Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψάχνουν τον Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Και δεν τον βρίσκουν

Ψάχνουν τον Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Και δεν τον βρίσκουν

Στα ύψη η κόντρα για τις ευχές του πρώην αρχηγού και έρχονται οι εκλογές χωρίς τον Αλέξη (για τον Αλέξη)

Την εικόνα ενός προεκλογικού αγώνα στις «πλάτες» του Αλέξη Τσίπρα εκπέμπει η κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πλέον εμφανές ότι το εσωκομματικό ροκ πατά πάνω στην νοσταλγία του κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που διέγραψε μία πορεία, και από το 3% έγινε κυβέρνηση το 2015 και στη συνέχεια αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πολιτικές αντεγκλήσεις μεταξύ των αντιπάλων για την προεδρία -και μάλιστα στο παρά πέντε του 2ου γύρου- επισκιάζονται από την ακατάσχετη ανάγκη τους να λάβουν έστω και ξώφαλτσα την «ευχή Τσίπρα».

«Βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ» το μήνυμα Τσίπρα

Η ανάγκη να «βρεθεί» ο Αλέξης Τσίπρας – ακόμα και αν δεν το επιδιώκουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι-  και η παραπολιτική γύρω από αυτό έχει σπάσει τα «αναχώματα» της ιδεολογικής ή προγραμματικής συζήτησης. Βεβαία, ακόμα και τα μέλη που δεν είναι εντός του κλειστού κομματικού πυρήνα, και γενικά ο κόσμος που ακολουθούσε το κόμμα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, έχουν μία απορία: πού είναι και τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την αναζήτηση του Αλέξη Τσίπρα και τις τηλεφωνικές «κλήσεις», εκείνος παραμένει στην αρχική του θέση και δεν έχει εκφράσει σε κανέναν από τους υποψηφίους ή άλλους προτίμηση. Αναμένοντας την δεύτερη Κυριακή, οι συνομιλητές του είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Τα μηνύματα αποστέλλονται μέσω συγκεκριμένων διαύλων και χωρίς να παίρνει θέση, παρά μόνον για να ξεκαθαρίσει τις ανακρίβειες.

Την ερχόμενη Κυριακή θα έχει δοθεί μία πρώτη μάχη για τη νέα εποχή ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά αρχίζει η σκληρή εσωκομματική μάχη η οποία θα αποτυπωθεί στο προσεχές Συνέδριο και εκεί θα έχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση Τσίπρα. Η  αποχώρηση του, εξάλλου, μετά τις εκλογές του 2023, δρομολόγησε ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα, ενώ αποκρυστάλλωσε τις τάσεις, τις συμμαχίες και τις έχθρες εντός του κόμματος.

Η πορεία, η ταυτότητα και το μέγεθος της αντιπολιτευτικής  δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκείνο που   θα αποτελέσει και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Ο Αλέξης Τσίπρας το «φωτογράφισε» την περασμένη Κυριακή, όταν προσήλθε να ψηφίσει για τις εσωκομμματικές εκλογές στην Πλάκα.

Σαφές μήνυμα

Δεν πήρε καμία απολύτως θέση, όμως το μήνυμα ήταν σαφές και δήλωσε: «Σήμερα μιλάνε τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται μαζικά στις κάλπες. Το δικό τους μαζικό παρών, μαζί και το δικό μου, ως ένας από τους χιλιάδες που προσέρχονται στην κάλπη, δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ».

Διόλου τυχαίο το άρθρο του Θανάση Καρτερού στην Αυγή. Διαψεύδει τα όσα διακινούνται περί κακόβουλων sms παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρώτον ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος. Πειθαρχούμε σε ό, τι αποφασίσουν τα μέλη μας, αυτή είναι η αμετακίνητη άποψή του. Δεύτερον, το τελευταίο για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί είναι ότι οργάνωνε στη διαδρομή του οποιουδήποτε είδους συνωμοσίες εσωκομματικού τύπου, ή ότι χρησιμοποίησε βολικές θεωρίες περί εχθρών εντός των τειχών. Σιγά μην το κάνει τώρα. Και τρίτον, αυτό που από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι τον ενδιαφέρει είναι η ενότητα και το αύριο του κόμματος. Καμιά ανοχή στην εμπάθεια, τις ακρότητες, τους ποικίλους ρατσισμούς και την τοξικότητα».

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδικούν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Τεταμένο κλίμα

Η στήριξη κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ  προς τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και δημοσιεύματα και παραπολιτικά σχόλια, εντός και εκτός κόμματος, έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά. Για παράδειγμα, η στήριξη από τον Γιώργο Τσίπρα: «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στην αναγκαία πορεία μετασχηματισμού μετά το 2019, την οποία είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο βράδυ των εκλογών και είναι κάτι το οποίο έστω και τώρα μπορεί να ξεκινήσει να γίνεται και το εκπροσωπεί καλύτερα ο κ. Κασσελάκης» σημείωσε ο εξάδελφος του πρωθυπουργού.

Ενδεικτική, δε, του κλίματος είναι η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία μέσω βίντεο απαντά στις  επιθέσεις εναντίον της που υποστηρίζουν ότι η ίδια και το περιβάλλον της υπονόμευσαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει αρχικά πως από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην πολιτική σκηνή, κλήθηκε ως γυναίκα να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας: «από τη στιγμή που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου έχω δεχθεί μία σειρά από χυδαίες και συκοφαντικές επιθέσεις, που κάνουν λόγο ότι υπονόμευσα τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι χυδαία ψέματα, λασπολογίες που εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα και αναπαράγονται. Εγώ επικοινώνησα με τον Αλέξη Τσίπρα πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου. Μου είπε ότι καλώς κάνω και κατεβαίνω και επικοινώνησα και για κάποια άλλα ζητήματα μαζί του».

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024