Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απεργία Χόλιγουντ: Προσωρινή συμφωνία των σεναριογράφων με τα στούντιο

Απεργία Χόλιγουντ: Προσωρινή συμφωνία των σεναριογράφων με τα στούντιο

Προς το παρόν δεν θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για την προσωρινή συμφωνία

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι σεναριογράφοι κατέληξαν σε μία προσωρινή συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των στούντιο, που θα μπορούσε να τερματίσει άμεσα την απεργία που διαρκεί πάνω από πέντε μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, το συνδικάτο των σεναριογράφων, Writers Guild of America (WGA) που εκπροσωπεί πάνω από 11.500 σεναριογράφους του Χόλιγουντ, δήλωσε την Κυριακή ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον φορέα Alliance of Motion Picture & Television Producers που διαπραγματεύεται από την πλευρά των ιδιοκτητών των στούντιο. Σε περίπτωση που η συμφωνία εγκριθεί από την συντεχνία, θα τερματίσει την απεργία που ξεκίνησε στις αρχές Μαϊου.

«Αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική»

Η προσωρινή τριετής συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί από τις δύο πλευρές, εφόσον αποτυπωθούν οι διατάξεις που συμφωνήθηκαν στην σύμβαση. Κατόπιν τούτου, τα μέλη του συνδικάτου αναμένεται να ψηφίσουν για να επιβεβαιώσουν αυτή τη συμφωνία.

«Μπορούμε να πούμε, με μεγάλη υπερηφάνεια, ότι αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική – με σημαντικά κέρδη και προστασία για τους συγγραφείς σε κάθε τομέα των μελών», ανέφερε το συνδικάτο των σεναριογράφων σε ανακοίνωσή του.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν θα ανακοινωθούν για λίγες ημέρες, ωστόσο κάποιοιπου γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν νωρίτερα ότι οι συγγραφείς κέρδισαν παραχωρήσεις σε βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων μισθών.

Τριετής η προσωρινή συμφωνία που θα τεθεί προς υπογραφή στους σεναριογράφους

Διαδηλωτές έξω από την Walt Disney

Τι συμφώνησαν οι δύο πλευρές

Τα στούντιο συμφώνησαν να στελεχώνουν με συγκεκριμένο αριθμό συγγραφέων τις τηλεοπτικές τους σειρές, αριθμός που θα αυξάνεται με τον αριθμό των επεισοδίων μιας σεζόν, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Οι δύο πλευρές δημιούργησαν επίσης μια δομή στην οποία οι σεναριογράφοι θα λαμβάνουν μπόνους για δημοφιλείς σειρές σε υπηρεσίες streaming. Και φαίνεται ότι κατέληξαν επίσης σε συμφωνία σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία οι συγγραφείς φοβούνταν ότι θα μπορούσε να καταστρέψει θέσεις εργασίας.

Οι συνέπειες της απεργίας

Η πολύμηνη απεργία έχει σταματήσει την παραγωγή εκατοντάδων ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, επηρεάζοντας όχι μόνο τους συγγραφείς και τους ηθοποιούς, αλλά και τους σκηνοθέτες, τα μέλη των συνεργείων και διάφορους κλάδους, όπως η εστίαση και το real estate.  Με λιγότερα χρήματα να εισρέουν, τα γραφεία ταλέντων απέλυαν εργαζόμενους και τα στούντιο ανέστειλαν τις συμφωνίες με μεγάλους παραγωγούς για να μειώσουν το κόστος.

Οι παρουσιάσεις βραβείων καθυστέρησαν και τα κινηματογραφικά φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν χωρίς την συμμετοχή των αστέρων του Χόλιγουντ. Η επίσχεση εργασίας καθυστέρησε την επιστροφή νέων εκπομπών για την τηλεοπτική σεζόν του φθινοπώρου και πολλές ταινίες που ήταν προγραμματισμένο να κάνουν το ντεμπούτο τους φέτος μετατέθηκαν για το 2024. Τα στούντιο και οι σεναριογράφοι ούτε διαπραγματεύτηκαν, ούτε πλησίασαν σε συμφωνία πριν από την έναρξη της απεργίας.

Από την άλλη, τα οικονομικά του streaming παρέμειναν στο επίκεντρο της προσοχής των συντεχνιών, η απειλή της τεχνητής νοημοσύνης εμφανίστηκε επίσης ως αυξανόμενη ανησυχία. Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών μέσων ενημέρωσης ασχολήθηκαν περισσότερο με τη διαμάχη στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, αφού οι ηθοποιοί προσχώρησαν στην απεργία.

Συγκεντρώσεις των σεναριογράφων

Η πρόταση του Αυγούστου – Έκπληξη οι διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου

Τα στούντιο προσέφεραν μια νέα πρόταση τον Αύγουστο, η οποία αντιμετώπιζε πολλές, αλλά όχι όλες τις ανησυχίες των συγγραφέων. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν για μερικές εβδομάδες προτού διακόψουν και πάλι τις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου αποτέλεσαν έκπληξη. Οι δύο πλευρές δεν μιλούσαν -τουλάχιστον όχι επίσημα- και πολλά στελέχη των στούντιο συζητούσαν αν ήταν καιρός να εμπλακούν με τους ηθοποιούς αντ’ αυτού.

Όμως η πίεση και στις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας είχε αυξηθεί. Τα στούντιο φοβόντουσαν τον αντίκτυπο που θα είχαν μήνες ακόμη χωρίς τη δυνατότητα παραγωγής νέων προγραμμάτων και πολλοί συγγραφείς άρχισαν να πιέζουν την ηγεσία του σωματείου τους να κλείσει μια συμφωνία ώστε όλοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Διαδήλωση έξω από την Wald Disney

Σε συμφωνία μετά από μήνες οξύτητας

Όταν ξεκίνησαν οι τελευταίες συνομιλίες, τέσσερα από τα πιο ισχυρά στελέχη στον χώρο της ψυχαγωγίας – ο διευθύνων σύμβουλος της Netflix Ted Sarandos, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney Bob Iger, η Warner Bros. Discovery Inc. CEO David Zaslav και η Chief Content Officer της NBCUniversal Donna Langley – προσχώρησαν στους διαπραγματευτές των εργατικών τους σχέσεων.

Τα στούντιο και οι συγγραφείς διαπραγματεύονταν για αρκετές ημέρες. Μετά από μήνες δημόσιας οξύτητας, οι δύο πλευρές περιόρισαν τις δημόσιες επικοινωνίες τους στο ελάχιστο, καθώς κατέληξαν σε μια συμφωνία για να επιστρέψει η βιομηχανία στη δουλειά της.

Σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία, τα γραφεία των σεναριογράφων μπορεί να ανοίξουν σύντομα, ενώ η επιστροφή στην παραγωγή θα πρέπει να περιμένει τη συμφωνία με τους απεργούς ηθοποιούς, οι οποίοι απεργούσαν από άκρη σε άκρη, σταματώντας τις παραγωγές που προσπαθούσαν να ξαναρχίσουν.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερα από 60 χρόνια που τόσο οι συγγραφείς όσο και οι ηθοποιοί απεργούσαν ταυτόχρονα. Η Ένωση Σκηνοθετών της Αμερικής κατέληξε σε νέα συμφωνία με τα στούντιο τον Ιούνιο.

Sports in

«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει την κοινωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024