Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπράιαν Μέι: Ο ρόλος που έπαιξε στη μεταφορά δειγμάτων από τον αστεροειδή Μπενού

Μπράιαν Μέι: Ο ρόλος που έπαιξε στη μεταφορά δειγμάτων από τον αστεροειδή Μπενού

Ο Μπράιαν Μέι έχει διδακτορικό αστροφυσικής και «εμμονή» με τους αστεροειδείς.

Η συμβολή του Μπράιαν Μέι των Queen έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αποστολή της NASA για τη μεταφορά στη Γη του μεγαλύτερου δείγματος αστεροειδούς. Ο θρυλικός κιθαρίστας, ο οποίος είναι επίσης αστροφυσικός και έλαβε το διδακτορικό του από το Imperial College το 2007, βοήθησε στον εντοπισμό της τοποθεσίας από την οποία ελήφθη το δείγμα. Ο Μπράιαν Μέι είναι ειδικός στη στερεοσκόπηση, διαδικασία στην οποία χρησιμοποιούνται δύο δισδιάστατες εικόνες που, όταν τις βλέπει κάποιος και από τα δύο μάτια, δημιουργείται η αίσθηση τρισδιάστατης εντύπωσης.

Η διαδικασία ήταν απαραίτητη για να βοηθήσει στον εντοπισμό της θέσης από την οποία το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να συλλέξει δείγματα χωρίς να καταστραφεί. Η κάψουλα που περιείχε περίπου 250 γραμμάρια πετρωμάτων και σκόνης, τα οποία συλλέχθηκαν από τον αστεροειδή Μπενού ως μέρος της αποστολής Osiris-Rex της NASA, προσγειώθηκε χθες με αλεξίπτωτο στην έρημο στη Γιούτα.

Το ένα τέταρτο του δείγματος θα δοθεί σε μια ομάδα περισσότερων από 200 ατόμων από 38 παγκόσμια κατανεμημένα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ο αστεροειδής Μπενού είναι ένα απομεινάρι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών του πρώιμου ηλιακού μας συστήματος και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να ρίξει φως στο πώς σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν οι πλανήτες.

Η κάψουλα περιείχε περίπου 250 γραμμάρια πετρωμάτων και σκόνης, τα οποία συλλέχθηκαν από τον αστεροειδή Μπενού.

Πηγή φωτογραφίας: NASA/Keegan Barber/Reuters

Ο Μπράιαν Μέι και η συνεργάτιδά του Κλαούντια Μαντζόνι συνέβαλαν στη δημιουργία βραχείας λίστας πιθανών σημείων για τη συλλογή δειγμάτων. «Πάντα λέω ότι χρειάζεσαι την τέχνη όσο και την επιστήμη» είπε ο Μέι στο BBC. «Είναι θέμα καλλιτεχνικό. Πρέπει να αισθανθείτε το πεδίο για να μάθετε αν το διαστημόπλοιο είναι πιθανό να πέσει ή αν θα προσκρούσει» ανέφερε.

Περήφανος ο Μπράιαν Μέι που συμμετείχε στην ιστορική αποστολή.

Σε νέο μήνυμά του, ο Μέι τόνισε ότι είναι περήφανος που συμμετείχε στην ιστορική αποστολή. «Είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέλος της ομάδας του OSIRIS-REx» είπε στο Nasa TV. «Δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σήμερα, μακάρι να μπορούσα, αλλά κάνω πρόβες για μια περιοδεία των Queen, όμως η καρδιά μου είναι εκεί μαζί σας, καθώς ανακτάται αυτό το πολύτιμο δείγμα. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή» σημείωσε.

Sports in

Τι ισχύει για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 5 με τους Πέισερς

Οι Μπακς παίζουν όλη τη σεζόν στο Game 5 με τους Πέισερς στο Μιλγουόκι (1/5, 04:30) και ενδεχομένως να αγωνιστούν ξανά χωρίς τους Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, που εξακολουθούν να είναι αμφίβολοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024