρωσε ότι θα υπάρχει μια αυξημένη ποσόστωση για τις περιοχές αυτές, όπως και προτεραιοποίηση σε σχέση με τον εμβολιασμό τους, δίνοντας τον λόγο στον Καθηγητή κ. Θ. Κωνσταντινίδη.

Στο «ρόλο του κοινοτικού φαρμακείου στις φυσικές καταστροφές» αναφέρθηκε εκτενώς ο φαρμακοποιός Ηλίας Κατσόγιαννης και κατέληξε λέγοντας ότι «κάθε φαρμακοποιός της κοινότητας είναι φαρμακοποιός διαχείρισης κρίσεων Δημόσιας υγείας και όπου υπάρχουν φάρμακα πρέπει να υπάρχει και φαρμακοποιός».

Ασθένειες από το νερό

Στα «Νοσήματα υδατογενούς προέλευσης» αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής του ΔΠΑ Χριστίνα Τσιγάλου, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και μακροπρόθεσμες και αναφέρθηκε στις κατηγορίες των λοιμώξεων και τους τρόπους μετάδοσής τους.

Όσο για την προφύλαξη, η Διευθύντρια  του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ιατρικής του ΔΠΘ αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευαγγελία Νένα στην ομιλία της με θέμα «Μέτρα προφύλαξης από υδατογενείς λοιμώξεις», είπε πώς με βάση τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος επιδημικών εξάρσεων στις πλημμύρες είναι χαμηλός και προέρχεται κυρίως από την επιμόλυνση του δικτύου ύδρευσης.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024