Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Moody’s: Ενδεχόμενο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης θα φέρει υποβάθμιση

Moody’s: Ενδεχόμενο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης θα φέρει υποβάθμιση

Αντίστροφη μέτρηση στο Κογκρέσο

Νέες προειδοποιήσεις για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου  έναν μήνα μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Fitch. Αυτή τη φορά, ο έτερος οίκος αξιολόγησης Moody’s εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση τονίζοντας  ότι ενδεχόμενο «κλείσιμο» της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα έβλαπτε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Οι υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα διαταραχθούν και εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση, εάν το Κογκρέσο δεν παράσχει χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

Ένα ενδεχόμενο κλείσιμο θα αποτελούσε περαιτέρω απόδειξη του πώς η πολιτική πόλωση στην Ουάσιγκτον αποδυναμώνει τη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής σε μια περίοδο αυξανόμενων πιέσεων στο χρέος των ΗΠΑ λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Moody’s, William Foster.

«Εάν δεν υπάρξει μια αποτελεσματική απάντηση δημοσιονομικής πολιτικής για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει αυτές τις πιέσεις … τότε η πιθανότητα να έχει όλο και πιο αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ είναι υπαρκτή» δήλωσε ο Foster. «Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές προοπτικές, ενδεχομένως σε υποβάθμιση κάποια στιγμή, εάν αυτές οι πιέσεις δεν αντιμετωπιστούν».

Κορυφαία αξιολόγηση

Η Moody’s βαθμολογεί την αμερικανική κυβέρνηση «Ααα» με σταθερή προοπτική, την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα που εκχωρεί στους δανειολήπτες. Είναι ο τελευταίος σημαντικός οργανισμός που διατηρεί τέτοια αξιολόγηση για τις ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα τον Αύγουστο από τον Fitch σε AA+ – την ίδια αξιολόγηση που έδωσε η S&P Global το 2011.

«Η χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής είναι λιγότερο ισχυρή στις ΗΠΑ από ό,τι σε πολλούς ομοτίμους με αξιολόγηση Aaa και ένα άλλο κλείσιμο θα ήταν περαιτέρω απόδειξη αυτής της αδυναμίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody’s.

Η κορυφαία οικονομική σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Λάελ Μπρέιναρντ, είπε ότι το σχόλιο της Moody’s υπογραμμίζει τους κινδύνους που προκαλούνται από τους ελιγμούς του Κογκρέσου.

«Η σημερινή δήλωση της Moody’s υπογραμμίζει ότι ένα κλείσιμο από πλευράς Ρεπουμπλικανών θα ήταν απερίσκεπτο, θα δημιουργούσε εντελώς περιττούς κινδύνους για την οικονομία μας και θα οδηγήσει σε αναταραχές σε κοινότητες και οικογένειες σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Μπρέιναρντ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Αντίστροφη μέτρηση στο Κογκρέσο για την ελληνική οικονομία.

Οικονομικός αντίκτυπος

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η έκθεση της Moody’s παρείχε «περισσότερες ενδείξεις ότι ένα κλείσιμο θα μπορούσε να υπονομεύσει την τρέχουσα οικονομική μας δυναμική» σε μια εποχή που ο πληθωρισμός και η ανεργία είναι και οι δύο κάτω από 4%.

Η Moody’s είπε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος ενός shutdown θα είναι πιθανότατα περιορισμένος και βραχύβιος.

Το Κογκρέσο μέχρι στιγμής δεν έχει εγκρίνει κανένα νομοσχέδιο δαπανών για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ομοσπονδιακών πρακτορείων κατά το οικονομικό έτος που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου εν μέσω διαμάχης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος .

Το κλείσιμο δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές του δημόσιου χρέους. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος, η αντιπαράθεση γύρω από το όριο του χρέους των ΗΠΑ απείλησε να προκαλέσει χρεοκοπία  στις ΗΠΑ.

«Σε αυτό το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και των πιέσεων που αυξάνονται στο μέτωπο της βιωσιμότητας του χρέους, είναι πολύ πιο σημαντικό να μπορεί να ανταποκριθεί η δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Foster από τον Moody’s.

Τι σημαίνει ένα κλείσιμο της κυβέρνησης;

Η λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης διακόπτεται όταν το Κογκρέσο αποτυγχάνει να περάσει κάποια νομοθετική ρύθμιση που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του κράτους, η οποία για να αποτελέσει νόμο πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο. Οι βουλευτές υποτίθεται ότι πρέπει να περάσουν 12 διαφορετικά νομοσχέδια δαπανών για τη χρηματοδότηση των οργανισμών σε όλη την κυβέρνηση, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Συχνά καταφεύγουν στην ψήφιση μιας προσωρινής παράτασης, που ονομάζεται συνεχιζόμενο ψήφισμα ή CR, για να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει να λειτουργεί.

Όταν δεν εκδίδεται νομοθεσία για τη χρηματοδότηση, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρέπει να σταματήσουν όλες τις μη απαραίτητες εργασίες και να διακόψουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της κυβέρνηση για όσο διαρκεί το shutdown.

Αν και οι υπάλληλοι που θεωρούνται απαραίτητοι, όπως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι αστυνομικοί, πρέπει να προσέρχονται στη δουλειά τους, οι υπόλοιποι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι τίθενται σε αργία. Σύμφωνα με νόμο του 2019, οι εργαζόμενοι αυτοί προβλέπεται να πληρωθούν αναδρομικά μόλις επιλυθεί το αδιέξοδο χρηματοδότησης.

Πότε θα αρχίσει η διακοπή λειτουργίας και πόσο θα διαρκέσει;

Η κυβερνητική χρηματοδότηση λήγει την 1η Οκτωβρίου, κατά την έναρξη του ομοσπονδιακού οικονομικού έτους. Το shutdown θα ξεκινήσει ουσιαστικά στις 12:01 π.μ. εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να εγκρίνει ένα σχέδιο χρηματοδότησης που θα υπογράψει ο πρόεδρος.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024