Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκορδαλιά χωρίς σκόρδο - Η προφητεία Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τον ίδιο

Σκορδαλιά χωρίς σκόρδο – Η προφητεία Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τον ίδιο

Οι συμβουλές του Αλέξη Τσίπρα, οι “ένοχες χαρές” Κασσελάκη και πως ο ίδιος “έβλεπε” το κόμμα χωρίς τον ίδιο.

‘Ηγγικεν η ώρα (όπου κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ήγγικεν και το ποθούμενο της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ)  να δουν τι είδους γεύση έχει η σκορδαλιά… χωρίς σκόρδο. Ωσάν προφήτης, ο Αλέξης Τσίπρας, και ερωτηθείς για τα μελλούμενα, είχε πει, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών του 2023, μέσω του in, και ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί , πως δεν έφυγε με ελικόπτερο – όπως έλεγαν κάποιοι ότι θα κάνει το 2015-.  Τότε, προεκλογικά, είχε τοποθετηθεί και για το πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, στο τιμόνι. Αυτή η ημέρα ήρθε και εκείνος τότε, τον Μάιο, είχε παρομοιάσει  το κόμμα χωρίς τον ίδιο ενεργό, ως  σκορδαλιά, δίχως σκόρδο.

Έτσι περί ορέξεως, ουδείς μπορεί να κρίνει. Δίχως “αεροπλάνα”, αλλά με… βαπόρια,  και με (κάποιους) τους φίλους τους παλιούς (συντρόφους), ο ΣΥΡΙΖΑ του 2023 δε μοιάζει σε καμία περίπτωση με εκείνον του 2015. Αν και η μετάλλαξη-  από το κόμμα προ Τσίπρα, έως τον κόμμα με τον  Τσίπρα και στο σήμερα χωρίς Τσίπρα- είχε ξεκινήσει χρόνια πριν. Η διαφορά πλέον είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει για πάντα πίσω του τον επί χρόνια πρόεδρο του.

Η ευχή Τσίπρα

Ο προβληματισμός αν θα μπορέσει να υπάρξει στο μέλλον “ΣΥΡΙΖΑ” χωρίς τον Τσίπρα ήταν κάτι που απασχόλησε, τόσο την προεκλογική και όσο και τη μετεκλογική περίοδο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε κληθεί να απαντήσει τότε: Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω  ότι έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει και πολύ μακριά. Και άρα, κάποια στιγμή, θα έρθει και η ώρα να δούμε πως θα είναι η σκορδαλιά, δίχως σκόρδο (Μάιος 2023,ΣΚΑΙ).

Xωρίς τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σκορδαλιά, χωρίς σκόρδο

Οι πολιτικές αντεγκλήσεις μεταξύ των αντιπάλων για την προεδρία -και μάλιστα έως παρά πέντε του 2ου γύρου- επισκιάστηκαν από την ακατάσχετη ανάγκη τους να λάβουν έστω και ξώφαλτσα την «ευχή Τσίπρα».

Από τον Μάιο – Ιούνιο του 2023 -και από τις εθνικές εκλογές – δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερις μήνες. Όμως έχουν αλλάξει τα πάντα εντός του ΣΥΡΙΖΑ (με νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες και συμμαχίες. Ο νέος αρχηγός, επίσης, δεν είναι βουλευτής, είναι ένας ομογενής, εκ των “αγορών” προερχόμενος, δηλαδή από την Goldman Sachs. Οι αγορές και τα λεγόμενα κοράκια κλπ, αποτελούσαν, άλλοτε, το κόκκινο πανί για την Κουμουνδούρου.

H πρώτη συνάντηση του νέου πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανου Κασσσελάκη με τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα

Ο νέος αρχηγός, επίσης, δεν είναι βουλευτής, είναι ένας ομογενής, εκ των “αγορών” προερχόμενος

Η νέα σκυτάλη

Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε μετά το αποτέλεσμα της κάλπης του 2023, απήχε από τις εσωκομματικές εκλογές, χωρίς καμία εμπλοκή.  Στην κούρσα διαδοχής κατέβηκε ένας άγνωστος τότε για το κοινό και βγήκε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του  2023.

Σήμερα, έδωσε και επίσημα τη σκυτάλη στον νέο πρόεδρο. Τον προετοίμασε όμως για τις δυσκολίες που έρχονται, αφήνοντας ίσως και κάποιες αιχμές, με πολλούς αποδέκτες. Η πορεία, η ταυτότητα και το μέγεθος της αντιπολιτευτικής  δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκείνο που   θα αποτελέσει και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Αυτό είναι κάτι όπου ο Αλέξης Τσίπρας το «φωτογράφισε» με τις δηλώσεις του στην σημερινή συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, τη Δευτέρα,  στο γραφείο του τέως πρωθυπουργού στη Βουλή, πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντα. “Από κοντά σου εύχομαι να είσαι σιδεροκέφαλος έτσι λέμε εδώ πιστεύω να έχεις ακούσει αυτή την έκφραση γιατί θα σου χρειαστεί”, είπε όλο νόημα ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε: το μόνο που έχω να σου πω είναι να χαρείς αυτές τις μέρες δίχως ενοχές γιατί όποιος μπαίνει στην πολιτική πρέπει να ξέρει ότι οι χαρές δεν είναι περίσσιες και οι δυσκολίες είναι συνεχόμενες να χαρείς αυτές τις μέρες και μετά να αφοσιωθείς στην παρακαταθήκη που αναλαμβάνεις και οι δυνατότητες που υπάρχουν. “Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε δυσκολίες μεγάλες με ενότητα και με συντροφικότητα κρατάω μία φράση που είπες ότι στους συντρόφους και ο δεύτερος είναι πρώτος δεν είναι όπως στο ΝΒΑ”, είπε και έδωσε έτσι σήμα για ενότητα στο κόμμα.

» Όχι μόνο δεν έφυγα, ούτε με ελικόπτερο, ούτε με άλλο μέσο, αλλά έμεινα»

Μιλώντας στο in, ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούνιο του 2023,  σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιον προσωπικά μετά το δυσμενές αποτέλεσμα του Μαΐου είχε πει:  «εγώ έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολες στιγμές στην πολιτική διαδρομή μου. Σας θυμίζω ότι το 2015 κάποιοι πιστεύανε ότι θα φύγω με ελικόπτερο από την χώρα. Όχι μόνο δεν έφυγα, ούτε με ελικόπτερο, ούτε με άλλο μέσο, αλλά έμεινα και έδωσα μια πολύ σκληρή μάχη. Και τότε έλεγαν ότι αυτή η μάχη δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδηθεί {….}Δεν αισθάνομαι ότι μου χρωστάει ιστορία. Αισθάνομαι ότι έχω κάνει το χρέος μου απέναντι στη χώρα και στην πατρίδα, όταν η ιστορία με κάλεσε σε δύσκολες στιγμές. Τώρα όμως αισθάνομαι ότι έχω ένα χρέος απέναντι σε αυτή την παράταξη. Το χρέος ήταν και παραμένει να μην φυγομαχήσω ούτε και τώρα, να σταθώ όρθιος για να κρατηθούμε και να σηκωθούμε ψηλότερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης. Διότι, επαναλαμβάνω, αυτός ο τόπος ιστορικά έχει δύο πυλώνες πολιτικούς, την προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός που θα ανασυγκροτήσει την προοδευτική παράταξη σύντομα, ώστε να ξαναγίνει κυβέρνηση.»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024