Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Ερωτηματικά για έργα κατασκευαστικής στον Πηνειό και το Πήλιο

Κακοκαιρία Daniel: Ερωτηματικά για έργα κατασκευαστικής στον Πηνειό και το Πήλιο

Η σχέση της ΙΝΤΕΡΚΑΤ του υποψήφιου δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου

Ερωτηματικά αναφορικά με την ποιότητα έργων υποδομής που παρέδωσε η κατασκευαστική εταιρεία ΙΝΤΕΡΚΑΤ σε Τρίκαλα και Μαγνησία προκύπτουν μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Η «Αφοί Παπαϊωάννου ΑΕΤΕΒΕ ΙΝΤΕΡΚΑΤ» ανήκει στον υποψήφιο δήμαρχο Λαμιέων κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου και τον αδερφό του κ. Μιχάλη Παπαϊωάννου. Και όπως προκύπτει από έγγραφα που έχουν δει το φως της «Διαύγειας» ανέλαβε την εκτέλεση έργων αποκατάστασης ζημιών στον Πηνειό Ποταμό στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων και έργα βελτίωσης αγροτικών δρόμων στο Νότιο Πήλιο.

Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση για τυχόν ευθύνες ως προς την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, αλλά και η κυβέρνηση έχει αναγγείλει τη διερεύνηση τυχόν κακοτεχνιών σε έργα υποδομής.

Πάντως τα έργα που ανέλαβε η ΙΝΤΕΡΚΑΤ είτε δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν την υπερχείλιση του Πηνειού, είτε κατέρρευσαν όπως στο Νότιο Πήλιο από τη νεροποντή της κακοκαιρίας Daniel.

Σε ό,τι αφορά τον Πηνειό δε, η εταιρεία ανέλαβε τρεις φορές έργα αποκατάστασης πλημμυρικών ζημιών στον ποταμό με τα νερά του να παραμένουν ασυγκράτητα παρά τις διαδοχικές κατασκευές της ΙΝΤΕΡΚΑΤ.

Ο Πηνειός

H τεχνική εταιρεία των αδερφών Παπαϊωάννου ανέλαβε με τρεις συμβάσεις το 2017, το 2019 και το 2021 την αποκατάσταση ζημιών σε σημεία του Πηνειού Ποταμού στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχοι διαγωνισμοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 η ΙΝΤΕΡΚΑΤ υπογράφει σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εκτέλεση έργου που αφορά στην «αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις 7 με 10 Σεπτεμβρίου του 2016 και έργα για την αντιπλημμυρική προστασία του Πηνειού Ποταμού στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων».

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 3,9 εκατ. ευρώ και η εταιρεία κερδίζει με έκπτωση 65,3% τον διαγωνισμό ήτοι προσφέροντας 1.091.269,18 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. Η υποχρέωση παράδοσης του έργου είναι εντός 15 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2019 η ίδια εταιρεία πάλι, αναλαμβάνει έναντι 2.556.171,12 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ για την «αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων από 15 έως 17 Νοεμβρίου του 2017 – Αντιπλημμυρική Προστασία – Καθαρισμός κοίτης στον Πηνειό ποταμό εντός των ορίων Π.Ε. Τρικάλων».

Η εταιρεία των αδερφών Παπαϊωάννου κέρδισε το έργο με έκπτωση 68,30%, ενώ είχε την υποχρέωση να παραδώσει το έργο σε 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Την 1η Μαρτίου του 2021, η ΙΝΤΕΡΚΑΤ ξανά, κερδίζει με έκπτωση 67,93% έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 15 εκ. ευρώ που αφορούσε σε: «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων στις 24-25/11/2019 και 9/12/2019 Αντιπλημμυρική προστασία – Ολοκλήρωση καθαρισμού κοίτης στον Πηνειό ποταμό».

Η προσφορά της εταιρείας ανήλθε στα 4.810.834,63 ευρώ μαζί με ΦΠΑ και η υποχρέωση εκτέλεσης της ήταν σε 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Δηλαδή η ΙΝΤΕΡΚΑΤ πληρώθηκε με παραπάνω από 10 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Πηνειό στα Τρίκαλα, κι ενώ ο ποταμός από το 2016 έως και το 2019, όπως προκύπτει, πλημμύριζε ξανά και ξανά. Και βέβαια τα έργα αυτά προφανώς δεν στάθηκαν ικανά… να περιορίσουν και τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel.

Νότιο Πήλιο

Η ΙΝΤΕΡΚΑΤ του υποψήφιου δημάρχου Λαμιέων και του αδερφού του στις 16 Δεκεμβρίου του 2022 ανέλαβε άλλο ένα έργο από τον δήμο Νότιου Πηλίου.

Κέρδισε διαγωνισμό έναντι 5.696.044,78 ευρώ πλέον Φ.Π.Α για τη βελτίωση αγροτικών δρόμων στο Νότιο Πήλιο με υποχρέωση παράδοσης σε 12 μήνες.

Οι καταστροφές στους δρόμους της περιοχής που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel εγείρει ερωτηματικά κατά πόσο τα έργα της ΙΝΤΕΡΚΑΤ τηρούσαν τις προδιαγραφές ως προς την ανθεκτικότητα και αν ήταν εν τέλει τεχνικά άρτια.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024